Banes Motor České Budějovice
09.02.2023, Klub

Nebudu vybírat hráče podle highlightů, říká nový sportovní manažer Jiří Novotný

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sportovní záležitosti v českobudějovickém Motoru má od 8. února 2023 na starosti bývalý vynikající útočník a mistr světa Jiří Novotný. Zkušenosti sbíral jako hráč v nejlepších ligách světa v NHL, KHL či ve Švýcarsku, ale i na devíti vrcholných akcích typu olympijských her a světových šampionátů. Zkušenosti má i jako hráčský agent, teď ale přestupuje na druhou stranu a bude se snažit hráče získávat do klubu, odkud do velkého hokeje vzešel a kam se na samotný bronzový závěr kariéry v minulé sezoně vrátil. "Za svou největší výhodu považuju schopnost komunikace, jak s hráči, tak s trenéry. Zažil jsem toho opravdu hodně. A je pro mě velká výhoda i to, že kluky z našeho týmu znám z pozice hráče i trenéra, vím, jak se chovají v krizových momentech, a podle toho budu chtít udržet a najít hlavně hráče s dobrým charakterem," rozpovídal se na úvod svého prvního rozhovoru v pozici sportovního manažera.

Vedení Motoru zvažovalo změnu ve sportovním úseku už delší dobu, nakonec padla volba na člověka, který v posledním roce mohl nahlédnout do fungování mužstva z pozice hráče i trenéra. "Už během podzimu jsem volal Standovi Bednaříkovi s tím, že by mě zajímala práce ve sportovním úseku. Pak došlo k tomu, že skončil Jarda Modrý, tak jsem přišel pomoct na lavičku, ale měli jsme hlavně několik schůzek s vedením klubu, bavili jsme se o dalším směřování Motoru a nakonec mi byla nabídnuta pozice sportovního manažera, což mě moc těší. Skvělé na tom je, že jsem dostal opravdu volnou ruku při tvorbě kádru i realizačního týmu, což tady měl dříve na starosti hlavní trenér," netají spokojenost bývalý olympionik.

Na dlouhé rozkoukávání není čas, Motor potřebuje co nejlépe zakončit letošní ročník, ale zároveň je třeba pracovat i na sezóně následující. "Budu pečlivě zvažovat, jak dát dohromady realizační tým i hráčský kádr, abych tím naplnil vizi, kterou klub dlouhodobě má, i když se třeba ne vždy daří naplnit. Chci, aby do Budvar arény chodilo co nejvíc fanoušků a ty určitě nejvíc baví, jak tomu v Motoru říkáme, AAA hokej. Aktivní, atraktivní a agresivní. Ale je třeba si uvědomit, že vybudovat tohle všechno je dlouhodobá práce, žádný sprint," ví dobře Novotný. Fanoušky pochopitelně nejvíc zajímá, jaké hráče by chtěl nový sportovní manažer do klubu přivést. "Slušný základ tady máme, to se týká hráčů, kteří mají dlouhodobější kontrakty, nebo těch, se kterými prodloužíme smlouvy, ty už brzy prozradíme. A co se týká posil, tak pro mě je priorita, abych sehnal mladé a perspektivní hokejisty, kteří budou tlačit na naše lídry. Milan Gulaš a Lukáš Pech jsou vynikající hráči, ale nebudou hrát věčně a my prostě musíme začít zabudovávat střední generaci, která výhledově tyhle vynikající kluky nahradí, to si dávám jako hlavní úkol." A kde takové najít? "Nebudu vybírat hráče podle highlightů nebo eliteprospects. Chci hráče vidět osobně, což se teď při zápasech děje, budu se taky hodně jezdit dívat, a to se týká i mladých talentů. Podařilo se tu vychovat i v poslední době velmi dobré mladé hráče jako jsou Novák, Kubíček, Beránek nebo Toman. Teď jsme měli v mládeži trochu mezeru, ale už v akademii jsou tu zajímaví kluci, kteří určitě šanci dostanou, pokud si ji ale svou prací a schopnostmi zaslouží," dodává.

A na čem chce stavět základy pro úspěšnější následující sezonu, kdy klub ponese název Banes Motor České Budějovice? "Je skvělé, že pro následující sezonu bude větší budget na hráče, to mi samozřejmě práci trochu usnadní a věřím, že se nám povede ještě zvýšit kvalitu našeho kádru. Ale nejzásadnější pro úspěchy jsou podle mě hlavně dvě věci - charakter a kondice. A na to budu samozřejmě společně s trenéry dbát nejvíc," uzavřel nový sportovní manažer Motoru Jiří Novotný.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....