Banes Motor České Budějovice
10.03.2023, Michal Špírek, Šimon Rogner, foto: Karel Švec

Motor porazil Slavii a vybojoval první místo v základní části Ligy juniorů

Českobudějovická hokejová veřejnost bude v závěru letošního ročníku sledovat, zda se juniorce Motoru podaří probojovat zpět do extraligy. První část soutěže zvládli Budějovičtí velmi dobře, v předposledním kole porazili v bitvě o čelo Slavii a definitivně si zajistili první místo ve skupině Západ. Žádný jiný tým nenasbíral v Lize juniorů tolik bodů, jako Motor. Svěřenci trenérů Herra a Trummera se utkají ve čtvrtfinále s Porubou.

Na nedostatek střel si po první třetině utkání nemohl ani jeden z brankářů stěžovat. Michal Pittr musel být ve střehu už po deseti vteřinách, první větší příležitost pak likvidoval ve čtvrté minutě, když v oslabení ujel do brejku hostující Petrásek. Strážce domácí svatyně si ale poradil a v první periodě udržel čisté konto. To jeho protějšek David Cinka se sešívaným střelcům také snažil vzdorovat, nakonec ale v úvodní části dvakrát kapituloval. Nejprve v šesté minutě po akci Strnada a zakončujícího Filipa Holaníka, který pak rozvlnil síť ještě jednou – to se psala devátá minuta a Holaník opět stál na správném místě, když se k němu v oslabení odrazil puk po střele Strnada.

Úvodní přesilovku hostů na začátku prostřední části sice Slavia ubránila, druhá třetina ale patřila hráčům z jihu Čech. Chybu domácích čtyři minuty po startu periody potrestal Daniel Hála, o tři minuty později už po rychlé kombinaci vyrovnával Alexandr Remeš. To ale nebylo od Českých Budějovic vše. Než se stačili slávisté vzpamatovat, tak inkasovali potřetí – po propadnutí v rozehrávce vyrazil dopředu Vavřík a našel volného Filipa Petráska, který doklepl puk do odkryté části Pittrovy brány. Hra se pak na pár minut trochu zklidnila, aby v závěru druhé třetiny opět vyeskalovala. Během dvaceti vteřin totiž Budějovičtí dostali k dispozici hned dvě trestná střílení. Remeš i Vavřík mířili mezi betony, Pittr je ale oba zastavil.

Červenobíli junioři tak vycházeli ze šaten na třetí třetinu stále s jednobrankovým mankem, které se snažili smazat. Svůj tlak postupně stupňovali a nakonec dokázali vyrovnat. Ještě předtím je ale dlouho deptal brankář Cinka. Třetí gól dali hráči Slavie až v 57. minutě, krátce poté, co ubránili oslabení po faulu Holaníka. Srovnání zařídil Matěj Kvasnička a před brankou dobře stojící Albert Bareš, který poslal duel do prodloužení. V něm Slavia hrála na začátku početní výhodu, využít se ji ale nepodařilo. O bodu navíc tak rozhodly nájezdy, v nichž – na rozdíl od dvou trestných střílení – už hosté skórovali. Trefili se v první a čtvrté sérii, rozhodující branku dal Petr Placek.

Junioři tak zakončí základní část na prvním místě skupiny Západ právě před Slavií. Motor ještě jedno utkání v základní části odehraje a aktuální čtyřbodový náskok může ještě navýšit. Poté na juniory čeká čtvrtfinále, které sehrají se čtvrtým týmem východní skupiny, kterým je Poruba.

Ohlasy po zápasu

Tomáš Chludil (HC Slavia Praha): Dá se říct, že zápas byl ve vysoké kvalitě. Byl to zápas prvního s druhým a ještě se rozhodovalo o tom, jestli máme šanci vyhrát svoji skupinu. Odehráli jsme výborně první třetinu. Ve druhé třetině jsme bohužel udělali několik zbytečných věcí, které postavily Motor na nohy. Závěr třetí třetiny byl z naší strany výborný a povedlo se nám srovnat. Prodloužení je vabank, ale sehráli jsme ho dobře, ale v nájezdech jsme nedali žádný gól, což je smůla.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....