Banes Motor České Budějovice
11.03.2023, Michal Špírek

Jsme extrémně nároční trenéři, nezastírá Ladislav Čihák

Trenérského kormidla Motoru se nově chopí Ladislav Čihák. V osvědčené dvojici s Jiřím Hanzlíkem chce českobudějovický celek dovést zpět k vyšším příčkám. Jak se těší na poznávání nového týmu, jak vnímá spolupráci se sportovním manažerem Jiřím Novotným nebo jaké byly jeho požadavky, zmiňuje v úvodním rozhovoru pro klubový web.

Vítejte v Motoru. Jaké ve vás převládají pocity na prahu nového extraligového angažmá?

Když něco nového začíná, tak se na to člověk vždy moc těší. Jsem rád, že jsme se domluvili a uděláme maximum pro to, aby Budějovice byly úspěšné.

Původem jste ze severu Čech, tak jaký byl váš dosavadní vztah k Českým Budějovicím?

Považuji je za hezké město, hokejově je to hezká destinace s pěkným stadionem, kam chodí hodně lidí. A ti by si samozřejmě zasloužili, aby se tam hrál dobrý hokej. Věřím tomu, že je nezklameme a že se jim to bude líbit.

Motor má za sebou výsledkově nevyrovnané sezóny. V extralize skončil postupně poslední, třetí a předposlední. Jak to vnímáte jako vnější pozorovatel?

Tohle hodnotit nechci. Člověk do toho interně nevidí, co za tím je. Těch faktorů, proč se tým dostane dolů, je obecně více. Hodnotit to můžou lidé, kteří do toho byli zainteresovaní. Já moc dobře vím, co to znamená, když se nedaří. Na druhou stranu, člověk vnímá i tu bronzovou medaili, která loni v Budějovicích přistála. To byl, věřím, pro lidi velký zážitek, takové zadostiučinění a muselo to být strašně příjemné.

A o to překvapivější byl neúspěch v podobě třinácté pozice.

Vždy tvrdím, pojďte se podívat na to, jak je ta extraliga vyrovnaná. A letos byla extrémně vyrovnaná! Na to jsme nebyli tak zvyklí. Když frčela v plném proudu KHL, odváděla z Evropy i ze světa spoustu dobrých hokejistů, což se aktuálně neděje. Spousta hráčů z Ruska odešla a pokud se objevili v jiných evropských ligách, trh se tam naplnil a další hráči z té své ligy odcházeli. Nechci být kritický, člověk musí být nohama na zemi, musí být pokorný a respektovat, když to řeknu hloupě, že i to třinácté místo je třeba brát, třeba ve vztahu k tomu, jak se sezóna vyvíjela. Jsou tu extrémně silné, movité kluby. A je to tak v pořádku, já jsem rád, že tu jsou, když do hokeje někdo chce peníze dát, ať je dává. Pak jsou kluby, které jsou na tom trošičku hůř. Je především dobře, že v takhle velké konkurenci se Motor nakonec zachránil, protože letošní sezónu byla extraliga opravdu extrémně vyrovnaná. A bude vyrovnaná dál, příští rok možná ještě více.

Jestli vaše slova správně chápu, tak to vnímáte tak, že česká extraliga se zkvalitňuje? Protože pak je tu druhý pohled na věc, kdy starší hráči mají v extralize čím dál více navrch, aspoň se to tak jeví.

Naše soutěž je rychlá, kvalitní. Na druhou stranu mi chybí, aby liga byla mladší, ovšem za předpokladu toho, aby si udržela kvalitu. Jsou tu starší hráči, kteří nyní lize vládnou, jsou to hráči ze staré školy a jsou skvělí. A chybí mi to, že jim ti mladí ve větším množství nešlapou na paty. Aby si liga udržela kvalitu, toho docílíme jednoznačně pouze tím, že zkvalitníme mládežnické soutěže. Protože jinak to zůstane pořád stejné a extralize povládnou starší hráči.

Zpět k Motoru. Jak námluvy s ním probíhaly?

Domluvili jsme se snadno a docela rychle. Zavolal mi Jirka Novotný. Toho jsem shodou okolností v Plzni chvíli trénoval. Bavili jsme se, jakou má Motor představu. Schůzku jsme měli i se Standou Bednaříkem. Proběhlo pár konzultací a našli jsme společnou řeč.

Budete mít jednoho asistenta, kterým bude Jiří Hanzlík. Spolupráci s ním jste si vyžádal?

