Banes Motor České Budějovice
16.03.2023, Adam Černý (TAB)

ČF1: CEB - POR 7:2 - Třetí třetina rozhodla, junioři slaví první vítězství

Junioři českobudějovického Motoru vstoupili ve čtvrtek do vyřazovací fáze druhé nejvyšší soutěže. Jako první jim stojí ve čtvrtfinále v cestě ostravská Poruba. Dlouhou cestu za kýženým postupem započali svěřenci Karla Herra na jedničku, když dokázali zvítězit 7:2 a zapisují tak v sérii na tři vyhrané zápasy první bod. Hattrickem a jednou brankou se na výhře Jihočechů podílel Alexandr Remeš, o bod méně poté zapsala dvojice Marcel Kříž a Petr Placek.

Utkání nezačalo pro Jihočechy vůbec dobře. Po pár sekundách byl vyloučen za vysokou hůl Kříž, čehož hosté zužitkovali. Prostor na modré čáře využil Filip Hlaváč, jenž přesnou ranou otevřel skóre. Domácí se z obdržené branky rychle oklepali a začali přebírat otěže zápasu. Do šancí se dostali Petrášek či Kříž, Slíž však několika povedenými zákroky podržel svůj celek i při následné početní výhodě českobudějovického celku. Šanci navýšit skóre poté dostali hosté po vyloučení Haila, při početní výhodě ostravského celku však unikl Richard Pitel a přesnou ranou srovnal. Do konce první třetiny si oba celky vypracovaly několik zajímavých příležitostí, brankáři však za záda nepustili již žádný kotouč. Největší příležitost měli necelé tři minuty před úvodní sirénou svěřenci Karla Herra, když kotouč poskakoval po brankové čáře, avšak Slíž společně s obranou Ostravanů složitou situaci dokázal přečkat a do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili aktivněji Českobudějovičtí, díky obětavosti v obranném pásmu však hosté dokázali dlouho odolávat tlaku Jihočechů. Do zajímavých šancí se dostal v předbrankovém prostoru Hála s Putzem, jejich pokusy se ale ani nedostali ke Slížovi, obrana Poruby dokázala vše zblokovat. Aktivní Hála se poté následně v pětadvacáté minutě řítil sám na Slíže, ani nadvakrát však neuspěl. O tři minuty později se poté poroučel na trestnou lavici hostující Skřipčák a Motor měl výhodu přesilové hry. Velkou šanci při ní měl Putz, kterého našel křižnou nahrávkou Remeš, jeho střelu bez přípravy ale vynikajícím zákrokem zlikvidoval Slíž. Na třetí branku v zápase si diváci v Budvar Aréně počkali až do 34. minuty, kdy si přihrávku Kříže zpoza branky našel Alexandr Remeš a poslal českobudějovický celek do vedení. Motor následně ještě zvýšil aktivitu, Slíž se musel ve své brance činit. Naopak po vyloučení Petráška se radovali hosté. Filip Hlaváč opět dostal dostatek prostoru na modré čáře a přesnou ranou rozvlnil síťku za Cinkou podruhé v zápase. V poslední minutě druhé části hráli další přesilovou hru domácí a vynaložili s ní skvěle. Kříž našel krásnou křižnou nahrávkou volného Daniela Hálu, který doklepl kotouč do poloodkryté branky. Jihočeši si tak nesli do třetí části jednogólové vedení.

Do třetí části vlétli jako uragán domácí. Po patnácti sekundách se Českobudějovičtí radovali počtvrté v zápase, když vedení navýšil svojí druhou trefou v zápase Alexandr Remeš. Hosté měli možnost ke snížení při další početní výhodě, kterou však nevyužili. To se následně podařilo na druhé straně českobudějovickému celku. Ránu z levého kruhu vyrazil Slíž pouze před sebe, kde stál nehlídaný Adam Turek, který neměl problém přidat pátou branku domácích. Ještě veseleji bylo o třináct sekund později, kdy 265 diváků v Budvar Aréně dokázal pošesté potěšit Daniel Hála, pro něhož šlo o druhou branku v zápase. Dvěma rychle vstřelenými brankami na startu třetí části zlomili Českobudějovičtí odpor ostravského celku. Naopak domácí s poklidem hrající často zaměstnávali Slíže a celou hostující obranu. Do konce zápasu se Motor radoval už pouze jednou, a to zásluhou Alexandra Remeše, který se nejlépe zorientoval v nepřehledné situaci před brankou a zkompletováním hattricku uzavřel skóre zápasu. Junioři tak mohli slavit první vítězství ve čtvrtfinálové sérii, která pokračuje druhým zápasem hned v pátek v 18 hodin opět v Budvar Aréně!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....