Banes Motor České Budějovice
24.10.2023, Michal Špírek

Ladislav Čihák po první čtvrtině: V týmu je více hráčů, o které se můžeme opřít

Motor už se v sezóně setkal se všemi protivníky, v pátek proti Spartě odstartuje druhou čtvrtinu základní části. Jak dosavadní výkony hodnotí hlavní kouč Ladislav Čihák?

První čtvrtina základní části je za námi, na kontě má tým 20 bodů. Jak tento zisk hodnotíte?

Už před sezónou jsem avizoval, jaký máme vůči extralize a všem jejím mužstvům respekt. Z toho pohledu je dvacet bodů dobrých. Nicméně v úvodu té čtvrtiny byl bodový přísun větší, přestože jsme někdy soupeře nemuseli přehrávat, ale vítězství jsme dokázali sbírat, samozřejmě i díky Hráškovi. Pak v dalších zápasech se náš herní výkon zlepšil, ale zase nám chybělo štěstí a bodů jsme moc nesbírali. Ve finále spokojenost, ale podle toho, jak jsme soutěž rozjeli, tak si myslím, že v pár zápasech jsme posléze body ztratili. Budeme chtít bodů sbírat víc, s tímhle se smířit a spokojit nechceme.

Co ukázala první čtvrtina o letošní sezóně Tipsport extraligy? V tabulce jsou odskočeny dva celky, ale pak je to v tabulce poměrně namačkané, vypadá to, že každý může porazit každého.

Ty dva mančafty tipoval už před sezónou asi každý, kdo hokej sleduje, že budou v tabulce nahoře. A předpoklady potvrzují, zaslouženě jsou na prvních pozicích, mají stabilní výkony. Samozřejmě, že ještě musíme počítat se Spartou, Třincem. Ale dá se říct, že od toho čtvrtého pátého místa až úplně dolů se může ocitnout úplně každý.

Po několika prvních zápasech jste se vyjádřil v tom smyslu, že jste očekával od mužstva větší gólovou produkci. Nyní jste zmínil, že herní projev se průběhem zápasů zlepšoval, zlepšila se ve vašich očích i produktivita?

Bohužel to spolu nesouvisí. Byly poté zápasy, kdy jsme dokázali dobře hrát v obranném pásmu, vytvářeli jsme si v útočném pásmu šance, ale neproměňovali je a góly nedávali. Stále trochu bojujeme s přesilovkami, i když v posledních zápasech už jsme si v nich dost pomohli a branky v nich dali. Ale gólů je z naší strany pořád málo, pracujeme na tom dnes a denně, víme o tom, děláme na tom. Věřím, že ve druhé čtvrtině už nás to potká a ve střílení gólů budeme úspěšnější.

Takže proměňování šancí a gólová produkce je rezervou, kterou zatím ve hře mužstva vidíte. Co naopak zmíníte jako prvek, na kterém se už povedlo zapracovat, kde jste zaznamenal největší posun?

Jednoznačně v herním systému. S hráči jsme to sice pilovali celý srpen, ale kluci si to zažili, zjistili, že se opravdu musí hrát od první do poslední minuty. Myslím, že jsme zapracovali na oslabení a relativně i na hře v obranném pásmu, nedostáváme moc branek. Zaměřili jsme se dost i na to, aby na nás nebyla přečíslení. Je to od každého něco, co poté dává výsledek herního výkonu jako takového. Ono se to těžko hodnotí globálně, protože hrajete dobře a najednou přijde zápas, kdy se vám vše zhroutí (úsměv). Ale přesto, že jsme v druhé polovině odehraných zápasů nedosáhli na tříbodové zisky, tak herní projev jako takový se opravdu zlepšil, kluci na tom zamakali. Stále pokračujeme s tvrdou tréninkovou náplní jak na ledě, tak i mimo led, a myslím, že už nám to také trochu přináší ovoce.

Zatím jen tři branky přišly od obránců. V rámci extraligy je na tom sice podobně více celků, ale přesto, nechybí vám větší gólový příspěvek i od beků?

