Banes Motor České Budějovice
25.01.2023, Michal Špírek, foto Ronald Hansel (Juniorský hokej)

Junior David Putz je v čele bodování ligy. Máme jasný cíl, hlásí

Juniorka Českých Budějovic v této sezóně hraje až ve druhé nejvyšší soutěži, po pádu z extraligy působí v Lize juniorů. Svěřenci Karla Herra a Jana Trummera si v ní vedou velmi dobře a chtějí pro Motor vybojovat extraligu zpět. Nejproduktivnějším hráčem nejen týmu, ale celé soutěže, je útočník Motoru David Putz.

Juniorka Motoru je na prvním místě své skupiny Západ. Za 28 zápasů nasbírala 65 bodů, prohrála šestkrát, nasázela už 131 branek a jeví se jako velký favorit na postup. "Zatím bych to hodnotil pozitivně. Jsme první a to chceme. A cíl máme jasný," nenechává na pochybách devatenáctiletý útočník David Putz.

Co Putz řadí mezi nejsilnější stránky týmu? "Za mě je to určitě vyrovnanost všech tří lajn a opora v brankovišti, kde jsou také tři kvalitní gólmani. Také hodně těžíme z letní přípravy," pochvaluje si předsezónní tréninky mladý forvard. Trochu překvapivě má Motor v lize až sedmou nejvyšší úspěšnost přesilových her. "Chybí tomu více gólů, jinak si myslím, že to není špatné. Určitě na přesilovkách zapracujeme, ať je to do play-off perfektní," uvědomuje si Putz, že v přesilovkách má tým prostor pro zlepšení.

V Lize juniorů se Motor potkává mimo jiné s rakouským Salcburkem, mezi největší konkurenty v boji o postup patří Slavia, Přerov či Vsetín. Za otloukánky soutěže platí Kladno (byť právě s ním Motor zapsal dosud nejvyšší porážku v průběhu soutěže) a Havířov. "Kvalita týmů v lize je jiná než v extralize juniorů, proto se snažíme vrátit zpět. Rozdíly určitě jsou, a to v technice a dovednosti hráčů. Některé zápasy jsou kvalitní, některé méně. V přípravě jsme ale porazili Jihlavu, která hraje v čele extraligy juniorů," odpovídá Putz na otázku ohledně kvality soutěže. Sám s týmem Motoru zažil loňský pád, teď vidí největší konkurenty v podobě Slavie nebo Přerova.

David Putz je nejproduktivnějším hokejistou Ligy juniorů. Za 27 zápasů nasbíral 46 bodů (12+34). "Jsem za to rád, ale důležité je pro náš tým se vrátit zpět do extraligy juniorů. To je náš jasný cíl," zdůrazňuje Putz vidinu týmového úspěchu. Není jediným produktivním útočníkem Motoru. Druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže je totiž Daniel Hála (42 bodů, nejlepší střelec soutěže) a na třetí pozici je taktéž budějovický Filip Petrásek (41). "S Haličem ani s Petrasem spolu nehrajeme, hraju většinou pokaždé s někým jiným, ale nejvíce jsem tvořil spolupráci s Adamem Turkem a Adamem Eremiášem," říká Putz a potvrzuje tak, že Motor se může pro přísun branek spolehnout na více útočných formací.

David Putz navíc v sezóně poprvé zažívá střet s dospělým hokejem, když nastupuje za druholigový Hronov. A boduje i tam, ve 20 duelech zapsal 24 bodů. Putz si pochvaluje, že kvalita druhé ligy se v tomto ročníku zvýšila a je za působení mezi dospělými rád. "Mám tam velký prostor, hraju přesilovky, oslabení, všechno. A je důležité, že hraju dost," hodnotí Putz.

A kde by rád působil v příští sezóně? "Chtěl bych na sobě ještě zapracovat. A zkusit se probojovat do A týmu tady v mateřském klubu, v Motoru. Což je můj velký sen už odmala. Když by to nevyšlo, tak uvidím, kam mě cesty zavanou."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....