Banes Motor České Budějovice
17.09.2004, Antonín Vansa

Blíží se Martínkova premiéra v první lize!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už v sobotu ho hokejová veřejnost uvidí po delší době v českobudějovickém dresu. Obránce Radek Martínek nastoupí po třech sezonách znovu za jihočeský celek. Svou obnovenou premiéru si odbyde od 17.00 hodin v českobudějovické Budvar aréně.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SAREZA OSTRAVA

Historie

Žádný jiný tým v první hokejové lize nemá tak chudou historii, jako Sareza Ostrava. Mužstvo z největšího severomoravského města datuje své založení k roku 2000. Sezonu 2000/01 odehrál následovník ostravské Poruby v severomoravském krajském přeboru, ale v roce 2001 se již pyšnil statusem druholigového klubu. V sezoně 2001/02 skončila Sareza Ostrava ve skupině Východ druhé hokejové ligy na 10. místě. Jednu jedinou příčku nad barážovým umístěním.
V následujících dvou sezonách došlo k výrazné stabilizaci klubu, Sareza navázala těsnější vztahy s extraligovými Vítkovicemi, které mimojiné odehrály v hale Sarezy v Ostravě - Porubě své domácí zápasy v uplynulé sezoně, a v březnu 2004 slavila Sareza postup do baráže o první ligu.
V ní se před ambiciozní ostravský celek dostalo jen mužstvo Komety Brno. Sareza za sebou nechala favorizovaný Prostějov, o litvínovské hokejisty posílený Most a jihočeský Vajgar Jindřichův Hradec.
Zdroj: www.hokej.cz

Současnost

Nováček druhé nejvyšší soutěže České republiky vsadil na trenérském postu na odborně perfektně vybaveného Miloše Holaně, který hrával v minulosti za Vítkovice a Třinec. Perfektně se tedy vyzná v severomoravském prostředí. V brance Sarezy působí bývalý gólman Plzně a Zlína Robert Hamrla, obrana a útok je poskládána především z bývalých hráčů Vítkovic nebo hráčů současné vítkovické juniorky.
Sareza Ostrava sice zahájila sezonu velkolepě, ale teprve čas ukáže, zda se jedná o tradiční nováčkovský elán, nebo zda ostravský tým má na to, aby atakoval elitní osmičku první ligy.

Předpokládaná sestava:
Hamrla - Mocek, Vrtík, Grman, Holík, Karlíček, Burián - Mikulík, Procházka, Šebesta - Janeček, Hulva, Čech - Glas, Pavlačka, Duba - Holuša, Bařica, Galačák.
Trenéři: Miloš Holaň a Petr Rambousek.

NAPRAVÍ JIHOČEŠI KRÁLOVEHRADECKOU OSTUDU?

