Banes Motor České Budějovice
19.03.2022, Jiří Michal

Po devíti letech opět na extraligové play-off. Motor čekají Pardubice

Dlouhé čekání končí, po úspěšné základní části se svěřenci Jaroslava Modrého musí připravit na tvrdý boj s Pardubicemi o další pokračování v letošním play off. Netřeba připomínat, o jak velký svátek se pro jihočeskou metropoli jedná. Poslední utkání vyřazovacích bojů nejvyšší soutěže se v Budvar aréně odehrálo před devíti lety! Není proto divu, že o lístky je velký zájem. Motor zahajuje čtvrtfinále domácím dvojzápasem. V pondělí a v úterý se bude hrát od 17:00. Poslední desítky vstupenek jsou k dispozici zde. #najdicestu

Z českobudějovického tábora

Po loňské sezoně je srovnání s tou letošní jako nebe a dudy. Jihočeši příjemně překvapili svými výkony v základní části a odměnou jim byl přímý postup do čtvrtfinále ze čtvrtého místa. Na dobré výkony teď ale budou muset Českobudějovičtí navázat více než kdy jindy. Do utkání nastoupí odpočatí po třinácti dnech od posledního zápasu, a také pořádně nažhavení odstartovat v domácím prostředí sérii úspěšně. Play-off Motoru bude doprovázet heslo #najdicestu.

Trenér Jaroslav Modrý před startem čtvrtfinále:

„Pardubice jsou velmi kvalitní tým s vysokými ambicemi. V kádru mají několik šikovných kreativních hokejistů, kteří umí i sami velmi dobře zakončit. Celou sezonu hrály nahoře, ale ke konci sezony na ně přišla jakási krize, kvůli čemuž přišly o postup do čtvrtfinále. Nicméně v předkole si ho opět vybojovaly a dokázaly, že mezi nás patří. Nemyslím si, že by v sérii udělalo rozdíl, že Pardubice odehrály o tři zápasy více, ať už k lepšímu nebo horšímu. Víceméně oba dva týmy budou v den zápasu v dost podobném rozpoložení. Sérii očekávám velmi vyrovnanou, už jenom z důvodu, že v základní části získaly stejně bodů jako my."

HC Dynamo Pardubice

Pardubičtí se sice po základní části umístili na pátém místě, většinu sezony ale strávili na pozici třetího nejlepšího celku extraligy. O tu je připravila až série osmi porážek v řadě v posledních utkáních a svěřenci Richarda Krále tak museli skousnout „pouhou“ účast v předkole.

V něm Pardubice narazily na karlovarskou Energii, která prošla do play off s odřenýma ušima do slova za pět minut dvanáct a zároveň ji velký handicap udělilo rozhodnutí hejtmana kraje, kdy se rozhodl kvůli pomoci ukrajinským uprchlíkům vystěhovat klub z domácí arény. Hned od první minuty letošního play off se Pardubicím dařilo. Sice v polovině utkání ztratily vedení 2:0, následně ale hned patnáct vteřin po druhé inkasované brance vystřelil výhru David Cienciala. Druhé střetnutí se v první třetině vyvíjelo pro Pardubice ještě lépe. Po úvodní dvacetiminutovce vedly již o tři branky a nakonec vyhrály 4:2. Karlovy Vary se tak ve třetím duelu ocitly v situaci, kdy, pokud nechtěly dopustit konec sezóny, musely bezpodmínečně vyhrát. Energie se dokonce poprvé v sérii dostala do vedení a zdálo se, že by mohla sérii ještě prodloužit, to však v prodloužení zhatil Robert Říčka brankou na 3:2.

Ve třech utkáních předkola se nejvýrazněji pod postup Dynama podepsali Adam Musil, který dokázal třikrát překonat Štěpána Lukeše, a Robert Říčka, jenž se stejným počtem bodů vyměnil jeden gól za asistenci. V brankovišti zatím dostal příležitost pouze Dominik Frodl, ten důvěru splácí úspěšností 93,48 % a průměrem 1,9 obdržených branek na zápas.

Sestava Pardubic z posledního zápasu: Frodl – Mikuš, Zdráhal, Vála, Petgrave, Kolář, Hrádek, Nedbal – Camara, Kousal, Musil – Říčka, Poulíček, Cienciala – Koffer, Anděl, Rohlík – Paulovič, Urban, Matys. Nejproduktivnější obránce extraligové základní části Jan Košťálek Dynamu v posledním utkání chyběl pro drobné zranění.

Vzájemné zápasy Motoru a Pardubic v sezóně:
7. kolo: Pardubice - České Budějovice 3:2
Po bezbrankové první třetině otevřel skóre v oslabení Michal Vondrka. Pardubičtí ale v poslední vteřině druhé třetiny odpověděli stejnou mincí a také se prosadili v oslabení. Motor do vedení v posledním dějství poslal Jiří Ondráček, pak se ale dvakrát v přesilovkách prosadily Pardubice a i přes mohutný tlak v závěru při odvolání brankáře se Českým Budějovicím srovnat nepodařilo.

22. kolo: České Budějovice - Pardubice 2:3
Motor na domácím ledě vedl s Pardubicemi dlouho vyrovnané utkání. Dokonce byl dvakrát ve vedení. V poslední dvacetiminutovce jej nicméně ztratil a na soupeřův obrat svěřenci Jaroslava Modrého již zareagovat nedokázali. Z nadějně rozehraného duelu tedy českobudějovičtí hráči odcházeli bez bodového zisku.

37. kolo: Pardubice - České Budějovice 1:6
Druhá nejvyšší výhra v sezóně, nejvyšší výhra v Pardubicích v historii. Velkou roli v tom hrál parádní nástup Jihočechů. Už v čase 11:20 totiž Motor vedl nad Dynamem o čtyři góly.

52. kolo: České Budějovice - Pardubice 7:1
Nejvyšší výhra v sezóně. Výraznou měrou se výhře Jihočechů podíleli obránci Roman Vráblík a Petr Šenkeřík. První jmenovaný ke dvěma brankám přidal i jednu asistenci, druhý pomohl k výhře čtyřmi asistencemi.

V historii play-off už se České Budějovice a Pardubice střetly třikrát, jednou byl úspěšný Motor, dvakrát Pardubice.

V roce 1988 to bylo v boji o 5. místo, tehdy Motor vyhrál sérii 3:0 po výsledcích 9:1 a 7:5 doma a 6:2 v Pardubicích.

V roce 1993 v předkole play-off vyhrály naopak Pardubice. Série skončila 0:3 po výsledcích 1:2 a 3:5 doma a 0:1 v Pardubicích.

V roce 2007 v semifinále vyhrály opět Východočeši. Série skončila 1:4 po výsledcích 1:4 a 2:4 v Pardubicích, 3:0 a 2:5 v Budějovicích a 2:5 v Pardubicích.



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....