Banes Motor České Budějovice
07.09.2022, Adam Černý

Poslední předsezónní příprava. Motor míří na turnaj do Štýrského Hradce

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už pouze na prstech dvou rukou by každý motorácký fanoušek napočítal, kolik dní zbývá do startu nového ligového ročníku. Ještě před tím však hráče českobudějovického Motoru čeká závěrečný turnaj ve Štýrském Hradci, kde Jihočeši nejprve v pátek vyzvou slovenskou Nitru, o den později potom, podle výsledků semifinále, buďto německý Mannheim nebo domácí celek.

O soupeřích

Jak již bylo zmíněno, svěřenci Jaroslava Modrého vstoupí do turnaje v pátek od 16 hodin semifinálovým duelem s Nitrou. Slovenský celek v uplynulé sezoně došel až do finále tamní nejvyšší soutěže, kde padl po šestizápasové bitvě s bratislavským Slovanem. Sestava Nitry nabízí řadu hráčů se zkušenostmi z české nejvyšší soutěže. Zřejmě pro jihočeské fanouškym nejznámějším jménem je David Honzík, milevský odchovanec se zkušenostmi z řady extraligových klubů. Mezi další známá jména patři bezpochyby zkušený Ivan Švarný, Tomáš Hrnka či nadějná mladá slovenská dvojice Oleksii Myklukha a Adam Sýkora. Právě poslední zmiňovaný patří mezi největší naděje slovenského hokeje, což potvrdil i letošní draft do NHL, kam si ho ze 63. pozice vybral New York Rangers.

V závislosti na pátečním semifinále Jihočeši poté v sobotu okusí konfrontaci buďto s německým nebo rakouským soupeřem. Favoritem pátečního vzájemného duelu bude zřejmě německý Mannheim. Osminásobný mistr našich západních sousedů v předešlé sezoně došel až do semifinále, kde jeho pouť skončila na hokejkách následného mistra Eisbärenu Berlín. V kádru Mannheimu najdeme řadu hráčů, které fanoušci mohou znát především z německého národního týmu. Jedním z nich je zkušený sedmatřicetiletý Dennis Endras, dále poté například Markus Eisenschmid, Stefan Loibl a především Matthias Plachta.

Možná pro motorácké největší neznámou je domácí Graz. Rakouský tým hraje již několikátým rokem mezinárodní ICE Hockey League, známou dříve pod názvem EBEL. Graz v posledním ročníku této soutěže obsadil desátou příčku po základní části, v předkole play-off poté vypadl se znojemskými Orly. Kádr Grazu je složen především z rakouských hráčů, najdeme zde však i americké, švédské, lotyšské a také české zastoupení. Před pár dny se totiž do rakouského týmu přesunul z Olomouce Petr Kolouch.

Z motorácké kabiny

Českobudějovičtí hokejisté vyrazí na jihovýchod Rakouska již ve čtvrtek po absolvovaném tréninku. V autobuse však stále nebude zcela kompletní kádr, trenér Modrý se musí potýkat stále při skládání sestavy s řadou absencí. Chybět bude jistě Josef Koláček, Tomáš Chlubna či nově i Jakub Valský. Kondici postupně začíná nabírat Václav Karabáček, naopak plnohodnotně je již připraven Roman Vráblík. Vzhledem ke zmiňovaným absencím i tentokrát dostanou podle všeho prostor v sestavě nadějní mládežníci.

O turnaji

Turnaj pod názvem Energie Steiermark Trophy se vrací poprvé od roku 2018. Posledním vítězem se stala pražská Sparta, která ve finále přemohla švýcarský Rapperswil. Třetí místo obsadila Nitra, čtvrté místo připadlo domácímu týmu. Všechny zápasy turnaje se budou hrát na Eistadionu Liebenau, jehož kapacita činí 4 212 diváků.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....