Banes Motor České Budějovice
06.01.2023, Adéla Hejdová, foto Ronald Hansel

Mám ještě na čem pracovat, hlásí nejlepší střelec extraligy dorostu Matyáš Humeník

Talentovaný českobudějovický dorostenec Matyáš Humeník vede v extralize dorostu tabulku střelců a řadí se těsně před jeho spoluhráčem Samuelem Drančákem na druhé místo kanadského bodování. Matyáš je písecký odchovanec, který do Motoru přišel před čtyřmi lety a v minulé sezóně odehrál zápasy nejen v extralize dorostu, ale i juniorů. Mimo jiné minulou sezónu figuroval ve dvou zápasech české mládežnické reprezentace.

V letošní sezóně se dorostencům nepodařilo postoupit po čtrnácti zápasech v základní skupině do skupiny o pořadí v play-off a hrají tak o účast ve vyřazovacích bojích. "Začátek sezóny nebyl úplně podle našich představ. Po třech prohraných zápasech přišel jeden vyhraný, který nás trošku nakopl a pak jsme byli schopni hrát velice vyrovnané zápasy, které se nám nedařilo dotáhnout do vítězného konce, což byl náš největší problém,“ sdělil Matyáš Humeník.

Humeník patří mezi nejlepší střelce celé extraligy dorostu a s jednadvaceti góly dokonce aktuálně figuruje na prvním místě tabulky kanonýrů. Čím to je, že se mu tak daří? "Myslím si, že mi letos štěstí přeje a pomáhají mi především tréninky v rámci školy, kde můžeme trénovat to, co nám nejde. A právě ta koncovka se mi díky tréninkům navíc od minulého roku zlepšila," prozradil dorostenec.

V kanadském bodování extraligy dorostu je Matyáš Humeník na druhém místě s jednačtyřiceti body (21+20) a hned za ním je další českobudějovický útočník Samuel Drančák s osmatřiceti body (14+24). Samuel Drančák si připsal v letošní sezóně první start za A-tým extraligového Motoru. Věří si na premiérový start i Matyáš Humeník? "Na první zápas a start za A-tým nejsem ještě připraven, hlavně po fyzické stránce. Myslím si, že mám ještě na čem pracovat, ale určitě bych si tam za nějaký čas rád zahrál. Premiéru Samuela Drančáka jsem bedlivě sledoval a fandil jsem mu jako mému spoluhráčovi, tak hlavně jako mému dobrému kamarádovi, kterému to moc přeju,” uvedl Humeník.

Matyáš Humeník se v prosinci dostal mimo jiné do české hokejové reprezentace do sedmnácti let, kde odehrál tři zápasy proti finské reprezentaci. Jaká byla první reakce, když zjistil, že je v zahajovací sestavě? “Samozřejmě jsem měl neskutečnou radost, ale zároveň jsem byl dost nervózní a nevěděl jsem co od toho čekat,” nezastírá budějovický hráč.

Ve Finsku odehráli čeští hráči ve třech dnech tři zápasy, přičemž dvakrát dotáhli zápas do vítězného konce. "Oproti naší soutěži je to několikrát rychlejší, bruslivější a fyzicky náročnější hokej. Nemáte na nic čas a musíte se držet systému, který je pevně daný. První zápas, který byl dost vyrovnaný, jsme vyhráli 2:1, kdy jsme zápas otočili až v posledních dvou minutách základní hrací doby. Další den jsme hráli druhý zápas, ve kterém jsme odskočili z 1:1 na 3:1, což bylo rozhodující. Třetí zápas byl hodně fyzicky náročný, docházely nám síly a bohužel jsme prohráli. Všechny tři zápasy pro mě byly rozhodně velkou zkušeností, za kterou jsem nesmírně vděčný.”

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....