Banes Motor České Budějovice
05.10.2023, Michal Špírek, Alžběta Žižková

JUN: Motor si připsal důležitou výhru na sparťanském ledě

Motor se oklepal po tvrdém devítigólovém direktu z posledního kola a na Spartě ukořistil všechny body. V zápase přitom třikrát dotahoval náskok domácího celku, ale rozhodující branku vstřelil v 57. minutě budějovický Humeník. Dva kanadské body v zápase zaznamenali Kusak a Petrásek. Junioři se díky výhře udrželi v horní čtyřce tabulky.

Sparťané vstoupili do utkání aktivně, když si v první minutě musel Mařík připsat hned dva zákroky. Velmi brzy následovaly další velké šance. V té první se ocitli Daníček se Žmolou, když první jmenovaný prokličkoval celým hřištěm, přihrávku před odkrytou branku ale Žmola následně promáchl. Z tlaku ale sparťané těžili další šance, už v další minutě na Maříka nebezpečně doráželi Hamršmíd se Senčákem. Českobudějovický brankář sice puk mezi betony neudržel, branka z toho ale ani tentokrát nebyla. A vzápětí sparťané těžili z další chyby Motoru. V situaci dva na nikoho ujížděli na Maříka Holeček se Senčákem, puk poskakoval v brankovišti, ovšem ani tentokrát to úvodní branku neznamenalo.

První možnost přesilové hry dostali sparťané velmi záhy v páté minutě zápasu a trestali. Českobudějovičtí sice po vhazování vyhodili, nepohlídali si ale rychlého Marka Daníčka, který v netypicky přesilovkové akci z úniku přesně trefil prostor u levé tyčky Maříkovy branky. Domácí byli i nadále v první třetině aktivnější, žádnou další branku ale nepřidali.


Hned na začátku druhé třetiny dostali Českobudějovičtí šanci na vyrovnání po faulu Samsona, když dostali příležitost dokonce čtyřminutové početní výhody. Hosté pálili z několika dobrých pozic, Kalista v brance ale vyrovnání nepřipouštěl. Do oslabení šli následně také hráči Motoru. Ovšem také ti se ubránili a vzápětí dokonce udeřili. Z levého kruhu přesně trefil prostor u bližší tyčky Richard Pitel. Z vyrovnání se ale hosté netěšili dlouho, protože za další dvě minuty domácím navrátil Spartě vedení svou druhou trefou v zápase Marek Daníček.

Ve druhé polovině druhé periody následovala další série vyloučení, jež jako první dokázali využít hosté. Vyloučení Bareše potrestal Filip Petrásek, který se při zmatcích ve sparťanském brankovišti dokázal nejlépe zorientovat. Ani tentokrát ale vyrovnaný stav dlouho nevydržel, protože čtyřicet vteřin před koncem druhé části přesně zakončoval po přesilovkové kombinaci do poloodkryté branky David Senčák.


Hned zkraje poslední dvacetiminutovky mohli hosté srovnat, když za Kalistou cinkala tyčka. Sparťané se v dalším průběhu opět nevyvarovali vyloučení a i v tomto případě přišel trest. Michal Kusak svou první střelou trefil pouze sparťanský blok, na puk se ale dostal znovu a tentokrát neomylně zakončoval nad Kalistovo levé rameno.

Místo další odpovědi ale přišel pro sparťany velký problém. Brankář Kalista zůstával po ošklivém střetu dlouhé minuty ležet otřesený ve svém brankovišti, za pomoci svých spoluhráčů ale nakonec dokázal odjet na střídačku a následně i do kabin. Do branky se tak v 52. minutě musel postavit Šimon Vedral.

Sparťané dostali šest minut před koncem šanci vrátit vedení zpět na svou stranu, čtyřminutovou přesilovku ale velmi brzy přerušil Poláčkův trest. Rozhodující moment ovšem přišel při navazujícím vyloučení Hrabíka, když hráči Motoru dostali možnost dvojnásobné přesilovky, kterou také využili. Odražený puk si sebral Matyáš Humeník, jenž následně z mezikruží zamířil mimo Vedralův dosah. Sparťané v závěru zkoušeli power play, i přes dobré šance Senčáka nebo Samsona už se jim ale poslat zápas do prodloužení nepodařilo.

Ohlasy po zápasu
Radim Skuhrovec (trenér Motoru): "Do utkání jsme nevstoupili s potřebnou energií, soupeř v začátku utkání chtěl určitě více, než my. Po třetině jsme si k tomu v kabině něco řekli, náš výkon se diametrálně zlepšil a musím říct, že ve třetí třetině jsme odehráli velmi dobrý hokej a i s trochou štěstí se nám nakonec podařilo zvítězit. Hráči bojovali a ve třetí třetině už to byla zase ta tvář našeho bojovného týmu. Důležité tři body a čeká nás další těžké utkání."
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....