Banes Motor České Budějovice
27.09.2023, Klub

Motor měl zastoupení na prestižní mezinárodní konferenci

V chorvatském Splitu proběhla nedávno konference Mezinárodní asociace pro filosofii sportu (IAPS), na které se společně setkali odborníci z celého světa, aby s ostatními sdíleli výsledky svých výzkumů. Na této prestižní akci, která probíhala v anglickém jazyce, měl své zastoupení i Motor. Události se totiž zúčastnil mentální kouč a filosofický konzultant našeho klubu Mgr. Lukáš Mareš. Vystoupil na ní s příspěvkem věnovaným využití filosofického dialogu ve sportovní praxi.

Hovořil o svých zkušenostech coby filosofického konzultanta i třeba o tom, v čem může být zařazení filosofie do tréninkového režimu sportovce přínosné. Opíral se přitom mimo jiné o poznatky, které v průběhu posledních sedmi let nasbíral při práci s mladými Motoráky a jejich trenéry.

Možná se ptáte, co se na konferenci věnované filosofii sportu vlastně řeší. Přednášející se věnovali třeba těmto otázkám: Co to znamená pohybovat se spontánně? Můžeme o poražených říci, že přesto podali excelentní výkon? V čem může být pro porozumění sportu obohacující spojení filosofie a vědy? Co zažívá během výkonu odpalovač v kriketu?

Jaký význam připisuje současná západní kultura úsilí? Jak vypadá smysluplná tělesná výchova? Za jakých podmínek může být zesměšňování součástí sportovního koučinku? Jak rozumně využívat umělou inteligenci ve sportovním prostředí? V čem je hraní her jedinečné? Jsou soutěže ve hře na hudební nástroje sportem? Není snaha o získání sportovní trofeje vlastně formou fetiše? Je sport náboženstvím?

Současný sport jde neustále dopředu a předkládá před nás nové výzvy.

Abychom s mladými Motoráky mohli odpovědně pracovat a pomáhat jim v jejich hokejovém i charakterovém růstu, je potřeba tyto výzvy důkladně promýšlet a neustále se vzdělávat. Motor dlouhodobě patří k organizacím, kterým není ochota se učit a posouvat dosavadní znalosti cizí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....