Banes Motor České Budějovice
25.02.2023, Michal Špírek

Na Vary jsme v sezóně zatím nestačili. Změní se to na čtvrtý pokus?

Týden pravdy je tu. Už jen tři zápasy zbývají do konce základní části. V neděli míří Motor do Karlových Varů. V pátek hostí tým Kladna. A základní část zakončí duel v Plzni 5. března. Motor v těchto zápasech potřebuje bodovat, začít se sběrem bodů chce už proti Karlovým Varům. Utkání začíná v 16:20, přímým přenosem ho vysílá program ČT sport.

O soupeři - HC Energie Karlovy Vary

Před posledním měření sil v 37. kole měly Motor a Energie shodný bodový zisk. Jenomže utkání na jihu Čech Karlovy Vary zvládly, vyhrály v poměru 4:2 a od té doby se Jihočechům v tabulce vzdálily na rozdíl devíti bodů. Vary se tak můžou chystat na předkolo, které mají od pátku jisté.

Energie má za sebou nejtěžší možný dvojboj. Proti vedoucím Pardubicím podlehla doma jasně 0:5, na ledě druhých Vítkovic si Brukovi svěřenci nepočínali o nic lépe a padli vysoko 1:6.

Vary v závěru základní části trápí marodka, a to především v zadních řadách. Dlouhodobě zranění jsou obránci Pulpán, Plutnar a Bartejs. Kvůli disciplinárnímu trestu navíc proti Motoru nenastoupí ani Dlapa. Oslabená sestava v posledních dvou zápasech neobstála, využije toho i Motor? Dalším faktorem, který by mohl hrát ve prospěch Budějovic, je fakt, že Karlovy Vary jsou v domácím prostředí vůbec nejhorší, z 24 duelů jich doma vyhrály jen deset.

Energie nemá ve svém středu žádnou výraznou individualitu, která by byla jistotou pravidelného bodového přísunu. Nejlepší z Varských Tomáš Rachůnek je v bodování extraligy až na 44. místě. Vary nebezpečí rozprostírají mezi více hokejistů, více než 20 kanadských bodů nasbírali ještě Koblasa, Černoch, Beránek, Gríger a Kohout. V bráně se o něco lepšími statistikami pyšní Vladislav Habal, ten ale v posledním utkání přepustil na poslední třetinu místo Štěpánu Lukešovi. Je tak těžké odhadnout, komu dají Karlovarští přednost v nedělním zápase.

Sestava Varů z posledního utkání:

Habal (40. Lukeš) – Mikyska, Huttula, M. Kočí, Stříteský, Rohan, Havlín – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Kružík – Koffer, Hladonik, Kofroň – Redlich, Jiskra, Kohout – Juusola.

Z kabiny Motoru

Kýžená domácí výhra proti Liberci se nedostavila, takže se musí Motor upnout na další zisk z venkovního hřiště. Proti Vítkovicím se Jihočeši přesvědčili, že pozorný, zodpovědný a obětavý výkon jim může body zajistit. Varům mají Gulaš a spol. co vracet. Kromě již zmíněné porážky z posledního vzájemného duelu prohráli Budějovičtí s Vary v sezóně i v předešlých zápasech (3:4, 0:3).

V posledním utkání se mužstvo muselo obejít bez nejproduktivnějšího hráče Lukáše Pecha. Toho nepustila na led nemoc a po 114 zápasech v řadě od příchodu do Budějovic absentoval vůbec poprvé! "Kdyby to jen trochu šlo, s Libercem bych hrál. Jenže já ani nemohl vstát z postele. Musím počkat, až se mi trochu uleví. Pokud to bude aspoň trošku možné, chci v neděli nastoupit a pomoci klukům k bodům a k záchraně,“ prozradil Pech pro isport.blesk.cz. Jeho místo zastoupil Jiří Novotný.

Tři kola před koncem je na čase se podívat také na individuální statistiky soutěže. Milan Gulaš se s 23 přesnými zásahy dělí o pozici druhého nejlepšího střelce extraligy, vedoucí Daňo má na svém kontě o tři trefy více. Lukáš Pech zase z pátého místa kanadského bodování ztrácí dva body na třineckého Růžicku.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa, Matějíček – Čachotský, Novotný, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, V. Tomeček.

Situace v tabulce

Motor má v tabulce náskok jednoho bodu na Kladno, čtyři body ztrácí na Litvínov a Mladou Boleslav.
Jaké soupeře má tato trojice v posledních třech kolech? Motor stále může živit naději na předkolo, ale na pozoru se musí mít i před posledními Rytíři.

Litvínov - Plzeň (doma), Pardubice (venku), Olomouc (D)
Mladá Boleslav - Hradec Králové (V), Plzeň (D), Třinec (V)
Kladno - Vítkovice (D), Motor (V), Karlovy Vary (D).

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....