Banes Motor České Budějovice
12.10.2022, Michal Špírek

Jaroslav Modrý: Poslední dva zápasy jsme hráli velice kvalitní hokej, jen jsme nebyli odměněni

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor má za sebou prvních deset zápasů sezóny. Vletěl do ní devítibodovým ziskem, pak se ale kolonka s výhrami zasekla. O úvodu sezóny jsme si povídali s trenérem Jaroslavem Modrým.

Tři výhry v řadě vystřídala série sedmi porážek. Kde nás ve vašich očích teď nejvíce tlačí bota?
Když zhodnotím poslední dvě utkání, tak v těch jsme hráli velice kvalitní hokej. Ale nebyli jsme za to odměněni. Kluci se připravili, dělali správně detaily. Jenomže ten poslední krok, který by vedl k výhře, jsme udělat nedokázali. Učíme se to, všichni jako tým. Ale kluci už hrajou to, co chceme, pracujou tak, aby proti nám bylo těžké hrát. Teď ještě musíme najít cestu k tomu, jak zápas překlopit na naši stranu.

Je pozitivní, že na posledních dvou výkonech, kdy tým uhrál remízu v základní hrací době, se rozhodně dá stavět. Ale co říct k zápasům před nimi, mezi kterými byly i venkovní vysoké porážky?
U těch vyšších porážek když se ti zápas trochu vymkne, tak kluci ztratili koncentraci, nepomohli ani našemu brankáři. Je to špatně. Ale nelze hodnotit jenom výšku té prohry, utkání měla určitý vývoj. My ale rozhodně musíme hrát inteligentnější hokej. Nehrát to tak, že si s protivníkem budeme střídat šance. Musíme hrát zodpovědněji, trpělivě, počkat si na naše příležitosti. Učíme se to. Loni jsme to sice dokázali trochu lépe, ale i ti noví kluci už začínají rozumět, co chceme hrát a je to lepší a lepší. A když se vrátím k těm posledním dvěma zápasům, byť samozřejmě vím, že byly domácí, tak to nic nemění na tom, že v šedesáti minutách bylo z naší strany plno věcí, o kterých si povídáme, aby nás jako tým zdobily. Už to tak začíná vypadat.

Lichotivý není počet vstřelených branek z posledních zápasů. Je podle vás problém v tom, že si gólové příležitosti nevytváříme, nebo že je neproměňujeme?
Šance jsme měli, ale nedokázali jsme je zúročit. Například proti Vítkovicím. V první třetině jsme hráli dobře, přestříleli jsme je. V polovině třetiny jsme v oslabení, dostaneme se do krásné situace dva na jednoho, ale nedokážeme z ní zakončit. Je to možná i trochu daň za to, v jaké jsme situaci, že tu hokejku zkrátka moc mačkáme, že moc chceme. Ale kluci se musí naučit, že sezóna nějak běží, je třeba se nedívat na to, na jakém místě tabulky jsi, ale pořád pracovat a věřit systému, který máme nastavený, že nám dokáže zajistit potřebný výsledek. Soustředit se tak hlavně na ten proces, střídání po střídání. Myslím, že plno atributů hry už máme správné, kluci si jako tým začínají nacházet identitu.

Tabulka je vyrovnaná, během pár zápasů může být vše jinak. Dokážou to tak ale se šňůrou porážek v zádech vnímat i vaši svěřenci?
Lepší, když nás to potká v této části sezóny než později. Něco se o sobě naučíme. Když procházíš určitou krizí, dobře poznáš, na koho se můžeš spolehnout, kdo je ten kluk, který ti z takové situace pomůže. Když se pak dostaneš do vyřazovacích bojů a hraješ o přežití, víš, kdo má v sobě tu nadstavbu a pomůže ti dostat tým tam, kde ho potřebuješ.

Extraligový program Motoru nyní nabídl týdenní přestávku od zápasů.
Klukům jsem teď dal dva dny odpočinku, ve čtvrtek už zase začneme, soustředit se budeme na věci, které by nás měly zdobit, hrát dobře z obrany, zvládat rychlý přechod do útoků. Potrénujeme i hru v přesilovce a oslabení.

