Banes Motor České Budějovice
07.03.2023, Michal Špírek

Dorost se v play-off utká s Plzní. Přijďte ho v neděli podpořit do Budvar arény!

Skupinu o účast v play-off dorost Motoru jasně ovládl. Teď ho ale v osmifinále čeká soupeř z kvalitnější, vyšší skupiny. A to Plzeň. Série hraná na dvě vítězná utkání odstartuje v pátek v Plzni, v neděli od 15:45 bude odvetu hostit budějovická Budvar aréna a případný třetí zápas se bude hrát v úterý 14. března. Jak si svěřenci trenérů Milana Dančišina a Rostislava Kadlece povedou?

O DOROSTU MOTORU

V úvodní fázi sezony dorostenci českobudějovického Motoru obsadili v konkurenci Mladé Boleslavi, Hradce Králové, Pardubic, Jihlavy, Liberce, Havlíčkova Brodu a Tábora konečnou šestou pozici. Na kýženou čtvrtou příčku, která zajišťovala účast v elitní skupině, ztratili Jihočeši pět bodů, a tak na ně čekal boj o účast ve dvanáctičlenné skupině „o účast v play off“.

Účast v play-off si zajistila nejlepší čtveřice z této skupiny. Ve skupině se jelo od nuly, mužstva se utkala dvoukolově každé s každým. A Motor si vedl znamenitě. Celou skupinu s předstihem ovládl, z 22 zápasů jich vyhrál hned 19 se skóre 114:65. Daleko za zády nechal třeba Kometu, Olomouc či Litvínov.

"Podávali jsme i v první části sezóny docela slušné výkony, ale chyběla nám tam trocha štěstí a nějaké detaily, kvůli kterým jsme nezvládli rozhodující zápasy a nedostali se do té horní, play-offové skupiny. Teď se k nám štěstí trochu otočilo, jdeme si za svým. Vychází nám koncovka, jdou nám přesilovky, kluci pracují jak v tréninkách, tak v zápasech. A body se dostavily," komentoval v průběhu skupiny výsledky Motoru trenér Dančišin. Ten vypíchl, že v play-off, byť bude Motor stát proti kvalitnějšímu týmu, než které potkával ve skupině, by mohlo být výhodou, že tým zažil tolik utkání pod tlakem při boji o postup.

Tým má ve svém středu několik výrazných hráčů, v bodování nejvíce vynikli útočníci Matyáš Humeník a Samuel Drančák. "Jak Sam, tak Matyáš jsou kluci, kteří už dnes jsou v juniorce, kam jsme je přeřadili i v rámci tréninkového procesu. Jsou to rozdíloví hráči, které jsme tu dlouhá léta neměli," chválil je už v průběhu sezóny Dančičin.

Toho může spolu s kolegou Kadlecem těšit, že budou mít k dispozici kompletní tým. "Budeme rádi za podporu v nedělním utkání v Budvar aréně, na osmifinále se těšíme."

O OSMIFINÁLOVÉM SOUPEŘI - HC ŠKODA PLZEŇ

Západočechům skvěle vyšla úvodní skupina, v "áčku" se potkali třeba s Karlovými Vary, Spartou či Litvínovem, ze čtrnácti zápasů vyhrála Plzeň jedenáctkrát a díky prvnímu místu si zajistila postup do play-off. V následné skupině „o pořadí v play-off" už se Plzni tolik nevedlo, ale i tak obsadila čtvrté místo z dvanácti s 35 body (12 výher, 10 porážek).

Plzeň se stejně jako Motor může spolehnout na své přesilové hry, v obou skupinách, kterou Indiáni hráli, byli v tomto ohledu nejlepší.

"K dispozici máme nějaká videa ze zápasů Plzně, které klukům v rámci přípravy na osmifinále ukážeme," říká za trenéry Milan Dančišin. "Víme, že řada plzeňských dorostenců nastupuje za juniorku, takže je pro nás velkou neznámou, v jaké sestavě na nás Plzeň vlastně nastoupí."

ZAOSTŘENO NA OSMIFINÁLE

Bodoví tahouni - Budějovice své soupeře ve slabší skupině převyšovaly, i díky tomu motoráci v individuálních statistikách nasbírali hodně bodů. Dokonce vůbec nejproduktivnějším dorostencem extraligy v základní části se stal českobudějovický útočník Matyáš Humeník, který nasbíral 67 bodů v 33 zápasech. Humeník se stal i nejlepším střelcem extraligy s 35 góly. Samuel Drančák skončil v kanadském bodování soutěže třetí, stal se nejlepším nahrávačem extraligy. Alan Šimon si připsal 53 bodů a skončil pátý, Vojtěch Aulický za 45 bodů třináctý. Plzeň tak produktivní hokejisty nemá, nejlepší Petr Makovec ale dosáhl zisku bodu na zápas - nasbíral 36 bodů.

Souboj brankářů - Budějovický Albert Schacherl si připsal v dosavadním průběhu 19 výher, v tomto ohledu nebyl žádný gólman lepší. Úspěšnost zákroků má 90,37 %. I Plzeň má jasnou jedničku. Matyáš Mařík se řadí mezi nejlepší gólmany svého ročníku a chlubí se průměrem branek 2,12 a úspěšností zákroků 93,53 %.

Přesilovka jako velké plus - Plzeň měla nejvyšší procentuální využití ve skupině o pořadí (23,17 %), Motor zase ve skupině o účast v play-off (33,33 %). Přesilovky jsou pro oba týmy velkou zbraní.

PROGRAM OSMIFINÁLE

Plzeň - Motor - pátek 10. března, 15:00
Motor - Plzeň, neděle 12. března, 15:45
případný třetí zápas: Plzeň - Motor, úterý 14. března

Přijďte dorostence Motoru v neděli podpořit. Hrát se bude na první ledové ploše Budvar arény, vstup je zdarma.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....