Banes Motor České Budějovice
09.09.2022, Klub

Motor podporuje vzdělání hráčů

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Cílem projektu akademií Českého hokeje je výchova špičkového mládežnického hráče ve spojení s absolvováním středoškolského vzdělání. Podmínky pro skloubení náročného tréninkového i školního programu ale celorepublikově dosud dlouhodobě chybí. Motor už před lety otevřel se zástupci kraje jako zřizovatele středních škol diskusi nad vytvořením možnosti, jak studium a trénink ideálně skloubit. Díky aktivitě hejtmana Martina Kuby byla vytvořena odborná pracovní skupina a konečně se to podařilo. Počínaje letošním školním rokem na SPŠ, VOŠ automobilní a technické v Českých Budějovicích otevřel pan ředitel Bc. Jan Šindelář od školního roku 2022-2023 obor Management sportu a dopravy, ve kterém budou vytvořeny ideální podmínky k tomu, aby hráči Akademie mohli studovat i trénovat bez toho, aby jim sportovní povinnosti zasahovaly do studia. Do nového školního roku vstoupilo hned sedm nových studentů motoráků a třída je doplněna mladými dynamáky. Věříme, že se počet s přibývajícími školními roky bude zvyšovat.

Propojení sportu a školy je jedním ze základních pilířů výchovy u mládeže českobudějovického Motoru. "Jsme moc rádi, že se podařilo dotáhnout naši mnohaletou snahu o co nejlepší propojení studia a sportování. V rámci spolupráce s partnerskou školou SPŠ, VOŠ automobilní a technická v Českých Budějovicích můžeme teď hráčům Akademie nabídnout plnohodnotné středoškolské vzdělání, které bude plně respektovat jejich tréninkové a zápasové vytížení," netajil radost generální manažer Motoru Stanislav Bednařík. Mimochodem, v mládí navštěvoval úplně stejnou střední školu i prezident klubu Roman Turek nebo Karel Poborský, současný fotbalový ředitel Úseku Elitní mládeže.

Ředitel spřátelené školy Bc. Jan Šindelář dodává: "Vytvořili jsme pro sportovce speciální obor Management sportu a dopravy, v němž budou kromě základních předmětů i hodiny speciální, jako například vedení a marketing sportovního klubu, legislativa a sponzorování sportu a důraz bude kladen také na výuku cizích jazyků." Klíčovým benefitem je celoroční uvolňování žáků během dopoledního vyučovaní, kdy pro ně bude v klubu připraven speciální tréninkový program. V pondělí čeká hráče trénink na ledě, v úterý pak regenerace v bazénu na českobudějovické plovárně, ve středu tréninková jednotka v posilovně a v pátek kompenzační cvičení. Čtvrtky budou studijní, a tak budou studenti trávit čas ve škole.

Jde o další důkaz hesla klubu: Motor - nejen hokej! Vedle sportovního vývoje hráčů je pro klub naprosto stěžejní výchova mladých motoráků jako vzdělaných a slušných lidí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....