Banes Motor České Budějovice
29.12.2022, Roman Kokoš

Nové koště dobře mete. Motor chce uspět i proti Pardubicím

Změna na pozici hlavního trenéra zafungovala a Motor oba své zápasy vyhrál. Extraliga vysokým tempem pokračuje a České Budějovice čeká podruhé v krátké době cesta na východ Čech. Třetí zápas v pěti dnech odehrají proti Pardubicím. Na ledě lídra tabulky se v pátek potkají týmy, které své poslední zápasy odehrály shodně proti Olomouci. Utkání v Pardubicích odstartuje v 18 hodin.

Z kabiny Motoru

V českobudějovickém mužstvu panuje po Vánocích dobrá atmosféra. Tým se pod novým hlavním koučem Davidem Čermákem zvedl a zatím zapsal plný počet bodů. "Máme za sebou utkání se silnými soupeři, Hradec měl před zápasem s námi čtyři výhry v řadě, Olomouc vyhrála v posledním zápase s Pardubicemi. Byla to těžká utkání, my nyní potřebujeme každý bod a jsme strašně rádi, že jsme to zvládli," vyjádřil před dalším utkáním spokojenost kouč David Čermák. Motor ve středečním zápase proti Olomouci otočil v poslední třetině skóre ve svůj prospěch a získal cenný skalp soupeře, který prožívá silnou sezónu a pohybuje se na špičce tabulky. Stejně jako předtím v Hradci Králové, i tentokrát padl vítězný gól Motoru v početní výhodě.

Zlepšení využití přesilových her můžeme přičíst i složení speciálních formací. Stuart Percy si od návratu do sestavy ve čtyřech zápasech připsal čtyři body za dvě branky a dvě asistence, přičemž bodoval v každém z těchto zápasů. Většinu bodů zaznamenal právě v přesilovce, kde je po svém návratu znovu klíčovou postavou.

Předposlední den roku nabízí zajímavé příběhy. Ve stejný datum 30.12. se týmy utkaly už v minulé sezóně a byla z toho tehdy před televizními kamerami přesvědčivá výhra Motoru 6:1, která předznamenala úspěšné jaro zakončené bronzovými medailemi. Kapitán týmu Milan Gulaš v den zápasu oslaví 37. narozeniny.

Od posledního zápasu tým zaznamenal kromě absentujícího Michala Vondrky bohužel i jednu další novou ztrátu. Filip Přikryl v zápase s Olomoucí utrpěl tvrdý úder do hlavy po ataku od Lukáše Mareše a pro příští utkání je ze hry venku. "Je těžké odhadnout, za jak dlouho se bude moci vrátit do hry," krčí rameny David Čermák.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Dzierkals, Pech (A), Gulaš (C) – Čachotský, Hanzl, Valský – Strnad, M. Toman, Přikryl – Karabáček, Vopelka, Tomeček.

O soupeři - HC Dynamo Pardubice

Dynamo v posledním kole ve středu nehrálo, protože jeho nalosovaný soupeř, Sparta, aktuálně hraje na Spenglerově poháru. Pardubický tým dále ovlivnila i jiná mezinárodní akce. Prozatímním vedením týmu místo Radima Rulíka, v současnosti primárně trenéra reprezentačního výběru do 20 let, byl pověřen jeho asistent Richard Král.

Pardubice v listopadu vyrovnaly extraligový rekord v počtu vítězných zápasů v řadě za sebou. V té době to vypadalo, že Východočeši celou soutěž opanují s bezpečným náskokem na svoje konkurenty. Sérii třinácti výher ukončila až 29.11. domácí prohra s Libercem. Od té doby mají ze sedmi zápasů negativní bodovou bilanci 9:12 při skóre 8:14 a náskok na čele se snížil na rozdíl jednoho bodu.

Soupisku letos tvoří opravdu neobvykle velké množství hráčů se starty v reprezentaci. Poslední staronovou posilou se po návratu ze zámoří stal českobudějovický Lukáš Sedlák. V Pardubicích se tak znovu obnovila dlouholetá spolupráce dvojice Hyka-Sedlák, od úvodu potvrzující, že se bude jednat o jedno z nejnebezpečnějších spojení v celé soutěži. Pokud se budeme probírat mezi obránci, tak tam je to jeden reprezentant vedle druhého. Nikoho nepřekvapí, že tito hráči svoji roli potvrzují a pohybují se na čele statistik. Výrazně lépe, než v minulé sezóně si vede Dominik Frodl. Lze odtušit, že mu svědčí zvýšená konkurence v reprezentačním brankáři Romanu Willovi a také zkvalitnění obranných řad. Při působení těchto dvou skvělých brankářů letos zatím v extralize nedostal prostor budějovickým fanouškům dobře známý Milan Klouček, který tak výlučně hájí branku B-týmu v Chance lize.

Za Pardubice v posledním zápase nenastoupil nejproduktivnější hráč Lukáš Radil. Jeho místo v prvním útoku zaujala posila z Karlových Varů Tomáš Vondráček. Lídrovi extraligové tabulky také chybí vedle útočníka Mateje Pauloviče ještě obránce Jan Kolář, jenž měl po zásahu pukem z minulého vzájemného zápasu (v jeho prvním zápase po návratu po zranění) zlomenou čelist. Významnou pomocí v tomto ohledu je existence již zmíněného B-týmu, kde působí nadějní i zkušení hráči širšího kádru, kteří v případě potřeby doplňují extraligový soubor.

Sestava Pardubic z posledního utkání:

Will (Frodl) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Bučko, Hrádek – R. Kousal (A), Zohorna (A), Vondráček – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Říčka, Poulíček (C), A. Musil – Kaplan, Kaut, T. Zeman.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....