Banes Motor České Budějovice
30.10.2023, Adam Černý

Souboj tabulkových konkurentů, Motor hostí Plzeň!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Extraligový kolotoč je v plném proudu. Již v úterý se hokejisté českobudějovického Motoru opět představí na ledě Budvar arény. Svěřenci Ladislava Čiháka přivítají v rámci utkání věnovaného ženám Plzeň a pokusí se přelomit sérii dvou porážek v řadě. Utkání na jihu Čech odstartuje v 17:30. Lístky jsou stále k prodeji, zakoupit je můžete zde.

O soupeři – HC Škoda Plzeň

Plzeňský kádr v létě opět prošel řadou změn. Západočeši sice začali skvěle nový ročník, když přehráli Třinec, avšak v dalších zápasech už to tak růžové nebylo. Indiáni padli hned šestkrát v řadě a propadli se až na úplný chvost nejvyšší soutěže. Nepovedený start sezony donutil plzeňské vedení i k dalším úpravám kádru. Z týmu se poroučel Luke Adam, kterému plzeňská štace vůbec nevyšla. Kanaďan, který si s sebou nesl pověst produktivního útočníka, zapsal za sedm duelů pouhé dvě asistence a odešel na Slovensko. Útočné vozby však nezůstaly bez nového doplnění, svůj pohled směřovala Plzeň do Mladé Boleslavi, odkud přivedla Švéda Tima Söderlunda. Pětadvacetiletý útočník skvěle zapadl do týmu a ihned začal přispívat do týmové produktivity. I díky tomu se Plzeňští postupně zvedají, což značí jejich bilance z posledních pěti zápasů, ve kterých se hned čtyřikrát radovali z výhry. Indiáni si naposledy poradili v neděli na domácím ledě s Litvínovem, který v ten moment vévodil tabulce soutěže.

Co se týče produktivity, tak plzeňská jména na nejvyšších pozicích v porovnání s celou soutěží nenajdeme. Klubové produktivitě vévodí slovenský útočník Adrián Holešinský s dvanácti body. O dva body méně má poté zkušený zadák Petr Zámorský, devět jich poté nasbíral již zmíněný Švéd Tim Söderlund. Plzeňští navíc těží v posledních zápasech také z toho, že do sestavy naskočil po delším zranění finský obránce Aleksi Laakso. Zkušený třiatřicetiletý zadák během tří duelů zapsal stejný počet bodů za dvě branky a jednu asistenci. Co se týče brankoviště, tak v něm si zatím své role téměř stejně rozdělují Dominik Pavlát se Samuelem Hlavajem. První zmiňovaný brankář má po odchytaných sedmi duelech úspěšnost zákroků 92,75 %, čímž se řadí na druhé místo napříč všemi brankáři v nejvyšší soutěži. Slovenský muž s maskou Samuel Hlavaj odchytal duelů osm, drží úspěšnost 91,94 % a i on se vměstnal do elitní desítky brankářů.

Jestli něco dělá Západočechům problémy, tak je to střílení branek. V počtu inkasovaných branek se totiž plzeňský může rovnat s naprostou elitou soutěže, avšak nastřílených třiatřicet gólů patří k nejhorším číslům v soutěži. Hůře už je na tom pouze poslední Mladá Boleslav a Olomouc. Zlepšit budou chtít Plzeňští jistě i své přesilové hry, z třiapadesáti možností totiž využili pouze šest a i v této statistice patří k úplném chvostu soutěže.

Sestava Plzně v posledním utkání proti Litvínovu:

Pavlát (Hlavaj) – Zámorský, Kvasnička, Jiříček, Laakso, Piskáček (A), Malák, Houdek – Söderlund, Mertl, Holešinský – Matýs, Lev (A), Schleiss (C) – Rekonen, Indrák, Pour – Šiler, Jansa, Hrabík.

Banes Motor

Hokejisté českobudějovického Motoru nezačali druhou čtvrtinu základní části ideálně. Jihočeši padli nejprve v pátek se Spartou na domácím ledě, o dva dny později poté neuspěli ani na ledě Olomouce. Motoráci se tak se svými dvaceti nasbíranými body propadli na osmou příčku, na svého úterního soka drží náskok pouhých dvou bodů. Českobudějovičtí po povedeném začátku neprožívají bodově vydařené období, z posledních osmi duelů se totiž radovali pouze jednou. Ve čtyřech případech ale dokázali Jihočeši alespoň získat bod za prohru v prodloužení či nájezdech. Aby toho nebylo málo, tak Motor v neděli zapsal výraznou ztrátu. Při duelu na Hané byl totiž z ledu odnesen na nosítkách Lukáš Pech, a jak sám potvrdil manažer Jiří Novotný, tak absence zkušeného útočníka bude delšího rázu. „Pecháček má zlomený kotník. Je v budějovické nemocnici, kde podstoupí v pondělí operaci,“ oznámil Novotný. „Je to pro nás velká ztráta, to je jasné. Uvidíme, jak operace dopadne. V dalších dnech na to budeme reagovat,“ odpovídal pro iDnes.cz Jiří Novotný.

Jestli Plzeňští mají problém se střílením branek, tak to samé v bledě modrém platí pro českobudějovický tým. Svěřenci Ladislava Čiháka totiž mají v kolonce nastřílených branek shodné číslo se svým úterním soupeřem. Bodově se nejvíce daří předsezonní posile Adamu Kubíkovi, který má bodů jedenáct. Kubík je však jediným českobudějovickým hráčem, jenž se přehoupl již přes dvouciferný počet nasbíraných bodů. Druhý Milan Gulaš má totiž bodů devět a třetí Jan Ordoš ještě o jeden bod méně. Brankovišti Jihočechů poté kraluje Dominik Hrachovina, který naskočil už do čtrnácti duelů a patří k nejvytíženějším brankářům v soutěži. Devětadvacetiletý muž s maskou aktuálně drží úspěšnost zákroků 90,70 %. Záda mu poté kryje Jan Strmeň, který je na tom statisticky ještě lépe s úspěšností téměř k 93 %, avšak měřítko zápasů je v porovnání s Hrachovinou daleko menší.

V posledních dvou nepovedených duelech se z branky radovali Českobudějovičtí dohromady třikrát. Velmi zajímavé je to, že hned dvakrát se Motor radoval při vlastním oslabení. Proti Spartě se prosadil Adam Kubík, s Olomoucí poté Jan Ordoš. Byla to již čtvrtá a pátá trefa při vlastním oslabení, v čemž Jihočeši jasně kralují. Naopak bude chtít Motor jistě zlepšit své početní výhody. S úspěšností lehce nad dvanácti procenty se Jihočeši řadí k nejhorším týmům v této statistice.

Sestava Motoru v posledním utkání s Olomoucí:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Vráblík, Štencel, Hovorka, Doudera (A), Štich – Kubík, Harris, Ordoš – Gulaš (C), Kondelík, Přikryl – Beránek, Pech (C), Koláček – Toman, Hanzl, Vopelka.

Utkání pro ženy

Ani v roce 2023 neopustí Motor svou dlouholetou tradici a věnuje jedno ze svých utkání ženám. Jako obvykle se může prvních 1200 žen a dívek těšit na dárek od ČSOB a k tomu letos přibude i sleva 20 % na ženský sortiment ve fanshopu! A jako tradičně mají ženy a dívky tu příjemnou možnost zakoupit vstupenky do svého speciálního sektoru na pokladně v den utkání do vyprodání zásob za symbolických 50 korun. Těšíme se na vás!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....