Banes Motor České Budějovice
05.11.2022, Tomáš Kobera

Jasný úkol Motoru - bodovat i venku. V neděli vyráží na Hanou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Podruhé v sezóně na sebe narazí dva týmy, které po třech kolech extraligy měly jako jediné plný počet bodů. Nyní má Olomouc na Motor osmibodový náskok. V nabité tabulce, kde Českobudějovickým schází jen dva body na pátou příčku, se každá výhra počítá. Dokáže Motor vrátit Hanákům domácí porážku, nebo to bude znovu Olomouc, která bude slavit vítězství? Poslední utkání před reprezentační pauzou startuje na Zimní stadionu v Olomouci v neděli od 17:00.

O soupeři – HC Olomouc

Jak bylo již zmíněno, Moravané vstoupili do nové sezóny výborně a nadprůměrné výsledky drží i nadále. Po šestnácti odehraných zápasech patří svěřencům Jana Tomajka čtvrtá příčka za 30 bodů a spolehnout se Kohouti mohou především na svou vynikající defenzivu, která je v počtu inkasovaných branek dokonce nejlepší v celé lize. Ofenziva sice není tak produktivní, i tak to ale ve spojení se skvělou obranou Olomouci stačilo na výhru v šesti z předešlých devíti duelů. To jsou výsledky, které Moru i nadále drží na těch nejvyšších příčkách tabulky. Zajímavé je rozpoložení výkonů speciálních týmů Hanáků. Zatímco v oslabení drží druhou nejvyšší úspěšnost v soutěži, v přesilovkách nemá žádný z extraligových týmů horší čísla a stejně tak v počtu trestných minut, kterých Olomoučtí vyfasovali už 229. I tak ale moravský celek patří k těm s nejlepší formou v lize, za což mohou zcela jistě z velké části poděkovat své brankářské dvojici. Za zraněného Branislava Konráda (úspěšnost 93,07%) více než skvěle zaskočil v posledních sedmi utkáních Jan Lukáš (úspěšnost 94,57%).

Hanáci naposledy v rámci předehrávky osmnáctého kola zavítali na led vedoucího Dynama, kde prohráli 3:0. Před tímto zápasem si ale drželi sérii tří vítězství v řadě, když doma porazili Karlovy Vary a loupili na Spartě a v Mladé Boleslavi. V domácím prostředí získaly pouze čtyři týmy více bodů než Olomouc, což bude moravský celek jistě chtít v nedělním duelu potvrdit.

Produktivitu Olomouce vede Jan Káňa, jenž se za svých 13 kanadských bodů (8G+5A) vejde do top dvacítky celé Tipsport extraligy. Shodně 11 bodů posbírali útočníci Lukáš Nahodil a Jakub Orsava (oba 5G+6A).

Sestava Olomouce z posledního utkání:

Lukáš (Sedláček) – Ondrušek, Černý, Rašner, Škůrek, Řezníček, Dujsík, Mareš – Káňa, Nahodil, Orsava – Klimek, Kusko, Navrátil – Kunc, Knotek, Bambula – Olesz, Menšík, Rutar

Z kabiny Motoru

Na straně českobudějovického celku se toho příliš nezměnilo. V domácích zápasech patří Jihočeši k vůbec nejlepším týmům extraligy, v těch venkovních jsou nejhorší se ziskem pouhých třech bodů z úvodního kola v Třinci. Rozdíl mezi domácími a venkovními zápasy je zatím opravdu markantní. Osm zápasů v řadě, tak dlouho nedokázal Motor venku získat ani jeden jediný bod. Změnit se to pokusí tým, na jehož soupisce už nechybí jméno kapitána Milana Gulaše, k tomu navíc přišel dlouho očekávaný návrat Michala Vondrky, jenž se představil už v pátečním duelu s Hradcem. V tom byl od začátku k vidění bojovný a vyrovnaný hokej, který po brankách Matěje Tomana a Radka Smoleňáka rozhodl 137 vteřin před koncem Roman Vráblík. Budějovice tak braly důležité tři body, na které budou chtít navázat v Olomouci. „Musíme si dát pozor na začátek, protože to je to, co nás sráží. Celkově hrajeme jinak než v domácích zápasech. Musíme více bojovat a tlačit se do brány," řekl po své první trefě letošní sezóny a páteční výhře Matěj Toman.

Zlepšit by se jihočeský celek měl v přesilových hrách, ve kterých je prozatím dle úspěšnosti třetí nejhorší v lize. Pomoct tomu může i Michal Vondrka, který v pátek nastupoval ve druhé přesilovkové formaci a jistě také Milan Gulaš, nejlepší střelec Motoru. Mimo sestavu naopak stále zůstávají Dominik Hrachovina a beci Stuart Percy s Mikulášem Hovorkou.

Nejvíce bodů z českobudějovické soupisky nasbíral Lukáš Pech, který je v produktivitě celé soutěže na děleném čtvrtém místě s 19 body (4G+15A). Milan Gulaš si po zranění bude chtít minimálně udržet bilanci jednoho kanadského bodu na zápas (8G+5A).

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Kalista) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Marcel, Bindulis, Kachyňa, Šedivý – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Čachotský, Toman, Přikryl – Chlubna, Vopelka, Karabáček

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....