Banes Motor České Budějovice
26.08.2022, Michal Špírek

Tři přípravná utkání ve třech dnech. Trenéři vyzkouší i dorostence

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Extraliga startuje za tři týdny a Motor pokračuje v ladění formy na začátek soutěže. Nyní přichází na řadu blok přípravných duelů. Motor se postaví v neděli venku Linci, o den později vyšlou trenéři sestavu na ledě Plzně a trojboj zakončí úterní domácí představení proti Jihlavě (vstupenky pořídíte online). Jaké jsou plány prozradil pro náš web hlavní trenér Jaroslav Modrý.

V neděli se Motor představí na ledě Lince. Doma proti němu Jihočeši uspěli v poměru 6:4. Trenér Jaroslav Modrý může srovnávat kvalitu rakouského protivníka, protože jeho tým se s Lincem setkal i v loňské přípravě. "Linec je podle mě silnější než loni. Má kvalitní kádr, hraje dobře organizovaný hokej. První utkání splnilo očekávání. V zápase jsme udělali nějaké chyby, ale nakonec jsme zvítězili, kluci předvedli v zápase plno dobrých věcí, od kterých se můžeme odrazit," ohlíží se za posledním přátelským zápasem hlavní kouč.

Spolu s kolegy rozhodl oproti původnímu plánu o zařazení dalšího zápasu do přípravy. Hned v pondělí se tak Motor představí na ledě Plzně. "Myslím, že ještě potřebujeme utkání s extraligovým týmem. Měli jsme zatím jen jedno s Kladnem. Plzeň je vždy ambiciózním mužstvem, chci, aby kluci viděli tu rychlost hokeje jako v extralize. Byť samozřejmě půjde jen o přípravný zápas, ale už to bude trochu jiné, už očekávám návyky, jaké budou mít týmy v soutěži. Chci v utkání načerpat poznatky, které si můžeme přenést do tréninku a pracovat na nich," vysvětluje svůj záměr Modrý.

Vložením pondělního zápasu do programu týmu tak vznikne netradiční situace, kdy Jihočeši sehrají tři přípravné zápasy ve třech dnech. "Každý hráč raději hraje utkání, než aby trénoval. Vytěžíme všechny hráče tak, aby to bylo pro dobro jejich a pro dobro týmu. Budeme i v rámci tohoto trojzápasu hledat v klubu další hráče, kteří nám v případě potřeby můžou v sezóně pomoci. Chceme se podívat i na mladší kluky," odhalil Modrý s tím, že kromě juniorů plánuje dát poprvé šanci v A týmu i vybraným dorostencům: "Musíme a chceme pracovat s hráči, co máme v klubu, pomoci tak i našim trenérům mládeže posouvat hráče tak, aby se nadějní hokejisté zlepšovali a klubu pomáhali." Vrásky trenérům přidělává prodlužující se absence Václava Karabáčka, který do žádného ze tří utkání nezasáhne, stejně jako Josef Koláček.

V zápasech už rovněž nenastoupí trojice Remta, Pouzar, Masopust, o kterou se zúžil kádr po uplynulém týdnu. "Potřebují si najít místo, kde budou v sezóně pokračovat. Kdybych je tu držel déle, budou mít těžší pozici vybudovat si místo v novém prostředí. Musel jsem jim dát čas na to, aby se ukázali v nových týmech, kde by měli zakotvit a posouvat se dál," říká k zeštíhlení sestavy Modrý. Na try-outu je v týmu nadále obránce Lukáš Doudera, o jeho případném setrvání v mužstvu se rozhodne po bloku nejbližších přípravných duelů.

Trenérský tým nadále bude hledat vhodné varianty složení sestavy a účinné vazby mezi jednotlivými hráči. V utkání s Lincem byl například v elitní formaci s Milanem Gulašem a Lukášem Pechem na křídle Filip Přikryl. Jak obstál? "Chce to čas, není to jednoduché. Učí se, je to pracovitý kluk, který se snaží denně zlepšovat. Ať už ale s Gulim a Pecháčkem bude hrát Petr nebo Pavel, musí přinést do lajny něco, aby klukům pomohl, přiložit ruku k dílu, ne tam být jen do počtu. Hrát s takovými hráči je za odměnu," hodnotí Modrý.

Otevřenou zůstává možnost angažování Michala Vondrky. Ten se nechal slyšet, že zatím není rozhodnut, zda bude pokračovat v kariéře, ale pokud ano, bylo by to v Motoru. Ovšem začátek sezóny by v takovém případě nestihl. Měl by hlavní trenér o zkušeného hráče v průběhu rozjeté sezóny zájem? "O tom se můžeme bavit až, pokud by k takovému momentu v sezóně došlo. Nemá cenu předbíhat. Michal hlavně musí sám cítit, že chce dál pokračovat, rozhodnutí musí vyjít z něj. Mám k němu velký respekt, je to vynikající persóna, člověk, hokejista, moc nám loni pomohl a klobouk dolů před ním," říká Jaroslav Modrý.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....