Banes Motor České Budějovice
29.11.2023, Roman Kokoš

JUN: SPA - CEB 5:2 - Junioři nestačili na Spartu a z Holešovic se vracejí bez bodu

V předposledním kole základní části juniorské extraligy vyzvali českobudějovičtí junioři pražskou Spartu na jejím ledě. Přestože se brzy dostali do vedení, stihli domácí posíleni o hráče se zkušenostmi z A-týmu ještě před koncem první třetiny stav otočit. Motor už poté nedokázal vyrovnat a ve Sportovní hale podlehl 2:5.

Utkání rozehrála obě mužstva velmi opatrně, a tak se na úvod často přerušovalo. Probíhala sedmá minuta, když skóre otevřel první útok Motoru. Rychle otočil hru ve středním pásmu a Marcel Kříž dokonale zužitkoval nahrávku, kterou mu elegantně předložil Richard Pitel. Sparta mohla v polovině třetiny srovnat. Ve stoprocentní šanci Ondřej Hrabík trefil pouze pravou tyč, od které puk vyletěl ven. O chvíli později mohli hosté zvýšit svoje vedení. Sám na gólmana se řítil Michal Kusak, ale přestřelil. První vyloučení přišlo, když domácí Oliver Samson hasil nebezpečí a zasáhl při tom holí Alexandra Remeše. Ten skvěle přečetl záměr rozehrávky domácího gólmana a najížděl do šance. První část čtyřminutové přesilovky Jihočeši rozehráli dobře. Ve druhé polovině trestu se karta otočila. Domácí Petr Hauser nejprve v úniku netrefil, aby následně po malé chvíli vyrovnal střelou umístěnou do pravého horního rohu. V závěru přesilovky měl za Motor ještě šanci Sochor, ale nepřekonal brankáře Vedrala. Sparta pak měla lepší koncovku první třetiny. Cítila, že se momentum otáčí na její stranu a změnila vývoj utkání. Vteřinu před vypršením stanovené doby Tomáš Holeček z horní hranice levého kruhu prostřelil Maříka.

Druhou třetinu Českobudějovičtí rozehráli srdnatě. Nejprve se jim podařilo podruhé překonat domácího Vedrala. Gólu ale bylo dosaženo kopnutím, a proto byl rozhodčími odvolán. Následně byl blízko vyrovnání Adam Sochor. Ten už překonal domácího brankáře, jenže jeho střelu zastavila horní tyč. Na druhé straně to byl Žmola se svojí šancí. Byl chvíli sám na brankovišti, ale nevyužil výhodné pozice. Kousek za polovinou zápasu zvýšila Sparta svoje vedení. Hauserovu přihrávku přes celé pásmo nekompromisně proměnil Hrabík. O pět minut později hrozil Motor. Putz naskočil ze svojí střídačky a nehlídán se řítil na bránu. Svojí příležitost neproměnil. Ke konci třetiny se Motor dál tlačil za snížením. Několikrát nebezpečně ohrozil domácího brankáře, ale náskok Pražanů se mu změnit nepodařilo. Těsně před koncem mohl Humeník napodobit domácího Holečka pozdním gólem z první třetiny, ale v dobré pozici netrefil.

Ve třetí třetině už museli hosté hru otevřít. Ve čtyřicáté sedmé minutě dostali možnost další přesilové hry. Nebezpečně pálil Sochor z levé strany. Opět hrozili i domácí. Holeček s Hauserem jeli na Maříka. Poslední šanci hostů měl Hoch, jenž tečoval před brankou nahozený puk. Vteřiny po vypršení trestu snížil šance Českých Budějovic faul Petráska, po kterém následovala první přesilovka Sparty. Mařík v ní skvěle vychytal Hrabíka i následnou střelu zblízka. A tak mohl snížit v úniku znovu Hoch, ale klička se mu nezdařila. Brankář Motoru dále držel naděje, když vychytal i Hausera. Naneštěstí byli Jihočeši chvíli po vypršení předchozího trestu znovu v oslabení. Přestupkem bylo příliš mnoho hráčů na ledě. Ani druhou přesilovku Sparta nevyužila. Avšak zbývající naděje Motoru se plně rozplynuly po přesné střele Tomáše Bartoně z pravého kruhu. Poslední přesilovka hostů, něco málo přes minutu a půl před koncem, nepřímo přinesla ještě dvě branky. Na 2:4 z pohledu Motoru během ní snížil z dorážky Jaroslav Bystřický. Při rozdílu dvou branek Budějovice ještě odvolaly brankáře, ale během několika vteřin inkasovaly z hole Marka Daníčka. Prohrály tak v důležitém souboji 2:5.

Ohlasy po zápasu

Tomáš Netík (trenér HC Sparta Praha):"Poslední zápasy se hrají o horní nástavbu, takže to pro nás byl důležitý zápas. Zvládli jsme ho, kluci hráli skvěle a dávali góly. Tři body pokorně, ale samozřejmě máme radost."

Radim Skuhrovec (trenér Motoru): "Myslím, že v úvodní části utkání jsme byli lepší než Sparta, dokonce jsme se dostali do vedení, ale bohužel jsme poté inkasovali ve vlastní přesilovce a poté znovu vteřinu před koncem první třetiny. Ještě za stavu 3:1 pro domácí to byl relativně hratelný zápas, za stavu 4:2 jsme zkusili hru bez brankáře, ale neúspěšně. Myslím, že že se hráčům ukázalo, že do doby, kdy jsme hráli to, co jsme měli v plánu a dodržovali herní koncept, tak to vypadalo velmi dobře. Když od toho upustíme a chceme si hrát každý, co chce, tak nemáme šanci na úspěch."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....