Banes Motor České Budějovice
23.09.2004, Antonín Vansa

Mé rozhodnutí je konečné, potvrdil start za České Budějovice Dvořák

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Pamatujete si na dubnový zápas MS mezi Českou republikou a Kanadou (6:2)? Václav Prospal si unikátně narazil puk s Radkem Dvořákem a zakončil úchvatnou kombinaci střelou do prázdné branky. Roberto Luongo byl v tu chvíli zcela bez šance. Nyní se podobnými kousky budou moci kochat i diváci v Českých Budějovicích. Dvořák definitivně přislíbil svůj start za HC České Budějovice. „Budeme moc silný tým,“ těší se na prvoligové zápasy edmontonský rychlík.
Můžete potvrdit informaci o tom, že budete hrát za HC České Budějovice?
Je to pravda. Rozhodl jsem se včera večer a docela se divím, jak rychle se ta informace rozšířila. Včera jsem zavolal panu Henyšovi, aby vzkázal do Karlových Varů, že jsem se rozhodl pro České Budějovice.

Přesto jste s tím rozhodnutím poměrně dlouho otálel...
Minulý týden jsem totiž řešil úplně jiné věci. Podepisoval jsem smlouvu s Edmontonem a potřeboval jsem na rozhodnutí trochu více času. Karlovým Varům i Českým Budějovicím jsem slíbil, že rozhodnutí učiním v polovině tohoto týdne, což jsem splnil. Spekulací ohledně mého dalšího působení už bylo moc a chtěl jsem je ukončit.

Také vás zřejmě do rozhodnutí natlačilo to, že brzy budete mít uzavřenou pojistku a můžete nastoupit mimo zámoří, ne?
Pojistka je teprve v jednání a bude uzavřená koncem týdne, maximálně v polovině toho příštího. Do té doby nemůže být o hraní hokeje řeč. Bez pojistky k soutěžnímu zápasu nevyjedu.

Jednaly s vámi vůbec Karlovy Vary osobně, nebo se všechno vyřizovalo přes agenta?
Pan manažer Vaněk mi volal a já jsem za to byl rád. Jednal jsem s ním. Říkal, že Karlovy Vary o mě mají zájem a já mu odvětil, že se teprve rozhoduji a musím zvážit všechna pro a proti. To samé jsem řekl Českým Budějovicím. Teď z mé strany padlo rozhodnutí, které je už konečné.

Neodradila vás vzdálenost, která je mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary? Do podvědomí už vešel výrok Václava Prospala, který říkal, proč by se trmácel za hokejem tři hodiny, když to má z Hluboké do Budvar arény deset minut...
Vzdálenost by nebyl zase tak veliký problém. Pan Vaněk mi řekl, že by mi v této otázce vyšel vstříc. Asi bychom dostali ve Varech bydlení.

Takže byste rodinu vzal s sebou?
Jasně. Manželka je zvyklá. Ta se mnou cestuje pořád. (úsměv)

Takže vás spíše přesvědčil fakt, že z hráčů, kteří loni hráli v NHL, byste byl ve Varech spolu se Zdeňkem Kutlákem vlastně sám?
Určitě. Víte, s Vaškem Prospalem jsem toho odehrál hodně. V létě spolu trénujeme a když můžeme, hrajeme spolu v jednom útoku. A je pravda, že samotnému se mi do Karlových Varů nechtělo. Já chci hrát dobrý hokej, a ten budu předvádět, když budu hrát s Vencou.

Na druhou stranu by bylo chybou nezmínit úroveň zápasů v první lize. Vím, že jste se byl podívat v sobotu na Sarezu Ostravu, která toho mnoho nepředvedla...
Viděl jsem akorát posledních patnáct minut, ale podle mě Ostrava žádnou betonárku nepředvedla. Kluci navíc vyhráli 5:1, což by se proti betonu určitě nestalo. Já osobně jsem byl zápasem příjemně překvapený.

Ale rozdíl mezi extraligou a první ligou určitě je.
Já jsem extraligu hrál před deseti lety a to jsem spíše leštil lavičku. A co jsem viděl současné zápasy v extralize, tak to takový rozdíl oproti první lize nebyl. Nezapomeňme, že první národní liga se hodně zkvalitnila. Myslím si, že mimo týmů, podobných Písku, se bude hrát dobrý hokej.

S Václavem Prospalem máte jediní na tréninku žluté dresy. S vaším blížícím se startem se začne spekulovat o tom, kdo si vedle vás zahraje. Máte nějakého favorita?
(smích) Je nám to s Vencou absolutně jedno. Bude to záležitost trenéra. A koho bychom si my přáli? Všichni hráči v týmu jsou šikovní, mají chuť hrát, takže je to vážně úplně jedno.

Začínají se množit zvěsti o tom, že NHL letos vůbec nezačne. Nepoznamenalo by vás to zklamání při vašich výkonech v dresu HC České Budějovice?
Vůbec ne. Vždycky jsem si chtěl zahrát za České Budějovice a teď mám obrovskou šanci pomoct jim zpět k postupu do extraligy. Pokud by NHL nezačala, vrátí se v lednu další kluci a vytvoříme silný tým, který bude schopný tu baráž zvládnout.

Díky moc za rozhovor a pěkně oslavte synovy první narozeniny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....