Jsme rádi za branky, které obránci dali, ano, mohlo by jich být víc, ale já tohle spíš vyžaduju od útočníků. A tam vidím tu velkou rezervu.

Zajímavou postavou obrany je její nejmladší člen, Mikuláš Hovorka. Vstřelil dvě branky, přidal čtyři asistence, má nejlepší bilanci plus mínus z týmu. Ale asi se zatím nedá označit jako hotový hráč. Jak ho vnímáte?

Miky je vnímavý kluk, který se na sobě snaží pracovat. Sám ví, kde má limity, pracujeme s ním na tom, ale zároveň na nich chce pracovat i on sám. Teď je otázka, jak dlouho to bude trvat, někteří hráči to zvládnou rychle, některým to trvá trochu déle. Je to typ hráče, který snáší kritiku, což je důležité. Upřímně říkám, že hráč, který kritiku nesnese, nemá v týmu co dělat a nikdy se nikam neposune, ať je mladý nebo starý. Hráč musí být pro tým přínosem a to Miky aktuálně je, o tom vypovídají i zmíněná čísla. Jsem přesvědčený o tom, že by jeho výkony mohly jít ještě nahoru. Oproti přípravě svou hru zjednodušil, což jsme po něm vyžadovali.

V útoku pak vypadá, že máte za stabilní trojici v první formaci Kubík, Harris, Ordoš. Jak si tento útok sedl?

S prvním útokem jsem maximálně spokojen. Nechci sebe ani ty kluky nijak uchlácholit, oni vědí, že musí pracovat a že pokud by pracovat přestali, tak dostanou přes prsty. Ale makají skvěle, jsou to týmoví hráči, kteří nekoukají na sebe, ale makají pro tým. Toho si nesmírně vážím, a váží si toho i kabina, která to z nich cítí. Jde o tři nově příchozí hráče, kteří to v Motoru vzali za své, přišli jako posily a zatím to potvrzují. Budu jen rád, když v tom budou pokračovat, jsou to pro nás aktuálně kluci, o které se můžeme opřít. Spolu s dalšími a já jsem rád, že takových hráčů máme v týmu více.

Dále se zdá, že chcete navázat spolupráci dua Kondelík - Gulaš. Je to něco, na čem chcete pracovat a stavět do budoucna?

Stoprocentně. Jáchym je pro nás obrovským přínosem a posilou, jsem rád, že je doma. Ono to není jednoduché, začít doma, nároky na něj budou veliké, bude pod drobnohledem spousty lidí, kteří ho tu znají. Jáchym na sobě neskutečně pracuje a hodně se zajímá. Jeho spojení s Milanem jednoznačně podržíme, pokud to klukům půjde.

A pokud jim to půjde, bude na Lukáše Pecha, hvězdu uplynulých dvou sezon Motoru, místo až v některé z dalších formací. Jak se k takové roli postaví?

Přivedli jsme více hráčů, aby na to Guli s Lukášem nebyli právě oproti minulým sezónám sami. To jsme už v létě anoncovali, kvůli tomu jsme ty příchody dělali. A nově příchozí své kvality potvrdili. Myslím, že Lukáš je s tím naprosto v pohodě, je to profík, co má za sebou spoustu sezón, myslím, že to, že na to není sám, by mohl i sám ocenit. Že se síla rozprostře mezi více hráčů. Já jako číslo jedna vnímám tým, až jako číslo dvě jednotlivce, tedy věřím tomu, že co pomáhá týmu, tak je správně.

Tým potkala v první čtvrtině šňůra porážek. Byť některé byly nešťastné, tak pro vás jako kouče to byl asi cenný poznatek, jak se s tím kabina dokázala vypořádat. Na co jste přišel?

Kabina pracovala dobře, občas jsme samozřejmě museli udělat nějaké nepopulární věci, ale kluci to vzali za své. Některé zápasy jsme i přes nepříznivý vývoj dotáhli aspoň do prodloužení, to vás strašně moc posiluje a ukazuje, že kabina neskutečně drží při sobě. A já to tak vnímám. Kabina je dobře nastavená a vedená.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....