Banes Motor České Budějovice
01.05.2022, Michal Špírek

David Čermák: Zopakovat úspěch je výzva. Hledáme útočníky do prvních lajn

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jednapadesátiletý kouč David Čermák se stal novým asistentem Jaroslava Modrého v Motoru. Bývalý útočník se tak těší na novou výzvu, profesně zatím v Čechách nepůsobil jinde, než na Kladně.

Zájem o vás měly i jiné extraligové kluby, vybral jste si Motor. Co za touto volbou stojí?
Sezóna na Kladně byla hodně složitá. Nejen, co se umístění týče, ale i podmínek, když jsme všechny zápasy hráli venku. Přišli jsme i o tréninkové zázemí na Kladně, kdy jsme byli pouze v tréninkové hale, jinak bylo veškeré zázemí A týmu pryč. Už během sezóny jsem si pohrával s myšlenkou, že bych šel trénovat do zahračničí, v tu dobu jsem o české extralize vůbec neuvažoval. Ale potom se mi ozval Standa Bednařík, sedli jsme si ještě s Jardou Modrým a Petrem Sailerem, kdy mi sdělili, že by o mě měli zájem. Chtěl jsem ale nejdříve řešit pouze Kladno, s tím, že se rozhodnu až po baráži. Neměli s tím problém, že to chápou a počkají na mě. V tom jsem viděl nějakou důvěru a poznal, že mě opravdu chtějí. Po baráži s Kladnem jsem se rozhodl pro Budějovice.

V hokejovém prostředí se pohybujete dlouho, ale až doteď jste byl kladenským patriotem. V Čechách jste hrál pouze za Kladno, trénoval jste také pouze Kladno. Teď vás tedy čeká přechod na jih Čech, co od toho čekáte?
Je to tak, dlouho jsem ale působil v Německu, kde jsem kluby vyměnil. Změna vždy přinese nějakou novou zkušenost, těším se na to. Na nové lidi kolem mě. Nechci na Kladno zanevřít, ale chci vyzkoušet zase něco jiného.

Jak vnímáte značku Motoru?
Potkávali jsme se s ním celkem často (úsměv). Po odchodu Mountfieldu mi přišlo, že se vlna zájmu o hokej hrozně zvedla, lidi si to vzali za své. Mají neskutečné divácké zázemí, na to se také strašně těším.

David Čermák
Syn pětinásobného mistra republiky, bývalého kladenského obránce Bohumila Čermáka, měl k hokeji pochopitelně odmalička blízko. V sedmnácti letech se v sezóně 1987/88 poprvé probojoval do A týmu Kladna, nejvyšší českou soutěž hrál devět let. Poté se přesunul do Německa, kde ve druhé a třetí lize působil až do roku 2009. Následně se zaměřil na trenéřinu. Začínal u mládeže Kladna, posléze přešel k dospělým, v posledních sezónách zde působil jako hlavní trenér a sportovní manažer.

Spolupracovat budete s trenérem Jaroslavem Modrým. Přechod z pozice hlavního kouče k pozici asistenta vám nevadí? Znáte se spolu?
Nevadí (úsměv). S Jardou jsme se potkávali jako hráči v juniorských reprezentacích, na soustředěních v mládeži a tak podobně. Navíc, když hrál v Plzni, tak jeho syn hrál na Kladně, kde jsme se na zimáku také párkrát potkali. Znám se ale spíše s Edou Turkem, se kterým jsem stejný ročník, nebo z Budějčáků třeba s Lubošem Robem. Co jsem ale teď měl možnost mluvit s Jardou, tak si myslím, že si vyhovíme.

Budete nejen asistentem trenéra, ale i hlavním skautem a ředitelem akademie. Co od této pracovní náplně čekáte?
To je jediná věc, o které jsme trochu jednali, jak toto bude vypadat. Měl bych mít za úkol sjednotit systém praktikovaný u dorostu a juniorky se systémem u A týmu, aby hráči byli připravováni soustavně od dorostu až po A tým. Toto propojení bude mým úkolem.

Vedl jste v minulosti některého z hráčů, který je členem kádru Motoru?
Měli jsme na Kladně Kubu Valského. Jinak to pro mě bude kompletně nový tým.

Co jste říkal třetímu místu, které Motor v uplynulém ročníku uhrál?
Pro Motor je to parádní výsledek. Bude strašně těžké to zopakovat. Ale je to výzva. Nejdůležitější je dostat se do play-off a být připraven na závěr sezóny. Doufejme, že se nám povede další úspěšná sezóna.

Jak byste kádr chtěli doplnit?

Složení obrany a brankářů zůstává až na výjimky stejné, jako v minulé sezóně. Hledají se tak primárně útočníci do prvních dvou lajn.

Jaký typ trenéra jste, jaký typ hokeje po svých svěřencích vyžadujete?
Líbí se mi ofenzivní hokej, ve kterém padá hodně gólů a kde jich my dáme víc (úsměv). Samozřejmě, že to se musí uzpůsobit kádru, z toho to vychází, nejdůležitější jsou výsledky. Pokud k tomu ještě vypadá dobře samotná hra, tím líp pro diváky.

Budějovice jako město znáte?
Znám zimák a náměstí (smích). A byl jsem i v Masných krámech. Budu se do Budějovic určitě stěhovat. Mám dvě dospělé děti, obě žijí v zahraničí, s manželkou se tak přesuneme do Budějovic, dojíždět by za mě nebylo dobré.

V minulém týdnu jste ještě zachraňoval Kladno v baráži. Kdy se zapojíte do dění v Motoru?
Domluvili jsme, že od 16. května. Mluvil jsem s asistentem trenéra Romanem Fouskem, který bude mít počátek letní přípravy na povel. Dostal jsem nějaký čas navíc, ještě mimo jiné předávám všechny věci, co se Kladna týče. Do startu přípravy nebudou ještě zapojeni všichni hráči, takže by to neměl být problém.

Jak strávíte nadcházející dva týdny?
Mám těhotnou dceru, čekáme brzy vnouče, tak bych ji chtěl navštívit, na pár dní pak někam odjet, ale žádnou delší dovolenou neplánujeme. Do nové sezóny už bych měl vstoupit jako děda, doufám, že vše dobře dopadne.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....