Banes Motor České Budějovice
13.09.2022, Zbyněk Rýpar

Základna A veze z rakouského Lince zlato!

LINC - V sobotu desátého září odcestoval tým U10 na turnaj do zahraničí. Konkrétně se jednalo o turnaj v hornorakouském Linci. Turnaj byl obsazen předními rakouskými týmy, se kterými hráči Motoru poměřili své síly a nutno podotknout, že se opravdu v zahraniční konkurenci neztratili.

Turnaj se odehrál dle klasických pravidel minihokeje – tedy 3 na 3 se střídáním po jedné minutě. Netradiční byla organizace kluziště, kdy každá třetina hřiště plnila roli hrací plochy. Hráči Motoru čelili opravdu náročné výzvě, neboť utkání následovala v rychlém sledu. První tři utkání následovala okamžitě po sobě s krátkou přestávkou, jež trvala pár minut. Následně se po úpravě ledové plochy odehrála zbývající dvě utkání. Každé utkání bylo rozděleno na dvě poloviny a každá z těchto půlek byla brána za samostatné utkání, za které následně týmy získávaly body do tabulky.

Do turnaje tým vstoupil proti malým hokejistům ze Štýrského Hradce. První polovinu utkání zvládl lépe kádr Motoru, když vyhrál po přesvědčivém výkonu 5:1. ve druhém dějství se však obraz hry pozměnil. Štýrský Hradec vstoupil do utkání aktivněji a vybudoval si rychlý náskok tří branek, který byl podpořen skvělým výkonem jejich brankářky. I přes zlepšený výkon hráči Motoru na vítězství ve druhé půli nedosáhli a prohráli 4:5. utkání by bylo bývalo skončilo smírně, ale po poradě s rozhodčím, který jednu z branek Štýrského Hradce neviděl a neuznal, jsme se zachovali dle rámců fair-play a potvrdili, že se skutečně jednalo o regulérní gól a tím pádem si Štýrský Hradec odnesl vítězství.

Druhé utkání naši hokejisté sehráli proti domácímu týmu z Lince na netradiční hrací ploše. Pro upřesnění: jednalo se o střední pásmo ledové plochy. Zpočátku byl patrný jistý nezvyk z neznalosti takové hrací plochy, ale postupem času rostla sebejistota hráčů Motoru a s ní téměř přímo-úměrně i skóre utkání. Hráči Motoru zvítězili přesvědčivě 7:3 a 6:2.

V posledním utkání před krátkou pauzou se celku Motoru postavil věhlasný soupeř v podobě Salzburku. Nutno však podotknout, že byť měli hráči z Mozartova města na dresech pověstné býky, tak se nejednalo o celek z akademie Red Bullu, do které spadají až o poznání starší hokejisté. Obě poloviny se nesli v dominantním duchu a malé motorácké naděje si připsali dvě jednoznačná vítězství 12:0 a 7:0. Hrdinou utkání byl brankář rakouského týmu, který předvedl nespočet skvělých zákroků.

Po krátké pauze na občerstvení a úpravě ledu nastoupili Motoráci proti celku z hlavního rakouského města Vienna Capitals. První polovinu utkání byli hráči Motoru jednoznačně lepší a zvítězili 9:3. do druhé poloviny vstoupili totožným způsobem, avšak skóre tomu neodpovídalo. Dle nepsaného pravidla střídal každý trenér po polovině brankáře a brankář Vídně z druhé poloviny bránil svou svatyni statečněji než občané Vídně své město při obléhání Turků v roce 1683. Hráči Vídně zvítězili v druhém vzájemném klání 6:2.

V posledním utkání hrál náš výběr o prvenství na turnaji. Proti celku z Villachu potřeboval dvakrát zvítězit, aby uhájil průběžnou vedoucí pozici právě před celkem z Vídně. Hokejisté Motoru se této situace nezalekli a sebevědomě zvyšovali svůj náskok a vyhráli vysokým rozdílem. V druhém dějství této hry však přece jen přišla menší překážka, a to turnajem prostupující neproměňování šancí. V polovině třetiny Motor prohrával i přes zvyšující se bruslařskou převahu o jednu branku. Naštěstí se podařilo skutečně znatelnou převahu přetavit ve vítězství. (9:2 a 6:2)

Hráči Motoru si z turnaje zaslouženě odnesli vítězství a zároveň odměnu za dosavadní práci. Hokejistům se potvrdilo, že poctivý trénink zaměřený na bruslařské a technické dovednosti, na místo pouze na hru, nese ovoce v podobě zápasového výsledku. Na místo úspěchu je však třeba mluvit o další motivaci do dalších turnajů, a především do soutěžních utkání. Stejně tak by se mělo jednat o poměrně velký impuls pro další hráče této kategorie, kteří na turnaj neodcestovali. Poctivá práce přináší pomyslně růže, a to je základní lekcí chlapcům nejenom do hokeje, ale především do života. Nemluvě o přidané hodnotě z předvedeného fair-play, které stálo chlapce důležité body. I kdyby turnaj dopadl zcela opačně, tak i tento čin je velkým vítězstvím správného vedení. Jak všichni víme, tak hokej skutečně není vším, ale dokáže dětem vnést do života takové návyky a hodnoty, ze kterých mohou profitovat ve všech oblastech svého budoucího života.

Bc. David Matějka, trenér U10 - Základna A


Sestava HC Motor U10 - Základna A:
Vávrovský, Hauser, Líbal, Placek, Dohnal, Klimeš, Pražák, Tácha, Buzu, Štádler, Guy

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....