Banes Motor České Budějovice
16.09.2023, Pavel Mádl

Lukáš Pech o zranění: Je to limitující, ale nevymlouvám se. Chtěl jsem hrát

PRAHA — První dva roky, které strávil na jihu Čech, byl nejproduktivnějším hráčem týmu. Nyní zahájil svůj třetí ročník s „M“ na dresu. Necelý čtyřicátník Lukáš Pech utrpěl v přípravném utkání zranění, kvůli kterému téměř dva týdny netrénoval. Až na posledních pár dní, kdy se na ledě objevil. V pátek už nastoupil v prvním kole Tipsport extraligy proti pražské Spartě, které Motor podlehl 2:5. Budějovická třiadvacítka nastoupila ve třetí útočné formaci s Martinem Hanzlem a Jakubem Valským.

Lukáši, potvrdilo se, že utkání na Spartě mělo opět nádech play-off, a ještě k tomu první klání sezony?
Nádech to má vždycky. Upřímně, Sparta byla první třetinu jasně lepší. Díky Dominikovi, který tam vychytal mnoho střel. Vystřelila 18krát, my 4krát, to vypovídá o té hře. My jsme si toho moc nevypracovali. Byli jsme rádi, že jsme prohrávali jenom 0:1. Bylo to bez pohybu, bez soubojů. Prostě jsme čekali, co s námi udělají. Druhá třetina byla z naší strany mnohem lepší. Vyrovnali jsme, ale to je přesně jako loni. Dáme gól a vzápětí inkasujeme. Tam se ten zápas zlomil. Místo, abychom udrželi vyrovnaný stav co nejdéle a hráli se Spartou vyrovnané utkání, tak ji pustíme do vedení a ona pak ještě přidá gól. Pak už se to těžko otáčelo. Hráli jsme pět na tři, nezahráli jsme to dobře, i když tam nějaká šance byla. Brant Harris tam měl pár střel, bohužel tam nepadly. Náznaky šancí jsme měli, ale Sparta taky a zaslouženě vyhrála.

Měli jste obavy, že na vás od začátku nastoupí? Přišlo mi, že jste se tu první třetinu nemohli vůbec chytit, utíkaly vám puky.
Věděli jsme to. Když s námi hráli přípravný zápas v Milevsku, hned po nás chodili. Od prvního buly na nás vlétli a my si s tím nedokázali poradit. Naše rozhodnutí byla špatná.

Za stavu 1:2, těsně před vyrovnávací brankou, jste je dostali pod tlak. Co se změnilo?
Byli jsme odvážnější a musíme být odvážnější a drzejší na puku. Musíme být silnější v soubojích. Nedrželi jsme puky. Když jsme k nim nahodili puk, vzali si ho. Ujížděli nám z pásma.

Dvakrát se stalo, že po vaší brance jste inkasovali, jak jste sám zmínil.
Dáme a hned dostaneme, a to je ten kámen úrazu. Místo toho, abychom hráli vyrovnanou partii, pustíme je do vedení a s takovým kvalitním mužstvem se to těžko bude otáčet. Tu šanci jsme využili, vyrovnali jsme na 2:2, ale za minutu jsme inkasovali. Tam se ten zápas láme. Takové silné mužstvo jako Sparta si nemůže dovolit, aby prohrálo.

Dvě přesilovky byly rozkouskované do obou třetin. Nebyla to trošku nevýhoda?
Zbývalo tam deset sekund a někdo tam na mě řval, ať vystřelím, tak jsem vystřelil. Přesilovku pět na tři jsme na začátku třetí třetiny sehráli dobře. Dvakrát to vyšlo na Branta, byly to dvě tutovky, které tam bohužel nespadly. I když to bylo 2:4, zápas jsme mohli zkorigovat.

Jejich pátý gól jste inkasovali při přesilovce.
Bohužel jsme provedli špatné rozhodnutí a namazali jsme jim to. To se stane, ale nesmí se nám to stávat často. Když to bude jednou dvakrát za rok, nikdo nic neřekne. Stav 2:4 byl pořád hratelný, pátý gól ale rozhodující nebyl. Rozhodující bylo, že jsme neproměnili přesilovku pět na tři. Kdybychom rychle snížili a měli přesilovku, třeba by se s tím dalo něco dělat. Sparta zaslouženě vyhrála.

Jak moc vážné je vaše zranění, které jste utrpěl v přípravě?
Není to nic příjemného. Byl jsem dvakrát na tréninku, čtrnáct dní jsem netrénoval. Nazul jsem si brusli, nebolelo mě to. To zranění, které mám, jsem ještě nikdy neměl, takže to neznám. Je to pro mě limitující, ale já se na to nevymlouvám. Chtěl jsem hrát. Šel jsem do toho, že jdu hrát a chci něco předvést. Trenéři se mě ptali, jestli se na to cítím, řekl jsem, že ano, tak jsem do toho šel.

V neděli doma proti Olomouci nastoupíte?
Pokud mě trenéři nevyndají ze sestavy, tak ano. (úsměv)

Nastoupil jste ve třetí formaci, čímž jste měl nižší čas pobytu na ledě, ale chodil jste na přesilovky.
Trenér mi v tomto zápase dal tuhle roli, tak to tak beru. Měli jsme nějakou taktiku, řekl mi svoji představu a já s tím neměl problém. Dal mě na křídlo. Je mi jedno, kde budu hrát. Příští zápas to může vypadat úplně jinak. Ke konci zápasu jsem byl pak na pozici centra.

Kdy jste se rozhodl, že na Spartě nastoupíte?
Ve čtvrtek po magnetické rezonanci. Doktor mi dal zelenou s tím, že to musím tejpovat. Říkal, že jakmile to začne bolet, mám slézt z ledu a nepokoušet to, protože by mě to mohlo vyřadit na dýl.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....