Je to tak. S Jirkou jsme ve spojení dlouhá léta, odtrénovali jsme spolu spoustu sezón. Strašně nám to spolu sedlo, máme, řekl bych, identický pohled na hokej a hráče. Považuji nás za extrémně náročné trenéry, Jirka je možná kolikrát i tím přísnějším. To mě na něm bavilo. Věřím mu. I když se naše cesty na čas rozešly, zůstali jsme kamarády, byli jsme v kontaktu. Spolupráce s ním byla mou podmínkou a jsem moc rád, že do toho Jirka šel a že tomu vedení Motoru dalo zelenou.

Přicházíte po éře, kdy měl v Motoru hlavní trenér po sportovní stránce velké slovo. Nyní nově spadá pod sportovního manažera. Bude asi extrémně důležité, abyste si s Jiřím Novotným sedli, protože se dá říct, že budete plnit nějaká jeho přání, vize. Vnímáte to tak?

Vize a přání je jedna věc, druhá a důležitá věc bude, abychom měli stejný pohled na hráče. A všechny hráče s námi Jirka konzultuje. Nijak jsem neovlivnil výběr kluků, kteří už jsou podepsaní, ale pár volných míst v sestavě ještě je. O veškerých jménech, která Jirkovi přistanou na stole, se bavíme, konečný výběr je tak víceméně společný. Pokud jsem řekl, že daného hráče nechci, Jirka to dosud plně respektoval. Ví, jak jsem náročný, jaké mám na hráče nároky. Sám byl velký pracant a neskutečný dříč, i takové podobné typy budeme do týmu vybírat.

Změn se chystá dost. Jaké hráče chcete do týmu dostat?

Víme, kteří hráči typologicky v mužstvu chyběli. Jednoznačně tu chyběla druhá lajna. I přesto, že kluci třeba dělali maximum, tak v té silné a vyrovnané lize to kolikrát nestačilo. Víme, kde Motor tlačila bota, na to se zaměřujeme a musí v tom prostě přijít změna.

Koho z budějovického kádru už jste vedl? A můžete zmínit, na koučování koho se extra těšíte?

Znám z Plzně samozřejmě velmi dobře Guliho a Romana Vráblíka. Vedl jsem spoustu let třeba Filipa Přikryla, kterého jsem vytáhl z juniorky do áčka. A na koho se těším? Na celý tým. Vím, že na ledě je tým jako celek. Těším se na Lukáše Pecha, s tím jsem ještě neměl tu čest, na rozdíl od Jirky Hanzlíka, který už s ním v týmu byl. Měl jsem o Lukáše už v minulosti velký zájem, ještě v Plzni, kdy byl Lukáš vázán ve Spartě. Jsem rád, že ho teď budu moci trénovat. Jinak platí, že rád poznávám nové hráče. Upřímně říkám, budějovickej nejsem, nemám tak ani nikoho zaškatulkovaného, což je kolikrát ku prospěchu. Takže se těším, až kluky budu od čistého stolu poznávat a věřím tomu, že když vše dobře nastartujeme a odmakáme to, tak by nám to mohlo jít.

Kdy s tím poznáváním začnete?

Potkáme se hned na začátku letní přípravy na začátku května. Vzhledem k tomu, že kluci skončili v sezóně jako první, bude příprava pro hráče trochu delší. Uděláme si nějaké meetingy a začneme s tréninky. Poznávat kluky pak budeme při práci, na to bude přes léto spousta času.

Novinkou sezóny bude i úzká spolupráce s kondičním trenérem, který bude u týmu zaměstnán a dohlížet na fyzickou přípravu hráčů.

Byla to moje podmínka. Požadoval jsem, aby kondičák na off-ice byl u týmu na full time. Zasadil se o to ale i Jirka Novotný, který také jednoznačně stanovil, že kondiční trenér u týmu musí být.

Zatím se nemůžeme bavit o konkrétních posilách. Tak snad jen obecně, můžete nastínit, co chcete s Motorem udělat do příští sezóny, jaký úkol si před sebe dáváte?

Na tuhle otázku je strašně těžké odpovědět. A je to hlavně i předčasné, protože toto se mění i v průběhu sezóny. Řeknu to upřímně, můžete podepsat deset skvělých hráčů, vyhlašovat, jak jdete na titul a najednou přijdou zranění, odchody, nesedne si to a celé se vám to rozsype. A platí to i naopak, kdy vás sezóna oproti původním cílům najednou vystřelí třeba až do semifinále. Je třeba na aktuální vývoj sezóny reagovat. Každý trenér, ať už po příchodu do nového týmu nebo i jen na startu každé sezóny, do toho chce dát maximum, aby lidi byli spokojení, aby se hrál dobrý hokej a aby se vyhrávalo. Fanoušci musí vidět, že na to kluci nekašlou, makají a dělají maximum. Blíže se o tom můžeme bavit, až bude kádr plně poskládaný.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....