Banes Motor České Budějovice
25.11.2023, Václav Plachta

JUN: O vítězství nad Mountfieldem rozhodli junioři v nájezdech

Druhý domácí zápas během tří dnů zvládli českobudějovičtí junioři opět vítězně za dva body. Poté, co Motor porazil ve čtvrtek karlovarskou Energii po samostatných nájezdech, došlo na sobotní měření sil s Mountfieldem. Hosté sice dvakrát v utkání vedli, ale svěřenci Radima Skuhrovce dokázali v obou případech jednobrankovou ztrátu stáhnout a bonusový druhý bod získali domácí borci opět po zvládnutí nájezdové loterie. Úvodní část juniorské extraligy má před sebou poslední dvě kola a právě v těch se rozhodne, zda Motor proklouzne do první čtyřky tabulky.

Úvodní minuty utkání v Budvar aréně ozdobila domácí přesilová hra, kterou Jihočechům daroval svým faulem kapitán hostů Matašovský. Domácí nabídnutou možnost ale nevyužili podle svých představ a jediné ohrožení v podání Remeše skončilo mimo vymezený prostor branky. To v 8. minutě už příležitost Adama Sochora snesla gólové parametry, jenže pokus českobudějovického útočníka v samostatném úniku zastavila tyč hradecké branky. Tu v sobotním utkání střežil Filip Tuček a brankář Mountfieldu čelil o dvě minuty později dalšímu úniku domácích. V tomto případě ale domácí Kříž dostal do branky místo kotouče své tělo, a tak na světelné tabuli nadále svítilo bezbrankové skóre. Dvě velké nuly u vstřelených branek vydržely až do 17. minuty, ve které prosadili hosté. Michal Beneš si vyměnil kotouč se svým bratrem Matějem Benešem a následně překonal brankáře Maříka ranou mezi betony. Získané vedení mohl Mountfield do konce třetiny ještě navýšit, ale hostující přečíslení dva na jednoho nepřineslo nakonec ani zakončení, které by ohrozilo branku Motoru.

Začátek prostřední dějství nabídl aktivní pasáž, které ale chybělo pořádné ohrožení maskovaných mužů v brankách. Na velkou příležitost si tak diváci počkali až do 29. minuty. Filip Petrásek napřáhl na modré čáře ke střele a jeho projektil se zastavil až za zády brankáře Tučka. Remízový stav následně dostal těžkou zatěžkávající zkoušku, ve které se začaly hromadit dvouminutové tresty a to převážně na straně Jihočechů. Mountfield sice nedokázal využít třicet vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem, při které Východočeši až příliš dlouho hledali ideální střeleckou pozici, ale ve 39. minutě už vyloučení Kusaka hosté potrestali. Černý zavezl kotouč do útočného pásma, přisunul kapitánu Matašovskému, a ten našel zadovkou na ose osamoceného Adama Novotného, jemuž se rána sice nepovedla, ale puk nakonec proklouzal skrz otvor mezi betony Maříka až do sítě.

Mountfield tak ve třetí třetině bránil svůj jednobrankový náskok, ale neunáhlil se k pouhopouhému vyčkávání na brejkové situace z pevné obrany. Naopak to právě byli hosté, kteří si i ve třetí třetině dokázali tvořit více nebezpečných šancí. V jedné takové se objevil obránce Pavelka, ale jeho pokus z ideální pozice vyrazil Mařík vyrážečkou mimo dosah protihráčů. Čas pomalu plynul a blížil se závěr utkání. V 56. minutě získali Jihočeši vhazování v útočném pásmu, po kterém hned vypálil Petrásek. Jeho pokus Tuček vyrazil pouze k Marcelu Křížovi a ten parádní přihrávkou naslepo opět našel Filipa Petráska, který napodruhé už hradeckého brankáře překonal a svojí druhou brankou poslal zápas do prodloužení.

V něm se jako první ujali puku hosté, ale Beneš svůj výlet nedokázal zakončit podle svých představ a následně tak přišla dlouhá pasáž aktivity Motoru, kterou přerušil až hvizd hlavního sudího. Ten poslal na trestnou lavici hostujícího Černého za faul vysokou holí a České Budějovice získaly do konce prodloužení výhodu přesilové hry. Domácí se ale nedostali k pořádnému zakončení, a o výsledku zápasu tak rozhodovaly až samostatné nájezdy.

V nich se jako první prosadil domácí David Putz, na jehož branku sice dokázal odpovědět Michal Beneš, ale definitivní razítko na vítězství Motoru dal v poslední sérii ranou na vyrážečku Adam Sochor. Jihočeši si tak připsali páté vítězství v řadě a nakonec přetlačili hradecký Mountfield poměrem 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy po zápasu
Radim Skuhrovec (trenér Motoru): "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžký soupeř, který v posledních dvou utkáních předvedl velmi dobrý výkon. Ale i když se zápas výsledkově nevyvíjel pro nás dobře, tak musím říct, že každý hráč dnes pracoval pro tým, mužstvo mělo obrovskou touhu a odhodlání utkání překlopit na svou stranu, což se nám nakonec i povedlo v samostatných nájezdech. Je důležité, že kluci věřili naší hře po celých šedesát minut a díky trpělivosti a odhodlání jsme to nakonec zvládli. Nyní budeme mít den odpočinku a připravíme se na další těžké utkání, které nás čeká ve středu na Spartě. Půjde o další ostrý duel s naším přímým soupeřem v boji o čtyřku."
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....