Banes Motor České Budějovice
08.11.2022, Klub

Setkání s fanoušky trvalo přes tři hodiny

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Už tradiční setkání generálního manažera, trenéra a zástupců všech hlavních fanouškovských skupin proběhlo ve VIP prostorách Budvar arény. Fandové měli jako vždy připraveny spousty otázek a zástupci klubu odpovídali velmi trpělivě přes tři hodiny! Tak detailní zájem mají někteří příznivci o svůj klub a tak otevřené odpovědi pro ně měli jeho zástupci připravené. Témat bylo mnoho - změny v kádru, důvody nasazování hráčů, kompetence trenéra, situace kolem fanshopu a také v mládeži. Na všechny otázky dostali fanoušci odpověď a my vybíráme ty nejzajímavější...

Nejvíc všechny fanoušky pochopitelně zajímala situace kolem posil, k té generální manažer Stanislav Bednařík nejprve zopakoval zásadní informaci, která zazněla už na předsezónní tiskové konferenci. "Náš rozpočet pro tuto sezónu už je plánován jako schodkový, takže opravdu nemáme žádné další prostředky, které bychom mohli masivně investovat do kádru, a rozhodně se nebudeme pouštět do nějakých šíleností, abychom klub zadlužili podobně jako to udělaly jiné týmy v minulosti. Situaci v příští sezoně může znatelně vylepšit fakt, že máme dohody s novými dlouhodobými partnery, ti ale v této sezoně být našimi sponzory kvůli smlouvě s BPA ještě nemohou. Takže v tomto ročníku může naši finanční situaci podpořit jedině vysoká návštěvnost, pokud bychom viděli, že lidé chodí nad plán, mohli bychom nějaké prostředky do posil někdy po Novém roce ještě investovat," upřímně vyjevil situaci generální manažer. Vedoucímu sportovního úseku a trenérovi Jaroslavu Modrému, který už přivítal v uplynulém týdnu jako posilu zkušeného Michala Vondrku, tak zbývají zejména trejdy. "Neustále komunikuji prakticky se všemi kluby a řešíme situaci některých hráčů. Měli jsme nějaké nabídky za Zdeňka Doležala, ale vesměs šlo o obránce, zatímco my bychom si představovali ideálně důrazného centra," vysvětlil bývalý dlouholetý obránce z NHL, který znovu potvrdil, že se cítí odpovědný za sportovní úsek klubu. "Já samozřejmě komunikuji se všemi lidmi v klubu, vyslechnu si rád jednotlivé názory a respektuju i to, že jsou tu lidé, kteří mají s českým prostředím a zdejšími hráči mnohem víc zkušeností, než já. Ale finální zodpovědnost ohledně kádru je opravdu na mě a já se jí rozhodně nezříkám," potvrdil Jaroslav Modrý.

Ten také projevil radost nad tím, že se právě návrat Michala Vondrky podařil a vyhlíží toužebně i obránce Stuatra Percyho. "To jsou hráči, které je strašně těžké nahradit, pomáhají nám totiž v důležitých situacích. Michal dokáže usměrnit a povzbudit mladé kluky, pro tuhle roli ho potřebujeme. V prvním zápase jsme mu ale ještě po té dlouhé pauze chtěli naopak pomoct my, proto hrál s Milanem Gulašem a Lukášem Pechem. A v obraně nám opravdu moc chybí Stuart Percy. S tím chce hrát ve dvojici prakticky každý, protože skvěle nakládá s pukem, zvládá složité situace a my k němu můžeme dávat i mladé hráče, kteří potřebují získávat zkušenosti. Už pomalu začíná trénovat na ledě, ještě nějaký čas si jeho návrat vezme, ale až přijde, určitě nám hodně pomůže," popisoval Modrý, kterého se fandové ptali i na menší vytížení mladých hráčů. "Mladí se stále ještě učí, aby dokonale zvládli náš systém, extraliga je ale těžká soutěž a chce to nějaký čas. Kdybychom je tam rovnou hodili na dvacet minut, uškodí to týmu i jejich vývoji. O něco lépe se nám daří jejich zapojení v domácích zápasech, protože tady si řídíme střídání my. Venku je to složitější, soupeř na ně může snáz nasadit své elitní hráče. Ale pracujeme s nimi, jsem spokojený třeba s Matějem Tomanem, to je velmi pracovitý kluk, zlepšuje se každým zápasem a jen škoda, že loni jeho vývoj zbrzdilo těžké zranění." A vysvětlil také rozdíl mezi výchovou mladých v extralize a AHL, kde působil. "Tady musíme myslet na mnohem víc věcí, chceme hrát atraktivní hokej pro fanoušky, chceme vyhrávat a zároveň ještě chceme rozvíjet naše mladé hráče pro budoucnost. Tohle je v AHL mnohem snazší, protože tam je hlavním cílem připravit hráče pro NHL a na tom se každý den pracuje."

Fanoušky pochopitelně zajímala i zapeklitá situace kolem fanshopu, který je momentálně kvůli soudnímu sporu uzavřený. "Je to opravdu složitá situace, my jako klub jsme spor vyhráli a očekáváme, že díky tomu budou ochranné známky na naše logo konečně zapsány na náš klub, a pak bude možné fanshop normálně provozovat. Bohužel úřady v tomhle pracují strašně pomalu. Určitě se ale i do té doby pokusíme rozjet náš fanshop alespoň provizorně, už v tom děláme nějaké kroky," vysvětlil generální manažer. Ten pak ještě hodně detailně zabředl do problematiky mládeže, která fanoušky zajímala. "Situace s mládeží se za dobu, kdy provozujeme A tým, několikrát změnila. Naposledy v roce 2020, kdy teprve ve správní radě získali většinu zástupci A týmu. Od té chvíle jsme rozjeli velkou změnu koncepce, která se týká celého fungování spolku. Zodpovědnost za sportovní část mají od té doby vedoucí tří úseků - základen, žáků a Akademie - ti si vybírají trenéry a kontrolují jejich fungování. Manažer mládeže, kterým se letos stal Zbyněk Rýpar, má na starosti pouze administrativu, které je ale pro dobré fungování spolku opravdu hodně. Je třeba si uvědomit, že mládež jsme jako A tým v předchozích letech výrazně dotovali, a nyní funguje samostatně zejména díky dotacím z municipalit, které jsme dokázali po velmi složitém a mnohaletém snažení navýšit oproti předchozímu odbobí více než dvojnásobně. Finanční situaci jsme tedy zajistili, teď je možné se soustředit na úkoly, které jsme si pro mládež stanovili," shrnul generální manažer Stanislav Bednařík, který se s fanoušky rozloučil skutečně po více než třech hodinách konkrétních a trpělivých odpovědí. Motor si na otevřené komunikaci zakládá a pokud vás zajímá více o tom, co se na setkání dělo, přítomní zástupci Motorfans, Motoráků i Los Gaučos vám jistě rádi další detaily odvypráví.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....