Banes Motor České Budějovice
16.01.2024, Václav Plachta

Sérii venkovních duelů započne Motor v Plzni

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po domácím utkání, ve kterém Motor zvítězil nad karlovarskou Energií 3:0, čeká na svěřence Ladislava Čiháka venkovní trojboj. Ten odstartuje středeční dohrávka na ledě plzeňské Škodovky. Zvládnou Jihočeši porazit západočeského soka i potřetí v letošním ročníku? Začátek utkání je v LOGSPEED CZ aréně naplánován na 17:30.

O soupeři – HC Škoda Plzeň

Nový rok započali plzeňští hokejisté gólovými hody a po výhrách 8:0 a 7:2 musela Škodovka skousnout i vysokou porážku v Olomouci poměrem 3:7. Následné dva duely už byly na přísun branek o poznání chudší, ale i tak v nich Plzeň získala další důležité tři body. Aktuálně Škodovce patří jedenáctá pozice, na které si drží slušný pětibodový polštář před dotírajícími Vítkovicemi.

Týmové bodování vede, možná pro mnohé překvapivě, obránce Petr Zámorský. Zkušený bek dokázal za čtyřiatřicet zápasů nasbírat úctyhodných dvacet sedm bodů a mezi obránci patří Zámorskému dělené druhé místo v extraligové konkurenci. O jeden bod méně dokázal získat švédský útočník Tim Söderlund, kterému se vstup do nového roku výrazně povedl a za uplynulých pět duelů vstřelil jeden gól a na dalších devět přihrál. Na třetím místě najdeme Adriána Holešinského, jenž je poslední plzeňským hráčem, který doposud překonal hranici dvaceti kanadských bodů.

Plzeň se může spolehnout v letošním ročníku na své brankáře. Jak Dominik Pavlát, tak i Samuel Hlavaj si drží úctyhodná čísla a v kolonce procentuální úspěšnosti mají oba brankáři své číslo nad 90 %. Pavlát se svými 92,87 % drží dokonce druhou pozici v celé extralize. V týmových tabulkách naopak Plzeň nijak nevyčnívá. Oslabení stačí s 78,57 % k deváté pozici a početní výhody mají Západočeši dokonce třetí nejhorší, když dokázali využít pouze necelých 17 % svých přesilových her.

Sestava Plzně z nedělního utkání proti Kometě:

Pavlát (Hlavaj) – Kvasnička, Zámorský, Laakso, Dujsík, Malák, Piskáček (A), Houdek – Pour, Lev (A), Rekonen – Jansa, Mertl, Schleiss (C) – Söderlund, Indrák, Matýs – Hrabík.

Banes Motor

Jihočeši po dvou porážkách s Libercem a Litvínovem opět okusili chuť vítězství a v nedělním domácím duelu porazili karlovarskou Energii poměrem 3:0. Brankář Dominik Hrachovina se prezentoval několika skvělými zákroky a udržel počtvrté v sezoně čisté konto. Na druhé straně kluziště zářil Filip Přikryl, který si připsal do svých statistik gól a asistenci. V tabulce nadále patří Českým Budějovicím pátá pozice, přičemž elitní čtyřka, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále, je na pětibodový dohled.

Bodování týmu nadále vede s třiadvaceti body na kontě kapitán Milan Gulaš, který na druhého Branta Harrise má dvoubodový náskok. Kanadský útočník, jenž byl zvolen nejlepším extraligovým hráčem za měsíc prosinec, do zápasu s Energií nenastoupil z důvodu obnoveného zranění. O třetí příčku se dělí dvojice Jan Ordoš (10+10) - Jáchym Kondelík (7+13). Oba borci získali shodný počet dvaceti bodů, přičemž lépe postavený je vzhledem k počtu vstřelených gólů prvně jmenovaný. V brankovišti si dvojice Dominik Hrachovina (90,28 %) - Jan Strmeň (90,35 %) drží velice podobná čísla. Rozdíl ale najdeme v počtu odchytaných duelů, kde dominuje Hrachovina.

V týmových statistikách platí stále stejná fakta. V početních výhodách patří Motor k nejhorším týmům v Extralize a naopak v oslabení svěřenci Ladislava Čiháka dominují. Důkazem toho bylo i nedělní utkání, ve kterém při oslabení pláchnul do samostatného úniku Jan Ordoš společně s Filipem Přikrylem, který nakonec byl tím, kdo překonal brankáře Frodla. Šlo již o osmou vstřelenou branku při vlastní početní nevýhodě a v tomto ohledu je lepší už pouze pražská Sparta, které se tento kousek povedl hned devětkrát.

Sestava Motoru v posledním utkání s Karlovými Vary:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, Štencel, Hovorka, Doudera (A), Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík (A), F. Přikryl, M. Beránek – Valský, Hanzl, D. Simon – Koláček, Toman, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....