Banes Motor České Budějovice
02.01.2023, Michal Špírek

34. kolo je tu. Vzhůru na Spartu!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V úterý od 18:30 čeká na Motor po Pardubicích další těžká váha. Sparta si na Spengler Cupu vedla na výbornou, co si na ni připraví hokejisté Českých Budějovic při svém dalším venkovním zápase?

O soupeři - HC Sparta Praha

Forma Sparty se zvedá a zvedá. Po protrápené úvodní části sezóny došlo k výměně trenérů a pod staronovým koučem Hořavou jako kdyby sparťané konečně rozkvetli. Kádr nabitý hvězdami se přesunul do horních pater tabulky a ve vánočním období chtěl potvrdit dobré výsledky z extraligy i na tradičním Spengler Cupu. A český hokej reprezentovala Sparta skvěle. Například domácí Davos zničila devíti góly! Dostala se až do finále, kde se po nájezdech musela sklonit před švýcarským týmem Ambri-Piotta.

Sparta v sezóně nemá ve svém středu individualitu, která by se v produktivitě vyšvihla mezi ty nejlepší hráče soutěže. Před nejproduktivnější dvojicí Sparty (Horák s Tomáškem) se v kanadském bodování extraligy drží hned trojice motoráků - Pech, Gulaš a Hanzl. V brankovišti si pro sebe místo jedničky uzurpoval českobudějovickým fandům dobře známý Jakub Kovář, navrátilce ze zámoří Josefa Kořenáře pustil do hry jen v osmi případech. A aktuálně drží Kovář parádní sérii - už ve dvou zápasech po sobě vychytal čisté konto.

Sparta je nejnavštěvovanějším týmem extraligy, průměrná návštěva atakuje desetitisícovou hranici.

Sestava Sparty z posledního utkání (Spengler Cup - finále):

Kovář – Krutil, Kempný, Jandus (A), Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Safin, D. Vitouch, Buchtele – Dvořáček, G. Thorell, Konečný – Přibyl.

Z kabiny Motoru

Motor je v nabité tabulce na 12. pozici. Každý bod se počítá - Jihočeši jsou na dostřel vyšším příčkám, ale jen s bodovým mankem číhá na budějovické zaváhání duo Karlovy Vary - Kladno. Proti Pardubicím Motor nebodoval, teď si chce spravit chuť na Spartě. A povzbuzením a vzorem mu může být loňský první duel v O2 aréně, který vyhrál Motor 5:1. Zato v semifinále už venku proti Spartě neuspěl a kvůli tomu v sérii padl. V jediném utkání aktuální sezóny České Budějovice podlehly Spartě na svém ledě 2:3 po prodloužení. Tehdy ještě tým vedl Pavel Patera, dnes už velí sparťanské střídačce Miloslav Hořava. "Stejně jako jsem znal rukopis Pavla Patery, vím i, jak chce hrát Miloš," usmívá se se vzpomínkou na kladenskou stopu David Čermák. "Pod novým koučem začala Sparta hrát zodpovědně, dokáže díky minimu obdržených branek vyhrávat i na málo vstřelených gólů," rekapituluje sparťanské výsledky budějovický kouč.

Ten se bude muset obejít bez útočníka Filipa Přikryla, jehož návrat do hry nebude chtít realizační tým uspěchat. Snad již brzy by naopak mohl naskočit Michal Vondrka. Jinak je Motor kompletní. Po vypršení hostování Daniela Gazdy se obránce vrátil do Zlína a jeho další využívání aktuálně není na pořadu dne. Jihočechům zůstává k dispozici útočník Tomáš Čachotský. "Tomášovi chceme maximálně vyjít vstříc a angažmá v extralize mu umožnit. Aktuálně se k tomu stavíme tak, že ho necháme v nejvyšší soutěži do chvíle, kdy nás nepostihne výsledková nebo personální katastrofa," uvedl k jeho působení na jihu Čech jihlavský manažer Vrábel.

Zajímavostí je, že výjezd na Spartu si Motor velmi brzy zopakuje. Už za čtrnáct dní totiž bude v O2 aréně dohrávat utkání 21. kola.

Poprvé se v úterním utkání na českobudějovickou střídačku postaví jako asistent trenéra Jiří Novotný. Připraví mu tým vítěznou premiéru v nové roli? Novotný se již zapojil do vedení tréninků, předmětem jeho činnosti bude zejména nácvik přesilovek, oslabení a situací po vhazování.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Kachyňa – Dzierkals, Pech (A), Gulaš (C) – Čachotský, Hanzl, Valský – Strnad, M. Toman, Koláček – Karabáček, Vopelka, Tomeček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....