Banes Motor České Budějovice
11.11.2022, Tomáš Kobera

Jiří Smejkal: Zahrát si v Budějovicích byl jeden z mých snů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po pěti letech se česká hokejová reprezentace vrátila do Budvar arény, kde svůj vůbec první seniorský zápas v jihočeské metropoli odehrál českobudějovický rodák Jiří Smejkal. Duel proti Švédsku a návrat do rodného města v reprezentačním dresu hodnotil pro náš web sám útočník švédského Oskarshamnu.

Začněme samotným utkáním, jak ho hodnotíte ze svého pohledu?
Ze začátku mi hra přišla hodně nervózní, hrálo se hlavně ve středním pásmu s minimem šancí. Ve druhé třetině jsme dostali dva góly během minuty, pak přišla pauza kvůli díře v ledu. Poté jsme na ně ale vletěli a vytvořili jsme si několik dobrých příležitostí. Na začátku třetí třetiny jsme dali rychle gól, ale vzápětí jsme dostali na 1:3 a pak už to nešlo, posledních pět minut se spíše dohrávalo.

Rozhodla podle vás právě ta rychlá odpověď na naši kontaktní branku?
Určitě pro nás nebyly dobré ani ty dva góly v jedné minutě, ta branka na 1:3 nás taky položila, když jsme se dostali konečně do kontaktu. Těžko říct, co byl ten rozhodující moment.

V čem nás Švédové předčili?
Jak jsem říkal, tak ze začátku se hrálo vyrovnaně a jim hodně pomohly ty dva góly. Pak nám ukázali, jak jsou silní na kotouči a jak dokážou kombinovat. Celkově byli v tom zápase asi lepší a zasloužili si vyhrát.

Jak moc podle vás to dlouhé přerušení hry ovlivnilo celé utkání?
Mně už se letos taková situace stala dvakrát v lize, takže jsem to už zažil. Pro oba týmy to bylo stejné, šli jsme do kabiny, kde jsme se snažili udržet v nastavení, že se zápas může dohrát. Vrátili jsme se do utkání dobře, ale bohužel to dnes nestačilo.

V Českých Budějovicích jste se narodil a také zde hokejově vyrostl, jaké pro vás bylo vrátit se sem před vyprodanou arénu a navíc v reprezentačním dresu?
Určitě to byl jeden z mých snů si v Budějovicích zahrát, šlo o můj první profesionální zápas tady doma, kde jsem vyrůstal. Bohužel jsme dneska nevyhráli, takže doufám, že ještě v kariéře přijde možnost si tady zahrát.

Co jste říkal na atmosféru, kterou pro tým fanoušci vytvořili?
Atmosféra byla super. Odjakživa tady chodilo hodně lidí a fandilo se, takže jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet také jako hráč.

Nyní se přesunete na další pokračování turnaje do Finska, jaký je aktuální plán?
Hned po zápase jedeme do Prahy, kde přespíme a zítra ráno odlétáme do Turku. Odpoledne nás čeká trénink a v sobotu zápas s Finskem.

Co očekávat od tohoto zápasu, bude soupeř v něčem podobný?
Možná bude hra malinko pomalejší, protože Finové také hrají ten trap docela často, takže se nebudou nikam hnát, i když hrají doma. Koukal jsem na soupisku a mají opět silný mančaft. Nemyslím si, že padne hodně gólů, takže každý bude velmi důležitý.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....