Po deseti kolech můžeme říct, že tým má zatím čtveřici produktivních hráčů, ale ostatní zaostávají, někteří hráči čekají stále na svůj první bod. Jak je probudit?
S hráči pracujeme. Ukazuješ jim věci, procházíš s nimi jednotlivé situace na ledě, upozorňujeme na lepší výběr místa. Není to totiž o tom, že je třeba projet celé hřiště a dát gól. Ale spíše o tom chodit do míst, kde to bolí, nechat se v předbrankovém prostoru narazit, udělat ten krok navíc, aby útočník měl před svým obráncem lepší pozici. Ale základem je to jít do míst, kde dostanu ránu, kde inkasuju krosček, ale kde za to můžeš být odměněn. Na tom pracujeme.

Když se podíváme na pohyby v kádru, tak na dvouměsíční hostování přišel mladý obránce Jakub Šedivý. Proč jste ukázal zrovna na něj?
Vypadl nám první bek, s vedením se snažíme tu mezeru v obraně alespoň krátkodobě zaplnit. Není to jednoduché. Ale chceme pracovat s mladými kluky. Jakub bude hrát o reprezentování v juniorské dvacítce, tak proč mu nepomoci, zjišťujeme, zda může být naší součástí. Pomůžeme tím i českému hokeji, to jde ruku v ruce.

Když jsme u mladých hráčů, tak jak hodnotíte hru jednadvacetiletého Mikuláše Hovorky? Zdá se, že se s extraligou popasoval velmi solidně.
Sezóna je stále strašně mladá. Má tam plno dobrých věcí, ale některé musí dělat ještě lépe a musí se je učit. Přišel z nižší soutěže, adaptace chvíli trvá, pozice obránce není vůbec jednoduchá a Mikuláš se s tím vypořádává slušně. Na svou výšku je dobrým bruslařem, nevadí mu puk, ale pozičně a důrazem může být ještě lepší. A v tom je fajn práce trenéra, že máš možnost na takových věcech s takovými kluky pracovat.

Do jednoho zápasu naskočil z Litoměřic bek Patrik Marcel. Budete ho v rámci střídavých startů využívat častěji, nebo šlo o jednorázovou záležitost?
Nastoupil do těžkého zápasu v Pardubicích a co jsme od něj čekali, to nám dal. Klobouk dolů, jsme rádi, že měl šanci s námi naskočit. Když bude třeba, jeho střídavý start zase využijeme.

V posledních zápasech se nevešel do sestavy Zdeněk Doležal, který má plnit roli jednoho ze střelců týmů. Můžete nastínit, co po něm požadujete, v čem si myslíte, že by se mohl zlepšit?
Od Zdeňka rozhodně chceme, aby byl tím střelcem. Ale k tomu musí dělat další věci a správně pracovat v našem systému, aby byl jeho platnou součástí. Určité věci se mi nelíbily, teď jsme si to vyříkali, dali jsme mu pár dní si o tom popřemýšlet, dobře jsme si spolu zatrénovali. Ukázali jsme si věci, které musí dělat, abych na lavičce netrnul. Teď je potřeba, aby to dokázal strávit, aby dokázal skloubit věci, které ho vždy zdobily, spolu s tím, co po něm vyžaduji já.

Jsou před námi utkání s Karlovými Vary a Kladnem, obě na ledě soupeřů. Jaké zápasy to budou?
Vary jsou týmem velice dobře založeným na bruslení, napadání, agresivitě. Lze očekávat, že budou hrát jak o život. Musíme být připravení tuto bojovnost a nasazení vyrovnat a věřím, že máme hráče, kteří dokážou udělat rozhodující rozdíl. Proti Kladnu to bude podobné, možná urputnější, také jde o tým, který chce svým pohybem zahnat protihráče do krizových situací. A rozdílového hokejistu mají v Plekancovi, který je stále velice kvalitní, na buly, oslabení nebo přesilovce je radost se na něj dívat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....