Banes Motor České Budějovice
30.11.2023, Václav Plachta

Prosinec otevřou Jihočeši na ledě Ocelářů

Už jen pouhopouhá tři kola zbývají do uzavření první poloviny základní části v letošní extraligové sezoně. Ještě před nedělním domácím utkáním, ve kterém Jihočeši přivítají kladenské Rytíře, ale čeká na svěřence Ladislava Čiháka výlet do Třince, kam tým odcestoval už s jednodenním předstihem. Páteční zápas proti třineckým Ocelářům má svůj začátek ve Werk aréně naplánován na 17:00. Lístky na nedělní duel proti Kladnu jsou stále k dostání zde.

O soupeři - Oceláři Třinec

Třinec i v letošním ročníku prokazuje své obrovské kvality a obhájci extraligového titulu mají po dvaadvaceti odehraných duelech na svém kontě čtyřicet čtyři bodů. Tento počet zajišťuje Ocelářům pozici v nejlepší čtyřce soutěže. Po vypadnutí v hokejové Lize mistrů si Třinec navíc dokázal za pět dní připsat tři vítězství za celkový počet sedmi bodů. Čtvrtý korálek bude chtít tým z Moravskoslezského kraje přidat jednoznačně v pátek proti Motoru.

Tým Zdeňka Motáka se už několik sezon může spolehnout na Martina Růžičku. Ostřílený veterán a majitel šesti titulů si i v letošním ročníku drží parádní formu a na svém kontě má za dvaadvacet zápasů rovných dvaadvacet bodů, což přináší průměr bodu na zápas. Růžička ale poslední dva duely z důvodu nemoci vynechal, a tak může být nejdůležitějším článkem pátečního duelu Andrej Nestrašil, který se díky třem asistencím v úterním duelu s Kladnem vyhoupl na hranici dvaceti bodů. Zápas proti Rytířům se povedl také známé tváři pro Jihočechy. Daniel Voženílek vstřelil dvě branky a letos už zaznamenal osmnáct bodů. Jednoznačnou brankářskou jedničkou Třince je Marek Mazanec, který si drží průměr 91,85 % úspěšnosti zákroků. Spolehlivá dvojka, Ondřej Kacetl, má za pět duelů ještě o procento vyšší číslo.

V týmových statistikách patří Oceláři též k extraligové elitě. Přesilové hry přináší s 23,19 % třetí místo a v početní nevýhodě uhájil Třinec přes 85 % vyloučení, což přináší dokonce stříbrnou pozici. Za zmínku ale stojí to, že i přes vysoké číslo ubráněných oslabení, tak Třinec je společně s Bruslaři a Vítkovicemi posledním týmem, který ještě neskóroval při vlastní nevýhodě.

Sestava třineckých Ocelářů v posledním utkání s Kladnem:

Mazanec (Kacetl) – Marinčin, Smith, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Polášek, Nedomlel – Voženílek, Vrána (C), Pánik – Kurovský, Sikora, Nestrašil (A) – Hrehorčák, Holinka, M. Roman – Doktor, Čacho, Dravecký (A).

Banes Motor

Jihočechům se v posledních duelech daří a v předchozích pěti duelech poznali svěřenci Ladislava Čiháka hořkost porážky pouze v Karlových Varech. I v utkání s Energií ale Motor začal utkání lépe než soupeř a právě nástupy do zápasů jsou jednou z velkých zbraní Českých Budějovic v současném rozpoložení. Úvod utkání se povedl i v nedělním utkání proti Litvínovu, kde byl ale proti skórování vynikající brankář Vervy Šimon Zajiček. Ten za svá záda propustil nakonec pouze jednu jedinou střelu, kterou o osudu utkání rozhodl obránce Jan Štencel, pro něhož šlo o první branku v sezoně. V tabulce patří Motoru osmá příčka, na které drží čtyřbodový náskok na devátou Energii.

Do čela bodování týmu se posunul patnáctibodový kapitán týmu Milan Gulaš, který má na druhého Adama Kubíka náskok jednoho bodu. Třetí pozici nadále drží Jan Ordoš. V posledních dvou duelech se do branky navrátil Dominik Hrachovina, který příležitost o potvrzení své pozice týmové jedničky chytil za správný konec a v utkáních proti Liberci a Litvínovu pustil maskovaný fantom Jihočechů za svá zada pouze dvě branky, což Hrachovinovi vyneslo úspěšnost zákroků na týdenní hodnotu 96 %. Ladislav Čihák se ale může spolehnout i na Jana Strmeně, který má velice podobná čísla, jako jeho kolega.

Proti Litvínovu rozhodl Motor v přesilové hře, celkem v sezóně v početní výhodě vsítil deset branek a drží si dvanáctou pozici s 13,70 %. Zajímavou statistiku přináší také počet střel. Na brankáře Motoru letí za jedno utkání průměrně 26 střel, což je čtvrté nejnižší číslo, které tedy značí pevnou a hlavně obětavou obranu. Na druhou stranu ale samotní Jihočeši patří k těm nejméně střelecky aktivním týmům soutěže.

Sestava Motoru v posledním utkání s Litvínovem:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – D. Simon, Harris, Kubík (A) – M. Beránek, Vopelka, F. Přikryl – Valský, Toman, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....