Banes Motor České Budějovice
16.09.2004, Antonín Vansa

Nechci jezdit za hokejem tři hodiny, říká Václav Prospal

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Doba nejistoty ohledně startu Václava Prospala za HC České Budějovice skončila. Devětadvacetiletý útočník se ve čtvrtek ráno dohodl s českobudějovickým klubem na podmínkách svého působení po dobu výluky v nejprestižnější soutěži světa, kanadskoamerické NHL. „Řekl, že se nechce nikam za hokejem trmácet a měnit působiště,“ popsal Prospalovo rozhodnutí kouč týmu Josef Jandač.
S Českými Budějovicemi už jste se během léta dohodl prakticky podruhé. Nabídka extraligových Karlových Varů vás nezaujala?
Během Světového poháru nás Karlovy Vary skrze našeho manažera Míru Henyše oslovily. S Dvořkou (Radkem Dvořákem; pozn.aut.) jsme něco probírali, ale rozhodnutí je na každém z nás zvlášť. A já se rozhodl hrát za České Budějovice.

Stále tedy platí důvody, které jste avizoval už před odletem na Světový pohár?
Jasně. Z Hluboké, kde bydlím, to mám na zimák deset minut, zatímco do Karlových Varů bych se za hokejem trmácel tři hodiny. Nechci být zbytečně daleko od rodiny. Neberu to tady na lehkou váhu, ale práci mám v Americe. A pokud bych měl působit v Čechách, chci být doma, kde mám své pohodlí a potřebné zázemí.

Objevily se i takové hlasy, že jste se trochu zalekli toho, že by stávka v NHL mohla trvat celou sezonu...
Bylo by hezké hrát extraligu. A nejhezčí by bylo hrát extraligu s Motorem. Ale já věřím tomu, že budeme s Budějovicemi vyhrávat, budeme mít všichni dobrou náladu a budeme spokojení.

Jednal s vámi vůbec někdo z Karlových Varů osobně?
Ne. Bylo to jen přes agenta. A něco malinko nám říkal i Radim Rulík.

Přemlouval vás během Světového poháru pan Rulík ke startu za Karlovy Vary hodně?
Do ničeho nás netlačil a stejně by to bylo zbytečné. Během Světového poháru nás zajímal jen Světový pohár a nic jiného.

S klubem jste jednali už ve středu, ale definitivní rozhodnutí padlo až dnes. Je to tak?
Dneska ráno jsme se dohodli. Radek má ještě nějaký čas na rozmyšlenou, ale já už jsem se rozhodl a budu hrát za České Budějovice.

Ale ani vy jste nechtěl ve středu svůj start za HC České Budějovice potvrdit...
Je to tak. Ale stejně už jsem věděl, že se s Budějovicemi chci dohodnout.

Nečekal jste tedy náhodou na to, až jak se rozhodne Radek Dvořák?
Určitě spolu všechna rozhodnutí probíráme, ale vyjádřit se nakonec musí každý z nás za sebe. Nečekal jsem na něj, ani jsem na něj netlačil. Je to na něm.

Vy zatím nemáte vyřízené pojištění ke startu za HC České Budějovice, že? Kdy myslíte, že byste ho mohl mít?
Mám takový dojem, že to bude týden nebo deset dní trvat. Nevadí mi to. Zatím se dostanu zpět z toho časového posunu, potrénuji a pak naskočím do zápasů.

Sledoval jste během Světového poháru výkony Českých Budějovic?
Prezident klubu Jarda David nám po každém zápase posílal SMSky, takže jsem věděl, jak si kluci vedou. Měli hezký začátek, škoda toho výpadku v Hradci. Ale to se někdy stává.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....