Banes Motor České Budějovice
26.10.2022, Tomáš Kobera

Motor se v pátek představí na ledě brněnské Komety

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Českobudějovický Motor se po ukončení série devíti po sobě jdoucích proher dostává do lepší formy. Po domácí výhře v samostatných nájezdech proti plzeňské Škodovce dokázali Jihočeši v neděli v Budvar aréně stejným způsobem porazit také obhájce titulu z Třince. Zvládnou Budějovice navázat na dvě domácí vítězství i ve venkovním duelu proti Kometě, kterou v prvním vzájemném střetnutí sezóny porazily doma 6:2?

O soupeři – HC Kometa Brno

Po vlažnějším startu do nového extraligového ročníku, během kterého Moravané bodovali jen dvakrát v úvodních šesti duelech, se Kometa zvedla a proletěla tabulkou vzhůru. Aktuálně se veze na vlně pěti výher v řadě a z posledních jedenácti utkání odcházela jako poražená pouze dvakrát. V tabulce patří brněnským hokejistům třetí příčka za 26 bodů ve čtrnácti kolech. V posledních duelech navíc Brno porazilo velmi silné soupeře, vedoucí Pardubice, skvěle hrající Olomouc, pražskou Spartu či rozjeté Karlovy Vary. O formě moravského celku tak není třeba dlouho přemýšlet, vždyť z předešlých deseti kol nezískal žádný tým více bodů. Třetí celek extraligy těží ze svých přesilových her, které má s úspěšností 36,59% v celé soutěži nejlepší. Kromě toho jsou ale Brněnští také nejméně trestaným týmem a vládnou tabulce úspěšnosti střelby.

Kometa disponuje třetím nejúdernějším útokem v lize, za což vděčí zejména trojici Petr Holík (3G+11A), Adam Zbořil (3G+10A) a Luboš Horký (10G+3A). Poslední jmenovaný ale do pátečního duelu nezasáhne, jelikož za svůj faul v posledním kole obdržel třízápasovou stopku. Brno má velkou sílu také v brankovišti, kde si odehraná utkání mezi sebe rovnoměrně rozdělili Marek Čiliak (úspěšnost 92,15%) a Dominik Furch (úspěšnost 93,78%).

Sestava Komety z posledního utkání:

Furch (Kavan) – Ščotka, Ďaloga, Kučeřík, Holland, Hrbas, Kundrátek (A), Gulaši (A) – Flek, Holík, Horký – Zaťovič (C), Strömberg, Koblížek – Kollár, Sallinen, Šalé – Dufek, Zbořil, Kratochvíl

Z kabiny Motoru

České Budějovice zažily trochu opačný vývoj než Brněnští. Vynikající vstup do sezóny a následně pád tabulkou. Série proher se zastavila až na čísle devět, když Motor doma dokázal porazit na nájezdy Plzeň. Jedna výhra by však byla málo na to, aby se začalo mluvit o lepšící se situaci, a tak se čekalo, jak Jihočeši zvládnou těžký zápas proti výborně hrajícímu Třinci. Skóre utkání sice otevřel v pětadvacáté minutě třinecký Marcinko, Kristofers Bindulis ale dokázal odpovědět krátce před druhou sirénou. Když se pak Jan Štencel osm minut před koncem prokličkoval útočným pásmem a zavěsil pod horní tyč, zdálo se, že by Motor mohl brát dokonce všechny body. Martin Růžička ale o tři minuty později využil přesilovku a šlo se do prodloužení a poté do samostatných nájezdů. V těch byli nakonec úspěšnější hokejisté Českých Budějovic, když se k Josefu Koláčkovi přidal s rozhodujícím nájezdem hráč zápasu Jan Štencel.

Jaroslav Modrý před Brnem

Motor se ani nadále nemůže spolehnout na opory z loňské sezóny, sice trio Hrachovina-Percy-Gulaš. Zatímco u Hrachoviny a Percyho bude absence dlouhodobá, u Milana Gulaše je situace o něco nadějnější. Po operaci ramena je Lukáš Doudera, součástí sestavy Motoru tak v dalších zápasech nebude. Další lékařské vyšetření absolvoval Mikuláš Hovorka a i on bude ještě nějakou dobu mimo hru. Jaroslav Modrý bude rád využívat služeb hráčů na střídavé starty, ať už beka Patrika Marcela nebo útočníka Tomáše Čachotského. "Jsme moc rádi, že nám jejich kluby vycházejí vstříc a dávají nám šanci s hráči pracovat. Není to jednoduché, ale přesto nacházíme společnou řeč. Pomáháme si navzájem, kdy my Jihlavě a Litoměřicím poskytujeme naše mladší hráče, kteří zde dostávají minuty a mají šanci se zlepšovat," přibližuje trenér Modrý.

V posledním zápase nevyužil kouč služeb Zdeňka Doležala. "Není prvním sportovcem, který si prochází těžším obdobím. Je to proces," přemítá Modrý, proč očekávaný střelec zatím nezískal větší roli. A zda Modrý v Doležalovi spatřuje chuť vše zlomit k lepšímu? "Vidím, že se to zlepšuje," věří trenér. Po těžkém zranění v sezóně zatím jen dvakrát nastoupil Tomáš Chlubna, více utkání sehrál mladý útočník v Litoměřicích s velmi solidní bilancí. "Je v našem plánu s ním pracovat. Chceme mladým klukům pomáhat, Tomáš je jedním z hráčů, se kterým každý den pracujeme na tom, jak ho co nejlépe využívat," vysvětluje Modrý. "Byl dlouho zraněný, nějakou dobu trvalo, než se uzdravil, a poté jsme ho potřebovali dostat do zápasového tempa. A měli jsme ten luxus nechat ho rozehrát v nižší soutěži."

Co čekat od nejbližšího soupeře, od Komety? Jaroslav Modrý dobře ví, že Brno vylepšilo v průběhu první čtvrtiny především přesilovky. "Mají dobré speciální týmy. V kádru má Brno plno kvalitních hokejistů. Je na nás, abychom to vzali za správný konec, hráli po celý zápas jako tým a bojovali."

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Kalista) – Štencel (A), Vráblík, Bindulis, Kachyňa, Šenkeřík, Marcel, Šedivý – Čachotský, Hanzl (A), Vopelka – Dzierkals, Pech (C), Valský – Strnad, Toman, Tomeček – Přikryl, Koláček, Karabáček

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....