Banes Motor České Budějovice
21.09.2023, Adam Černý (TAB)

Motor míří na západ Čech, v pátek vyzve plzeňské indiány

Hokejisté českobudějovického Motoru vyrazí v pátek ke třetímu extraligovému kolu do Plzně, kde vyzvou místní indiány. Po prvních dvou ligových kolech mají oba celky na svém kontě po jedné výhře a jedné porážce. Kdo se bude radovat v pátek večer? Úvodní buly zápasu je naplánováno na 17:30. Hned v neděli poté českobudějovický celek přivítá na domácím ledě Hradec Králové, vstupenky jsou k zakoupení zde.

O soupeři – HC Škoda Plzeň

Plzeňský kádr prošel před novým ročníkem výraznými změnami. Mezi nejvýraznější odchody patří bezpochyby ztráta člena širšího kádru reprezentace Petra Kodýtka, jehož kroky směřovaly do FInska. Dále také Plzeňští již nemohou počítat se službami obránců Marka Baránka s Vojtěchem Budíkem, zahraničních útočníků Samuela Bittena s Ludwigem Blomstrandem či brankáře Miroslava Svobody. Naopak družstvo Petra Kořínka doplnila řada zajímavých jmen, patří mezi ně Ondřej Matýs, Tomáš Dujsík, Miroslav Indrák, Luke Adam či navrátilec Petr Straka. Zřejmě nejvýraznější posilou je poté zkušený dlouholetý extraligový hráč Jakub Lev, který se vrací do známého prostředí. V dresu plzeňského celku totiž v roce 2013 slavil mistrovský titul. V brankovišti poté Dominika Pavláta doplnil účastník posledního světového šampionátu v dresu Slovenska Samuel Hlavaj. Velkým oživením plzeňské sestavy je také dravé mládí v podobě obránce Adama Jiříčka, tedy mladšího bratra Davida, který již brázdí ledy v Severní Americe. Mladšího z dvojice Jiříčků čeká po této sezoně draft NHL, ve kterém podle dosavadních předpovědí může atakovat elitní desítku. O slovo si v kádru Plzně také říká Adam Benák, který na sebe upoutal hokejovou veřejnost na srpnovém Hlinka Gretzky Cupu, kde patřil k nejlepším hráčům turnaje. O pozornost si poté řekl hned i v úvodním dvou kolech, kdy svými přihrávkami a kličkami bavil tento ještě stále šestnáctiletý mladík extraligové fanoušky.

Slušný průvan v kabině Západočechů ale zatím není výrazně na týmu znát. Plzeňští do nové sezony vstoupili výborně, jelikož si v zahajovacím utkání celé soutěže vyšlápli na obhájce titulu z Třince, kterého na domácím ledě prakticky vymazali. Hned o dva góly se postaraly nové akvizice Jakub Lev a Ondřej Matýs, třetí trefu přidal finský útočník Aleksi Rekonen. V nedělním druhém klání na ledě Litvínova už to tak úspěšné nebylo. Utkání však bylo po celou dobu vyrovnané, Plzenští se drželi svého soupeře neustále na dostřel, bohužel pro Západočechy se jim srovnat nepodařilo. I díky velkému přispění bratrů Kašových zvítězil Litvínov 4:2.

Sestava Plzně v posledním utkání proti Litvínovu:

Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Piskáček (A), Dujsík, Houdek, Jiříček, Kvasnička – Indrák, Lev (A), Schleiss (C) – Holešinský, Benák, Hrabík – Rekonen, Mertl, Pour – Matýs, Adam, Straka.

Banes Motor

Na své vítězství by v pátek rád navázal i českobudějovický Motor. Nově obrození Jihočeši nevstoupili do nového ročníku ideálně, na ledě pražské Sparty padli 2:5. Družina nového trenéra Ladislava Čiháka si však spravila v neděli chuť, Motor na domácím ledě přemohl Olomouc a zapsal první body do tabulky. Nejvýrazněji se na výsledku podílela nová předsezonní akvizice Adam Kubík, který zapsal dvě branky. Perfektní výkon poté předvedl v brance i Dominik Hrachovina, jenž si na své konto připsal osmatřicet úspěšných zákroků. Teď však Jihočeši zajíždí na západ Čech, kde je čeká dravé mužstvo Plzně.

O specifické utkání půjde bezpochyby pro lodivoda českobudějovické střídačky Ladislava Čiháka, který prožil na západě Čech úspěšné roky. „Do Plzně se vždycky těším. Bude tam určitě dobrá atmosféra, diváci tam vždy hodně fandili. Těžko se tam vyhrává, vám to z vlastní zkušenosti, když jsem stával na plzeňské střídačce, diváci nás hnali a soupeři to mívali těžké. Popereme se s tím a budeme chtít v Plzni zvítězit,“ říká českobudějovický kouč. „Je to mladý tým, který je hodně bruslivý, nepříjemný do forčekingu. Na to si musíme dávat pozir, abychom nedělali chyby v našem obranném pásmu a musíme hrát maximálně jednoduše. Jakmile budeme vracet puky, můžeme v tom chybovat a soupeř by to mohl potrestat,“ představuje silné stránky soupeře Čihák, který nebude moci počítat se zadáky Romanem Vráblíkem a Davidem Štichem, které stále trápí zranění.

V předešlé sezoně se ve vzájemných duelech třikrát radovali Západočeši. Kdo odstartuje sérii vzájemných duelů tentokráte vítězně? To se dozvíme již v pátek večer.

Sestava Motoru v posledním utkání proti Olomouci:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Krutil, Doudera, Hovorka, Štencel, Kachyňa – Simon, Harris, Gulaš (C) – Kubík, Pech, Ordoš – Beránek, Hanzl, Přikryl – Toman, Vopelka, Koláček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....