Banes Motor České Budějovice
02.01.2024, Roman Kokoš

Nabitý leden odstartuje v Liberci

Kalendářní rok 2024 zahajuje extraliga ostrým tempem. Původně únorové 47. kolo odehrají hokejisté Českých Budějovic již ve středu 3. ledna proti Liberci. Utkání začíná v 18 hodin.

Banes Motor

Hokejisté Banes Motoru drží od začátku prosince sérii zápasů, ze kterých neodešli s prázdnou. Ani naposledy proti zvedajícím se Vítkovicím nesložili zbraně a dokázali smazat náskok, který dal hostům deset minut před koncem obránce Kovář. Neproměněné nájezdy zapříčinily, že si ze zápasu odnesli jeden bod, zbylé dva si po srdnatém výkonu odvezly Vítkovice. Poměr střeleckých pokusů (tedy součtu střel na bránu, mimo bránu a zblokovaných střel) činil 98:49 ve prospěch domácích.

I v posledním zápase uplynulého měsíce byla výrazně produktivní dvojice centrů Jáchym Kondelík a Brant Harris. Jejich branka a čtyři asistence je vynesly na dělené druhé místo v žebříčku produktivity za měsíc prosinec. Společnost jim v tomto souhrnu tvoří i liberecký bek T. J. Melancon. Zbylé obsazení na čele bodování si můžete prohlédnout v tabulce na konci článku.

Motor proti Liberci bodoval v obou předcházejících vzájemných zápasech. Nejprve doma podlehl po dlouho diskutované situaci v prodloužení 3:4p a na konci listopadu si z liberecké arény odvezl všechny tři body za přesvědčivou výhru 5:2. Na stejné místo se v dobré formě vrací znovu a bude chtít prodloužit svoji bodovou sérii. Oba týmy se pak potkají velmi brzy znovu na konci prvního týdne nového roku a tím odehrají všechna čtyři předepsaná střetnutí. České Budějovice budou po Karlových Varech druhým týmem, proti kterému Liberec už v základní části nenastoupí.

Sestava Motoru v poslední zápase proti Vítkovicím:

Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Hovorka, Štencel, Kachyňa, Pýcha, Vráblík, Štich – Kubík (A), Kondelík (A), Ordoš – Beránek, Harris, Gulaš (C) – Simon, Přikryl, Valský – Chlubna, Toman, Koláček.

O soupeři – Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři jsou pro Motor díky svému postavení v tabulce přímými konkurenty v boji o co nejlepší umístění po základní části. V posledním kole otočili zápas v Karlových Varech (4:2) a mají tak v tabulce stejně bodů jako Jihočeši (50). Liberečtí však odehráli o dva zápasy více.

Po Pardubicích mají druhý nejproduktivnější útok v lize (104). Naproti tomu inkasovali druhý nejvyšší počet branek (103). Více má pouze Kladno (105). Jen pro srovnání – Motor má v tomto ohledu bilanci 83:75. Dalším ukazatelem, ve kterém šelmy vynikají, jsou vhazování. V průměru při něm mají nejlepší úspěšnost v extralize (56,8 %). Ke zmiňovaným údajům přispívá reprezentační útok Rychlovský-Filippi-Faško-Rudáš. Nelze však ani trochu opomíjet druhý dravý útok, ani ten třetí tvořený ostřílenými borci.

Na závěr se zmiňme ještě o pohybech v kádru. Na Slovensko odešla hostovat předsezónní posila Miroslav Mucha. Kvůli komplikacím Dávida Hrenáka se do brankoviště Liberce vrátil odchovanec Lukáš Pařík. Ten si extraligovou premiéru odbyl, když nastoupil v průběhu předchozího vzájemného zápasu. Liberec v sestavě počítá i další ztráty. Ze hry před Vánoci z neznámých důvodů vypadnul obránce Jakub Dvořák. Na mistrovství světa do 20 let odcestovali Tomáš Galvas a Michael Schnattinger.

Sestava Liberce v posledním zápase proti Karlovým Varům:

D. Král (Pařík) – Ivan, Melancon, McCoshen, Budík, Derner, Knot – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Vlach, A. Najman, Flynn – Birner (C), Bulíř (A), Klíma – Šír.


Tabulka produktivity v prosinci 2023
Poř.Jméno (tým)GAB
1.Róbert Lantoši (MBL)4610
2.Ondřej Kaše (LIT)639
2.T. J. Melancon (LIB)459
2.Brant Harris (CEB)369
2.Jáchym Kondelík (CEB)279
2.Jiří Ticháček (KLA)189
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....