Chábera nestřídal kvůli špatnému výkonu, ujišťuje Jandač

Českobudějovičtí hokejisté poprvé ve druhé nejvyšší soutěži narazili. Z ledu Hradce Králové se na jih Čech vraceli s pětibrankovým přídělem. Prohru 0:5 si Jihočeši připsali letos již jednou. V přípravě na sezonu je doma tímto výsledkem smetla Mladá Boleslav. „Byly to dva úplně odlišné zápasy,“ zdůraznil trenér HC České Budějovice Josef Jandač. „V přípravě to byl vyloženě odklouzaný zápas. Zato v Hradci jsme k utkání přistoupili zodpovědně. A myslím si, že výsledek neodpovídá poměru sil na ledě,“ uvedl hlavní rozdíl českobudějovický kouč.
První třetinu rozhodla nenápadná situace z 9. minuty, kdy z velkého úhlu vypálil Cetkovský a Cháberovi nešťastně propadl kotouč mezi tyčkou a betonem. „Myslel jsem si, že rozhodčí bude pískat ofsajd. Přesunul jsem se pak pozdě,“ omluvil se mladý gólman. „Soupeř hrál v úvodní třetině s respektem, čehož jsme měli využít. To se nepovedlo a Hradec se hodně laciným vedoucím gólem dostal na koně,“ dodal Jandač. Ve druhé třetině doplatil jihočeský celek na častá vyloučení. Patrik Fořt dával gól na 2:0 v přesilové hře, Luža a Krstev zbytečně protestovali proti výrokům hlavního arbitra a pykali za to desetiminutovými osobními tresty. Nabourali tak obrannou koncepci trenéra Jandače. „Je to zbytečné, ale nechceme volit hned po třetím odehraném kole formu nějakých pokut. Pokud by to ale mělo pokračovat, budeme muset zvolit důraznější opatření,“ zlobil se trenér.
Utkání takřka rozhodla třetí branka. Po obrovské chybě Českobudějovických v útočné třetině se dostal do brejku znovu Fořt a dal na 3:0. „Proti tomu už se hraje velmi špatně. Soupeř si takticky hlídal výsledek a při přesilovce přidal další gól,“ pokrčil rameny Josef Jandač.
Do třetí třetiny dokonce ani nevyjel brankář Chábera, který se podepsal pod první inkasovanou brankou. Místo něj se mezi tři tyče postavil podobně jako v zápase s Opavou Josef Kučera. „Nestřídal jsem ho kvůli výkonu, i když ten nebyl stejný jako v předešlých dvou zápasech. Hlavně chci mít oba gólmany v permanenci,“ vysvětlil svůj krok českobudějovický kouč.
Po porážce o pět branek zřejmě dojde ke změnám v sestavě. Trenér Josef Jandač kupříkladu rozhodil do středečního zápasu mimořádně úspěšnou obrannou dvojici Mucha - Jančařík. „Nechci sestavu míchat po jednom nevydařeném zápase, protože předešlá utkání jsme odehráli kvalitně. Drobné změny budou, ale spíše kvůli zdravotním problémům,“ řekl hlavní trenér HC České Budějovice. Hrát stále nemůže Luboš Rob, stoprocentně v pořádku není ani Jiří Šimánek, Radoslav Kropáč, Petr Jančařík a Jan Fadrný. Přesto však minimálně jeden z nich zřejmě nastoupí, protože z trojice Krstev, Vampola, Kalla, kteří mají v HC České Budějovice vyřízený střídavý start, nepřijede nikdo.
Kvůli chronickým problémům se zády vynechal čtvrteční trénink zkušený útočník Radek Bělohlav. Jeho start v sobotním duelu je ohrožený. „Radek měl problémy se zády už v přípravě a hraje s určitým handicapem. V Praze prodělal nějaká vyšetření a o jeho startu se teprve rozhodneme. Ale věřím, že nastoupí,“ přeje si Jandač.
Poprvé by se měl v českobudějovickém dresu předvést obránce New Yorku Islanders Radek Martínek. Ve středu v noci kluby NHL oficiálně vyhlásili výluku v nejprestižnější soutěži světa a Martínek tudíž může nastoupit. „U něj se řeší pouze otázka pojištění, ale nastoupit by měl,“ uvedl kouč HC České Budějovice. Václav Prospal si zatím na svůj start musí počkat právě z důvodu pojištění, které zatím nemá vyřízené. „Bude to během sedmi až deseti dnů,“ řekl forvard Tampy Bay Lightning.
Sareza Ostrava je zatím nejpříjemnějším překvapením první ligy. Hned v prvním kole přehrála Kometu Brno, překvapivě uspěla i na ledě Třebíče a v souboji s favorizovaným Ústím vydřela nesmírně cenný bod. „Těží z nováčkovského nadšení. O podrobnější informace ale zavolám panu Hlinkovi do Ústí, se kterým jsem velký kamarád,“ usmál se Jandač. „Věřím, že zmobilizujeme své síly a nadšení a odhodlání soupeře utlumíme,“ zakončil trenér jihočeského mužstva.

Předpokládaná sestava:
Chábera - Luža, Mucha, Jančařík, Jindra, Martínek, Kotaška - Bělohlav, Štraub, Sailer - Hájek, Šimánek (Fadrný), Hřebejk - Bartoš, Musil, Lála - Květoň, Mertl, Kropáč.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Sareza Ostrava

Letošní zápasy:       3    2  0  1  0   0   11:8     7 ( +1) 
Aktuální série:       3    2  0  1  0   0   11:8     7 ( +1) 
Nejproduktivnější hráč: Radek Procházka - 5 bodů (2+3)
Nejlepší střelec:       Lukáš Duba - 3 branky
Nejlepší nahrávač:      Radek Procházka - 3 asistence
Nejtrestanější hráč:    Martin Janeček - 4 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Michal Holuša - 4 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Robert Hamrla   90,91%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:       3    2  0  0  0   1   10:6    6 ( +3) 
Aktuální série:       3    2  0  0  0   1   10:6    6 ( +3) 
Nejproduktivnější hráč: Petr Sailer - 4 body (3+1)
Nejlepší střelec:       Petr Sailer - 3 branky
Nejlepší nahrávač:      Josef Štraub - 3 asistence
Nejtrestanější hráč:    Patrik Luža - 18 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Josef Štraub - 3 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   93,44%
2 - Josef Kučera   88,24%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....