Banes Motor České Budějovice
29.03.2022, Michal Špírek

Hrát semifinále je pro mě svátek, těší se z postupu trenér Jaroslav Modrý

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor čekají bitvy o postup do finále. Jaroslav Modrý našel s týmem cestu k postupu přes Pardubice. Další soupeř? Sparta! S českobudějovickým koučem jsme si povídali nejen o blížícím se semifinále, ale třeba i o rozhodnutích disciplinární komise v průběhu play-off.
Semifinálovým soupeřem Motoru bude pražská Sparta. "Čeká nás opět klub s velkou historií, velkými ambicemi a velkým rozpočtem. Bude to pro nás velký test, moc se těšíme. Tuhle šanci jsme si vybojovali a jsem strašně rád za celý náš klub, že máme příležitost bojovat v semifinále proti takto kvalitnímu soupeři," vyhlíží nedělní start série Jaroslav Modrý. A těší se jak na domácí utkání v Budvar aréně, tak duely v Praze: "Budeme hrát asi v té nejkomfortnější hale v Čechách. Věřím, že naši fanoušci a všichni co nás podporují, si to budou užívat. Je to nádhera. Pro mě je to svátek, hrát semifinále a bojovat o účast ve finálovém kole."

Budějovický kouč si je vědom kvality a síly sparťanů. "Jsou kreativní, silní, mají v kádru rozdílové hokejisty, na každém postu mají velice kvalitní hráče. To ale neznamená, že se jich nějak zalekneme. Dáme tomu, co je třeba, abychom reprezentovali naší organizaci," vyhlašuje bojovně Modrý.

Motor v základní části dokázal Spartu třikrát porazit. Na tento fakt poukázal i sparťanský trenér Josef Jandač. Jeho českobudějovický protějšek to ale nijak nepřeceňuje: "Základní část a play-off jsou dvě úplně jiné soutěže. Co se stalo v základní části, budiž, bylo to pěkné, ale teď je před námi další meta. Vezmeme si pracovní boty a helmy a jdeme pracovat."

Čtvrtfinálová série s Pardubicemi se bohužel neobešla bez ztrát, kdy se hned v prvním utkání zranil bek Kristofers Bindulis, utrpěl zranění v horní části těla. Zda ještě zasáhne do play-off, je zatím ve hvězdách. "Uvidíme, jak se bude jeho tělo chovat, zda bude schopen nastoupit do série," komentuje Bindulisovu absenci Jaroslav Modrý. Zranění v horní části těla utrpěl v posledním zápase rovněž Jindřich Abdul a trenérský štáb doufá, že se dá směrem k semifinále dohromady. Dlouhodobým marodem je útočník Tomáš Chlubna. "Ještě půjde po prodělaném chirurgickém zákroku na jedno vyšetření, nechceme hazardovat s jeho zdravím. Když by byl v pořádku, budeme se snažit ho zařadit do sestavy a pracovat s ním," řekl k možnosti využití budějovického mladíka jednapadesátiletý trenér.

Sérii s Pardubicemi provázely také stopky rozdané disciplinární komisí. Jiří Ondráček a Jan Štencel chyběli hned ve dvou zápasech. Jak se na to Jaroslav Modrý dívá? "Jsem trochu zklamaný. Dál to nebudu rozvíjet. Já bych hlavně chtěl, aby ti kluci, kteří to rozhodují, nás nechali bojovat na ledě. Jsou to všichni otřelí bardi, kteří si prošli hokejovými bitvami. Mám k nim strašně velký respekt a nechtěl bych ho ztrácet. V našem sportu něco dokázali, proto jsou v této funkci, aby to správně ohodnotili. Udělají nějaké rozhodnutí a já s tím prostě budu žít, nebudu to komentovat. Dělají si svoji práci, já si budu zase dělat tu svou. Naši kluci ale musí hrát na hranici fyzična, musí hrát tak, aby to soupeře proti nám bolelo. Když to takhle hrát nebudeme, tak to není hokej, to pak můžeme jít hrát basketbal. A to nechci. Tohle fyzično přece vždycky k hokeji patřilo a bylo to jeho kořením. Na to lidi chodí a je to krásné. Já si myslím, že kluci podávají fantastické výkony, ať už se podíváte na sérii Sparty s Libercem, nás s Pardubicemi, vždyť o tom to je. O osobních soubojích, o o osobní statečnosti. Vždyť to je ta nádhera našeho sportu a proto hokej hrajeme. Proto bych nechtěl, aby ti kluci, kteří to také hráli a teď rozhodují, to až takto ovlivňovali. Samozřejmě si uvědomuji, že jsou v jiné pozici, že to není jednoduché, že je třeba hru držet v nějakých mezích. Já to vím. Ale nechte nás to hrát na ledě, nechte kluky, ať se o postup poperou."

Trenér Sparty Josef Jandač o Motoru:

"Motor je pro mě asi největší překvapení v soutěži. Ne proto, že se dostal do semifinále, ale způsobem, jakým hraje. Třikrát jsme s ním celkem jednoznačně prohráli. Poslední utkání jsme s Budějovicemi vyhráli, ale soupeř nebyl horší. Hrají dobře a tím, že nás porazily, tak si na nás asi věří. Do série jdou navíc v euforii – my jsme favorit a oni jdou proti nám jako hrdinové Jihočeského kraje."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....