Banes Motor České Budějovice
13.10.2023, Michal Špírek

O Jáchyma jsme moc stáli, těší se na novou posilu Ladislav Čihák

V pátek a pak rovnou i v neděli se představí hokejisté Banes Motor na domácím ledě. S koučem Ladislavem Čihákem jsme probrali, jaká očekávání má od nové posily Jáchyma Kondelíka, v čem tkví kouzlo úspěšné hry v oslabení nebo jak je spokojen s nastavenou spoluprací s prvoligovými Litoměřicemi.

Čtyři zápasy zbývají do konce první čtvrtiny Tipsport extraligy. Hned tři z nich sehraje Banes Motor na svém ledě. Nejbližšími protivníky pak budou v pátek Karlovy Vary a v neděli Třinec. "Čekají nás soupeři, kteří se v tabulce pohybují kolem nás. My se vždy primárně díváme na nás a naše výkony. A musíme se vyvarovat špatných úseků v průběhu zápasu. Stalo se nám to ve druhé třetině zápasu s Libercem, stalo se nám to v první třetině s Litvínovem. Chceme hrát poctivě po celý zápas, vyvarovat se individuálních a týmových chyb, faulů, ale hlavně mít hlavu nastavenou tak, že se hraje celých šedesát minut," zmínil před následujícími boji kouč Ladislav Čihák.

Ten zatím do každého zápasu nasadil jako startujícího gólmana Dominika Hrachovinu, který je tak aktuálně nejvytíženějším extraligovým brankářem. Jak se hlavní trenér dívá na případnou rotaci brankářů a jak zvládá "Hrášek" svou vytíženost? "Bavíme se o tom, jemu to zatím vyhovuje. A pokud to vyhovuje jemu, je to v pořádku. Až nadejde čas, kdy si bude chtít odpočinout nebo budeme chtít do brány dát Honzu Strmeně, tak se tak určitě rozhodneme," shrnul Čihák.

Dvaačtyřicetiletého trenéra může těšit, jak si jeho svěřenci vedou v oslabení. V čem tkví klíč k tomu, že tým má úspěšnost ubránění v početní nevýhodě přes 91 procent, což ho řadí hned za Litvínov a Spartu? "Hodně na tom pracujeme, připravujeme se u videa, s klukama o tom mluvíme. Skvělou práci odvádí Jirka Hanzlík. Do oslabení musíte dávat typy hráčů, kteří umí naslouchat, kteří dobře čtou přesilovku soupeře, jsou ochotni blokovat a samozřejmě, že důležité je, že skvěle chytá Hrášek," vypíchl trenér.

Vynachválit si Čihák nemůže spolupráci s prvoligovými Litoměřicemi, kam je aktuálně posílána za herním vytížením trojice hráčů - Chlubna, Koláček a Toman. "U hráčů, kteří mají malou minutáž, nebo nehrají, a jsou to mladí hráči, tak chci, aby hráli. To je základ, takoví hráči hrát musí a můžou hrát jen tam, kde si svou výkonností řeknou o to, že je v týmech chtějí. Musím říct, že spolupráce s Litoměřicemi je zatím naprosto excelentní a stoprocentně nám vyhovuje. O naše kluky mají zájem a mně se líbí, že to kluci vzali za své a z Litoměřic na ně jdou velmi dobré reference, ať už od vedení nebo od trenéra. Kluky tam posíláme proto, aby měli zápasové vytížení," vysvětluje svůj postoj Ladislav Čihák. "Pokud se hrají v Chance lize zápasy v rychlém sledu, tak pokud to trochu jde, tak kluky nechávám v Litoměřicích i pro tréninky, aby kluci zbytečně necestovali. Po zápasech se vždy s jejich trenérem dohodneme, koho v týmu necháme pro další zápas. Myslím, že takové nastavení je dobré i pro kluky, aby se s týmem sžili," přibližuje trenér.

Tým Banes Motor získal vítanou posilu v podobě útočníka Jáchyma Kondelíka. "O Jáchyma jsme stáli strašně moc. V létě s námi trénoval, takže jsme ho s Jirkou Hanzlíkem měli možnost poznat, byť jen v rámci tréninku. Šly na něj ale velmi dobré reference, na jeho zápasy jsme se dívali. Je to mladý kluk, Jihočech, myslím, že by do týmu mohl postupně zapadnout. Máme s ním dlouhodobější plány, ale věřím, že nám pomůže hned, že zvýší konkurenci mezi útočníky. Je to velký, vysoký hráč s dlouhou hokejkou, jako centr může chodit na vhazování, což je pro nás velmi důležité. Může hrát přesilovky i oslabení. Má dobré návyky, co můžeme soudit dle videa, tak do našeho systému se bude hodně hodit, protože farma, kde hrál, hrála podobným systémem. Pokud to vezme za své, bude díky své postavě velmi platný v předbrankovém prostoru, obránci s ním budou mít problémy. Zlepšil i své bruslení. Samozřejmě ho můžeme a budeme stále zlepšovat," rozpovídal se kouč s nadšením o novém přírůstku do kabiny.

Oproti minulým sezónám má Motor nyní v kádru hodně hráčů, kteří hrají na pozici centra nebo tuto pozici v kariéře už v minulosti zastávali. Například v zápase s Litvínovem trenéři vyslali v jedné formaci do hry Hanzla, Pecha a Simona. "Že máme více centrů, to jsou pro trenéra příjemné starosti. Pro Hanziho to bylo v posledním zápase těžší, ale potřebujeme, aby se trochu rozehrál, dlouho stál, proto jsme ho zařadili do sestavy na křídlo. Nicméně nyní už si zase bude plnit roli centra," prozradil Ladislav Čihák.


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....