Banes Motor České Budějovice
12.05.2023, Tisková zpráva

Poslední budějovický ligový mistr Karel Oberleitner zemřel

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Smutná zpráva zasáhla českobudějovický hokej. Ve věku požehnaných 94 let zemřel Karel Oberleitner, který byl posledním žijícím hráčem, který byl u zisku jediného českobudějovického mistrovského titulu z roku 1951. Byl současně nejstarším žijícím hráčem klubu vůbec. Narodil se v Českých Budějovicích 10. dubna 1929, pouhý rok po založení klubu. V A týmu pak působil 7 sezon v nejvyšší soutěži v letech 1946-51 a 1952-54. V dobách, kdy v českobudějovickém dresu zářili mistři světa Pícha, Mizera, Vacovský či Macelis, byl tehdy mladičký Oberleitner spíše náhradníkem, přesto se podílel na dvou obrovských úspěších. V ročníku 1950-51 zasáhl do několika zápasů v mistrovské sezoně a patřil tak do zlaté party. Následně odešel na vojnu, ale místo ve vojenském ATK, kam ho vybrali, musel putovat jako člověk z buržoazní rodiny do oddílů PTP, známých jako "černí baroni". Po návratu z vojny, kde hokej hrát nemohl, pak ale nastoupil i do několika zápasů bronzové sezony 1952-53. V ligové kariéře odehrál přibližně 30 zápasů a vstřelil 2 ligové branky - a paradoxně obě vstřelil nejlepšímu brankáři své doby, slavnému gólmanovi LTC Praha a reprezentace Božovi Modrému. Karel Oberleitner zemřel ve čtvrtek 11. května 2023 doma v Českých Budějovicích. Banes Motor České Budějovice vyjadřuje všem pozůstalým upřímnou soustrast!
Karel Oberleitner byl jeden z prvních hráčů klubu, který používal ochranu hlavy


V roce 2019 tleskala Karlu Oberleitnerovi celá Budvar aréna, když slavil 90. narozeniny


V roce 1948 si Karel Oberleitner zahrál proti profesionálům z týmu Racing Paříž, za který hrál i jeden z nejlepších Kanaďanů, borec tmavé pleti Herb Carnegie. Oberleitner je na fotografii třetí zprava v dolní řadě.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....