Banes Motor České Budějovice
18.09.2004, Antonín Vansa

Byla to spíše holomajzna, potvrdil Radek Martínek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Druhé zaváhání v řadě českobudějovičtí hokejisté v sobotu nepřipustili. Po ostudném debaklu na ledě Hradce Králové udělil jihočeský celek pětibrankový příděl svěřencům Miloše Holaně. Sareza Ostrava ale v českobudějovické Budvar aréně odehrála určitě důstojnější part, než týden před ní Opava. „Hlavně v první třetině nám to vůbec nešlo," svěřil se jeden z nejlepších domácích hráčů Peter Bartoš.
Trenér ostravského celku Holaň naordinoval svému týmu především přísnou defenzívu, kterou opřel o spolehlivě chytajícího Roberta Hamrlu. Díky tomu se Jihočeši nedostali v úvodu střetnutí do žádného většího tlaku a v 6. minutě dokonce vedla hostující Sareza na střely 1:3. „Soupeř nás zaskočil. Byl aktivní v defenzívě a čekal na naše chyby, kterých jsme se v první třetině dopouštěli opravdu hodně," přiznal špatný vstup do sobotního zápasu českobudějovický útočník Peter Bartoš. Snad největší kiks vyrobila pětice domácích borců při vlastní přesilové hře, kdy hned čtveřice hráčů propadla v okolí Hamrlova brankoviště a trojice ostravských hráčů vyrazila v oslabení na jediného beka domácích. Naštěstí pro Jihočechy napálil Tesařík jen dobře postaveného Cháberu.
Ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky sice dostali hokejisté v bíločervených dresech Ostravu pod tlak, ale ani z těch vyložených šancí nedokázali svěřenci Josefa Jandače uspět. O přestávce mezi první a druhou třetinou měl Jandač spoustu důvodů k tomu, aby na své ovečky zvýšil hlas. „Došlo k tomu. Ale sami jsme si uvědomovali, že tímto způsobem hrát nemůžeme a myslím si, že od druhé třetiny jsme i dobře bránili," řekl Bartoš. Sareza se od druhé části hry dostala do jediné výraznější šance. Avšak nejproduktivnější hráč první ligy Radek Procházka v samostatném nájezdu selhal.
Ostravský val zlomil svým prvním gólem v sezoně právě Peter Bartoš. V 19. minutě propálil tvrdým příklepem pod vyrážečku Roberta Hamrlu. „Konečně mi to tam padlo. Naposledy jsem dal gól v přípravě v Třebíči a od té doby nic. Doufám, že jsem se tímto gólem opět chytil," usmál se Bartoš. Jen pár vteřin předtím mu ale Budvar aréna spílala. Při přesilovce 5 na 3 mu namazal kotouč před Hamrlu bek Luža, ale naturalizovaný forvard kotouč nepochopitelně na modrou čáru okamžitě vrátil. „Při dvojnásobné výhodě je potřeba soupeře trochu unavit. Mohl jsem jít sám do branky, ale byl jsem hodně z úhlu a věřil jsem, že spíše uspěje bek, který je na středu hřiště," popisoval svůj myšlenkový pochod při přesilovkové akci Bartoš.
O chvilku později se Peter Bartoš rozhodl vzít zodpovědnost na svá bedra a poslal nezadržitelně jihočeský celek do vedení. „Při přesilovce jsme vůbec nestříleli, proto jsem za ní vzal. Dobře, že to tam spadlo," uvedl stříbrný medailista z mistrovství světa v roce 2000 v Petrohradu. Podobné štěstí už ale neměl ve druhé třetině, kdy po expresní přihrávce brankáře Jana Chábery uháněl sám na Hamrlu. Ten obětavým pádem pod Bartošovy nohy zabránil dalšímu gólu ve své síti.

Utkání symbolicky zakončil, když si vzal osm vteřin před skončením šedesáté minuty kotouč na svou hůl, a pohlídal závěr zápasu. Obránce Radek Martínek se po třech letech vrátil do českobudějovického dresu a výrazně pomohl týmu k vítězství o čtyři branky. „Nebylo to ještě nic moc. Byl jsem docela nervozní, tak doufám, že se to časem bude jen lepšit," říkal statný bek, který si okamžitě po zápase nandal ještě půlhodinovou porci jízdy na rotopedu. „Hlavní pro mě je, že jsme dokázali vyhrát. Snad to tak bude pokračovat dále," dodal.
Ihned poté, co začal trénovat s českobudějovickým týmem, říkal, že první hokejová liga je pro něj velkou neznámou. A to přesto, že v minulosti hrával za Havlíčkův Brod. „Tenkrát hrálo soutěž hodně starších hráčů, zatímco teď je to obráceně. V první lize hrají hlavně mladí," odhadl v srpnu. Po zápase se Sarezou Ostrava se však do většího hodnocení úrovně první ligy pouštět nechtěl. Obránce, který v minulé sezoně hrál NHL za New York Islanders, se zmohl jen na pár slov. „Byla to chvílema pěkná holomajzna. A to hlavně ve třetinách," usmál se.
V úvodních minutách duelu se na hřišti Martínek spíše hledal. Nedařila se mu rozehrávka a lehkost jeho bruslení se často rozbíjela o hráz, vystavěnou z modrých ostravských dresů. „Určitě mi to moc nešlo. Ale všechno nejde hned. Chce to čas," uvedl.
Do statistik zápasu se technicky výborně vybavený bek zapsal hned třikrát. Při úvodní brance Petera Bartoše asistoval, gól na 3:0 vstřelil v oslabení tvrdou ranou z pravého kruhu. „Spíše jsem to jen zkusil. Byla náhoda, že to vůbec prošlo do branky," hýřil skromností při vzpomínce na výstavní bombu. Utkání pak završil druhým gólem v zápase. Po přiťuknutí od Bartoše v další přesilové hře vystřelil od modré čáry a Hamrla nestačil na puk, jehož směr mírně změnil jeden z bránících beků, zareagovat. „Zase to bylo veliké štěstí," upozornil Martínek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....