Banes Motor České Budějovice
28.09.2023, Adam Černý (TAB)

Motor se potřetí v sezoně představí doma, přijedou Vítkovice

Extraligový program nepolevuje! Po středeční porážce v Brně si hokejisté českobudějovické Motoru budou chtít spravit chuť proti Vítkovicím, které však také potřebují uspět, na jih Čech totiž ostravský celek dorazí se třemi porážkami v řadě. Utkání v Budvar aréně odstartuje v 17:30. Lístky můžete zakoupit zde.

O soupeři – HC Vítkovice Ridera

Celek z Ostravy prožil povedený předešlý ročník, kdy dokráčel až do semifinále, kde však v sedmi duelech nestačil na Mountfield HK. Během letní pauzy neprošel kádr velkými změnami. Rytířům se podařilo především udržet současné opory sestavy Petera Muellera či Dominika Lakatoše. Nejvýraznější ztrátou je bezpochyby brankář Aleš Stezka, jenž si vyzkouší zámořský hokej v organizaci Seattlu Kraken. Ostravané však našli více než zdatnou náhradu. Na jeho místo tým okolo trenéra Miloše Holaně totiž přivedl hvězdu uplynulého play-off Matěje Machovského. Angažmá v organizaci zámořského celku si poté vyzkouší i Patrik Koch v dresu Arizona Coyotes. Nejvýraznějšími posilami ostravského celku jsou určitě ostřílený extraligový sniper Jan Káňa a bývalý českobudějovický obránce Stuart Percy, který se poprvé na jih Čech vrátí jako soupeř. Bývalý českobudějovický zadák v novém angažmá dává o sobě vědět hned od úvodu, nasbíral již pět bodů, což ho v produktivitě týmu řadí na dělenou třetí příčku. Vítkovické však zatím trápí především defenziva. Svěřenci Miloše Holaně inkasovali už dvaadvacetkrát, což je jednoznačně nejhorší počínání napříč extraligou.

Vítkovický celek před novým ročníkem sehrál čtyři duely i v rámci Ligy mistrů, kam se díky loňské sezoně kvalifikoval. Ostravanům vyšly úvodní dva duely, kdy na domácím ledě udolali Mnichov a následně i švýcarský Rapperswil. Vítkovicím naopak nevyšla finská mise, na severu padly s Pelicans Lahti i Ilves Tampere. Do nového extraligového ročníku navíc Vítkovičtí také nevstoupili dobře. Po úvodním domácím výbuchu s Karlovými Vary 2:6 sice přišla výhra v Mladé Boleslavi. Od té doby však vítkovický celek ze zápasu vždy odcházel jako poražen. Po nájezdové prohře s Kladnem přišla prohra po prodloužení v Třinci. Body Vítkovice nebraly poté ani ve středečním klání s Pardubicemi, se kterými prohrály a svém ledě 3:7. Bodově se podle očekávání nejvíce zatím daří Peteru Muellerovi, který ke třem brankám přidal už čtyři asistence. O bod méně má poté Marek Kalus.

Sestava Vítkovic v posledním utkání proti Pardubicím:

Machovský (Klimeš) – Raskob, Percy, Grman, Mikuš, Zeleňák, Gewiese, Stehlík – Mueller (A), Krieger, Káňa – Lakatoš (C), Chlán, Fridrich – Kalus, Claireaux, Kotala – Krejsa, Přibyl, Dej (A).

Banes Motor

Svěřenci Ladislava Čiháka by se zcela jistě rádi v pátek vrátili na vítěznou vlnu. Po vítězstvích s Olomoucí, Plzní a Hradcem Králové se totiž Motor musel smířit s porážkou na ledě brněnské Komety, které jako první celek v extralize nechal body. Na jihu Moravy Jihočeši se ve středu ani jednou neprosadili a padli 0:4. Nyní budou Českobudějovičtí bezpochyby spoléhat na domácí půdu, v Budvar aréně totiž zatím neprohráli. Co Motor bezpochyby trápí, tak to je střílení branek. Jihočeši během úvodních pěti kol nasázeli osm branek, což je po Plzni a Kladnu se sedmi brankami nejmenší počet. To že se Motoru nedaří střelecky značí i kanadské bodování, jeho lídrem je se čtyřmi body Adam Kubík, druhé místo poté patří tříbodovému obránci Mikuláši Hovorkovi.

Vzájemné zápasy hovoří lépe pro celek z Ostravy. Vítkovice dokázaly zvítězit v sedmi z posledních deseti duelů. V posledním vzájemném klání se však radovali Jihočeši. 19. února tohoto roku si Motor odvezl z Ostravar Arény vítězství 4:1. Jedním ze střelců byl Roman Vráblík, na kterého však tentokráte trenéři spoléhat nemohou kvůli zranění. To samé poté platí o Davidu Štichovi, Martinu Hanzlovi či Martinu Beránkovi, které též trápí zranění. Co před zápasem sdělil hlavní trenér Ladislav Čihák?

Sestava Motoru v posledním utkání proti Kometě Brno:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Hovorka, Doudera, Štencel, Kachyňa, Krutil – Simon, Harris, Gulaš (C) – Kubík, Pech, Ordoš – Valský, Kříž, Přikryl – Toman, Vopelka, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....