Banes Motor České Budějovice
22.02.2023, Václav Kucul

Cítil jsem se docela dobře, říká Jiří Novotný po návratu na led

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Poprvé od dubna loňského roku naskočila do utkání legenda a mistr světa z roku 2010, Jiří Novotný. Ovšem ani on nedokázal zabránit prohře českobudějovického Motoru. "Je to velká škoda, měli jsme body na dosah a nemáme nic," litoval po utkání s libereckými Tygry navrátilec do sestavy.

Jiří, po dlouhé době jste se vrátil do sestavy Motoru, jak jste se cítil?

Překvapivě jsem se cítil docela dobře, za poslední měsíce jsem měl jen pár tréninků. Ke konci mi trochu ubývaly síly, ale to se dalo čekat.

Dají se ty vaše návraty loni a letos nějak srovnat?

Nedají, tam to bylo úplně o něčem jiném, protože ten můj návrat loni byl vítězný proti Hradci, teď jsme ale bohužel prohráli, takže to je nesrovnatelné.

Nasazení a bojovnost tam ale byla, to se asi mančaftu vytknout nedá.

Nedá, pak jsme to stáhli na tři lajny a někdy to tak je. Dostali jsme gól ani ne z nějaké velké šance, tak to ale někdy chodí a my dnes stáli proti kvalitnímu soupeři. Bolí to, skoro šedesát minut saháte minimálně po bodu a pak nemáte nic.

Od začátku sezony jste hrál i krajskou soutěž, asi už jste nepočítal s tím, že naskočíte ještě do Extraligy.

To nepočítal (usmívá se). Nemohu stíhat všechno, už mám také nějaké pracovní manažerské povinnosti, takže se na zimák ani kolikrát nedostanu, protože je toho fakt hodně.

Během sezony jste se pak vlastně nedostal ani do toho Samsonu.

Je toho vážně tolik, že ani sám nevím, kde mi hlava stojí.

Dnes jste tam měl pár dobrých šancí, uvědomujete si to, že jste byl blízko gólu?

Chtěl jsem to tlačit hodně do brány. Pak jsem tam měl ale také pár ztrát, to mě mrzelo spíše. Ve třetí třetině si šanci vybavuju, tam se mi ale blbě zastavil puk a musel jsem zakončovat rychle. Kvaky (Kváča) tam ale byl a nebylo z toho nic.

Tradiční věc, organizoval jste si spoluhráče i na vhazování?

Ano, něco tam bylo. Ovšem víme, že Liberec je dlouhodobě nejlepším týmem na vhazování a bylo to samozřejmě těžké. Chybí mi ještě timeing. Jak jsem říkal, byl jsem třikrát čtyřikrát na ledě za poslední měsíce. Uvidíme, co dál, nechci předbíhat. Pecháček (Pech) byl mimo kvůli nemoci, což je citelné oslabení.

Gól jste dostali těsně před koncem, což je určitě velká škoda.

Určitě jsme to měli udržet. Na ledě byla naše lajna, Štencelík (Štencel) mi to dával, já už jsem se tedy k tomu puku ani nedostal, oni šli do nějakého zakončení a myslím, že to bylo nějak tečované a byl z toho gól. Brankáři to tam propadlo, zase nás ale držel celý zápas. Je to škoda, sahali jsme po bodech, nemáme žádný.

Jak se tedy urodilo to, že do dnešního zápasu nastoupíte?

Trenér mi včera volal, že tady ta možnost je. Já jsem byl pracovně pryč, ani jsem nebyl tady na zimáku. Vrátil jsem se pozdě večer a dneska ráno se rozhodlo o tom, že Pecháček bude mimo a já půjdu do zápasu.

Váš návrat už ale byl jednou ve hře, že?

Ano. Ten kádr není tak široký, nedá se nic dělat. Uvidíme, jak to bude dál. Nepřeju si nic jiného, než aby se Pech dal do kupy na neděli.

Na tréninky už jste ale tedy chodil spíše jako trenér?

V posledních dnech jsem byl s kluky na ledě normálně ve výstroji jako hráč, jinak ano, chodím tam už v pozici trenéra.

Před zápasem jste byl ryze jako hráč, nebo jste měl ještě nějaké trenérské povinnosti?

Neměl, ráno jsem měl meeting na oslabení a poté jsem se soustředil na buly.

Asi se o tom blbě mluví, ale tahle pozice už je asi hodně nepříjemná.

Jak jsem říkal, sahali jsme po bodech s týmem, který hraje momentálně velice dobře, nemáme ale bohužel nic. Musíme si to teď uhrát sami. Máme ještě pár zápasů před námi. Hodně důležité bude to domácí utkání s Kladnem, možná rozhodující. Uděláme vše pro to, abychom se té baráži vyhnuli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....