Banes Motor České Budějovice
09.12.2023, Václav Plachta

DOR: Nervy drásající závěr vynesl Jihočechům bod

Českobudějovičtí dorostenci přivítali při sobotní poledni na svém ledě plzeňskou Škodovku. Utkání se pro svěřence Davida Vrbaty nevyvíjelo vůbec podle představ a ještě osm minut před koncem prohrávali dorostenci o dvě branky. Závěr utkání ale Jihočeši strhli na svojí stranu a to hlavně díky dvougólovému Nikolasi Maříkovi. V prodloužení nakonec byli šťastnější hosté, kteří využili pokus domácích o hru bez brankáře.

Hned v úvodu utkání dostali Plzeňští výhodu početní výhody, když za hranici mantinelů poslal nechtěně kotouč Filip Blažek. Jihočeši ale přestáli nebezpečnou pasáž Škodovky a dokázali celé dvě minuty hosty udržet na uzdě. To už ale neplatilo po osmi minutách hry, kdy dokázal brankáře Hájka překonat Jan Fodor, který stál na konci povedené akce Západočechů. S plynoucím časem se začalo přiostřovat a různé poštuchování skončilo výměnou názorů domácího Hřebejka s Maxou, přičemž hlavní rozhodčí Šperl poslal oba aktéry incidentu na dvě minuty na trestnou lavici. V závěrečné pětiminutovce dostali možnost přesilové hry také domácí, ale početní výhodu Motoru ztroskotávala nejen na pozorně obraně Západočechů, ale také na dobře chytajícím brankáři Poustkovi, který své spoluhráče podržel.

To, co se nepovedlo v závěru první periody, zvládli Jihočeši hned na začátku prostředního dějství. Ve 23. minutě předvedla elitní českobudějovická formace parádní souhru, na jejímž konci byl obránce Václav Nedorost, jehož rána se zastavila až v plzeňské síti. Plzeň si mohla, díky dalšímu domácímu vyloučení, vzít vedení vzápětí zpátky, ale proti byl brankář Hájek. V polovině utkání došlo opět k několika potyčkám a sudí měli nelehkou práci s uklidněním celé situace. Řadě dvouminutových trestů dala nakonec přítrž Škodovka, která si ve 31. minutě vzala vedení zpět. Klatovský našel Davida Slašíka a jeho pokus skončil za zády bezmocného Hájka. Jednobrankový náskok mohli ještě hosté do konce prostředního dějství navýšit, ale další vyloučení ze svých řad dokázali Jihočeši s přehledem ubránit.

Na začátku třetí třetiny ale Plzeň udeřila a už při hře v plném počtu překonal Hájka Matouš Mašek. Jihočeši nechtěli dát kůži zadarmo a ve 49. minutě opět snížil na rozdíl jediné branky Jakub Hanzák. Jenže stav 3:4 z pohledu Motoru vydržel pouhé dvě minuty, než čtvrtou branku Plzně vstřelil Antonín Klatovský. Napínává třetí třetina ale neubírala na svém tempu a v 53. minutě využil přesilovou hru domácích Nikolas Mařík. Tlak domácích byl cítit a v závěrečných minutách sáhl trenér David Vrbata ke hře bez brankáře. Tento risk přinesl tížené ovoce a dvaadvacet vteřin před koncem utkání vyrovnal svojí druhou brankou v utkání Nikolas Mařík, který tak poslal zápas do prodloužení.

V nastavených pěti minutách navíc ale byli šťastnějším týmem hosté. Na začátku 63. minuty totiž rozhodl o druhém bodu pro Plzeň Šimon Bělík, který mířil přesně do odryté branky Českých Budějovic. Škodovka tak sice ztratila v závěru tříbodové vítězství, ale za výsledek 4:3 po prodloužení berou svěřenci Michala Straky důležité dva body do tabulky.

Ohlasy po zápasu
David Vrbata (trenér Motoru): "První třetina z možné úlevy z postupu nebyla úplně dobrá. Celý zápas jsme dotahovali a podařilo se nám srovnat při hře bez brankáře. Kluci zaslouží kredit, že ukázali charakter."
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....