Banes Motor České Budějovice
06.10.2022, Marek Baloun

V prvním víkendovém utkání doma bude Motor hostit pražskou Spartu

Po velmi nepovedeném dvouzápasovém venkovním tripu se Motor vrací na dvojzápas do Budvar arény. Před nedělními Vítkovicemi, na které je pro utkání nachystána akce pro děti, sehrají Jihočeši v pátek reparát z loňského semifinále s HC Sparta Praha. Úvodní buly je naplánováno na 17:30 a byť se bude utkání vysílat na O2 TV Sport, všichni doufáme v plný dům. Lístky rychle mizí, takže neotálejte!

Náš soupeř – HC Sparta Praha

Sparta se po ztrátě šancí na postup do play-off Ligy mistrů kvůli nenastoupení k zápasu s Jokeritem může už plně soustředit na domácí ligu. V té je aktuálně šestá se čtyřmi výhrami (jedna na nájezdy) a třemi porážkami (jedna v prodloužení). Lépe se jí hraje s tabulkově horšími celky, přece jen směrem nahoru má dvě prohry (2:4 s Boleslaví a 0:4 s Olomoucí) a jednu výhru až v nájezdech (3:2 s Pardubicemi). Zároveň ale v neděli prohrála v prodloužení s Karlovými Vary, které jsou aktuálně poslední. Střed tabulky je tak zřejmě odpovídající.

Právě zápas s Energií byl zatím poslední. Pražané v něm doplatili na nedisciplinovanost, když hned osmkrát byli na trestné lavici. Vary sice dokázaly gólem potrestat jen jeden trest, Sparta ale byla ta, kdo byl pořád o gól pozadu. Nakonec sice dokázala dostat zápas do prodloužení, tam ale střela Petra Koblasy z nulového úhlu Jakuba Kováře zaskočila a rozhodla o vítězství Energie. O2 aréna tak poprvé viděla Sparťany odcházet jako poražené.

Sestava Sparty z utkání s Vary:

Kovář – Graňák, Krejčík, Polášek, Mikliš, Němeček, Jandus, Jurčina – Sobotka, Horák, Řepík – Safin, Tomášek, Kaše – D. Simon, G. Thorell, E. Thorell – Forman, Vitouch, Přibyl.

Z kabiny Motoru

Jihočeši se potřebují nakopnout. Vysoká prohra 1:6 na ledě Liberce byla pátou v pořadí a Motor odsunula na deváté místo. Severočeši začali zápas hodně aktivně, měli ale problém se prosadit. To se změnilo v 19. minutě, kdy Michal Birner využil zaváhání Šedivého na útočné modré a v samostatném úniku zamířil přesně k tyči. Nová posila dokázala svou chybu odčinit snížením na 1:2, byla to ale jediná trefa budějovických hráčů. Ve třetí třetině, a hlavně v jejím závěru, totiž úřadovali už jen Tygři. Během čtyř minut nasázeli Motoru hned tři branky a potrestali tak jak vysokou návštěvnost trestné lavice (oba týmy dostaly devět trestů), tak nepřesnou koncovku. O té se rozpovídal i trenér Jaroslav Modrý. „Nevím, jestli nejsme připraveni z autobusu, nebo v čem to je, ale do utkání musíme nastoupit lépe, abychom pomohli našemu gólmanovi. Přitom jsme paradoxně měli větší gólovky než soupeř. Byly tam od nás tři samostatné nájezdy a nejsme schopni z toho vytěžit gól, abychom přetáhli momentum zápasu na naši stranu. Vždycky, když se duel láme, tak najdeme něco negativního, co nás porazí,“ neskrýval rozmrzelost v rozhovoru pro Českobudějovický deník.

Kamenem úrazu Jihočechů jsou v posledních zápasech také přesilovky. Ačkoliv v nich na začátku sezóny Milan Gulaš s Lukášem Pechem excelovali, postupem času ale využití spadlo na 20 %. Přitom se jich nehrálo málo, rovných čtyřicet, využít se ale podařilo jen osm z nich. Například Kometa má devět branek z pětadvaceti přesilovek. „Chybí nám v nich častější střelba. Pořád vymýšlíme něco geniálního. Musíme přesilovky zjednodušit a dostat puky na branku. Když jsme v závěru vyměnili některé kluky, tak jsme se dostali Dzierkalsem do velké šance, ale dobře mu to chytil gólman. Možnosti jsme nějaké měli, ale nejsme vůbec produktivní,“ zlobil se Modrý. V rozhovoru pro Deník se také vyjádřil ke šňůře porážek: "Porážky jsou také součástí hokeje. Musíme to nastartovat a zlomit zápas nějakou obětavostí. Bojuješ v oslabení, zablokuješ střelu, necháš si někde vymlátit zuby, ale musíš nechat na ledě úplně všechno. Pak to zlomíš a zase se to rozjede. Ale teď to bude muset bolet. Při tréninku i při zápase. Jinak to však nezlomíme."

Sestava Motoru z utkání s Libercem:

Hrachovina – Vráblík, Štencel, Bindulis, Hovorka, Šenkeřík, Šedivý, Doudera – Dzierkals, Hanzl, Doležal – Přikryl, Pech, Gulaš – Tomeček, Koláček, Vopelka – Strnad, Toman, Valský.

Vzájemná utkání se Spartou v loňské sezóně:


Základní část


10. kolo: Motor - Sparta 5:2
25. kolo: Motor - Sparta 2:0
40. kolo: Sparta - Motor 1:5
55.kolo Sparta – Motor 2:0

Semifinále


SF1 Sparta – Motor 2:1
SF2 Sparta – Motor 5:1
SF3 Motor – Sparta 2:3p
SF4 Motor – Sparta 3:1
SF5 Sparta – Motor 3:2
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....