Banes Motor České Budějovice
07.03.2022, Michal Špírek

Konec základní části je tu. A Motor má v Hradci rozhodně o co hrát

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Základní část Tipsport extraligy je u konce. Motor se v závěrečném kole představí v úterý na ledě vítěze základní části Hradce Králové a bude bojovat o zisk čtvrtého místa v tabulce, které by mu zaručilo přímý postup do čtvrtfinále. Zápas začíná v 17:20.

O soupeři - Mountfield HK

Hradec prožil snovou základní část, díky skvělé formě v závěru soutěže přeskočil Třinec a s předstihem získal Prezidentský pohár pro vítěze základní části. V minulém kole prohrál ve Vítkovicích. Kouč Tomáš Martinec, bratr českobudějovického asistenta trenéra, vyjádřil nespokojenost s výkonem svých svěřenců v tomto zápase. Nyní čeká na Hradec Králové poslední kolo v domácím prostředí.

Nejproduktivnějším hráčem našeho úterního soupeře je Fin Ahti Oksanen. Výbornou sezónu prožívá i Aleš Jergl (37 bodů), přes třicet bodů se dostali ještě útočníci Kevin Klíma, Radek Smoleňák a Jakub Lev a rovnou dva obránci - Jeremie Blain a Graeme McCormack. Poslední zápas odchytal Henri Kiviaho, startovacím brankářem Hradce v play-off ale bude spíše Filip Novotný. Hradec Králové bude čekat, který soupeř na něho vyjde ve čtvrtfinále po odehraném předkole.

Sestava z minulého utkání: Kiviaho – Nedomlel, Gaspar, Kalina, Pavlík, Šalda, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Cingel, Orsava – Miškář.

Z kabiny Motoru

Boj o 4. místo
Přímo do čtvrtfinále postupuje po základní části nejlepší čtveřice týmů základní části a Motor je před posledním kolem právě na čtvrté příčce. K jejímu udržení, pokud se nechtějí ohlížet na výsledek zápasu Pardubic na ledě sestupujícího Zlína, potřebují svěřenci Jaroslava Modrého na ledě Hradce Králové bodovat. Motor má před Pardubicemi dvoubodový náskok, s Dynamem má lepší bilanci ze vzájemných zápasů, v případě bodové rovnosti tak Motor obsadí vyšší příčku. Plzeň, aktuálně pátý celek tabulky, už má odehrány všechny zápasy a do nejlepší čtyřky se tak již probojovat nemůže. Předkolo play-off Tipsport extraligy se odehraje od pátku 11. března do 17. března (na tři vítězné zápasy, 5. tým po základní části se utká s 12., 6. s 11. atd.). Čtvrtfinále se bude hrát od 19. března do 1. dubna na čtyři vítězné zápasy.

Motor ve vzájemných zápasech s Hradcem Králové v sezóně dvakrát zvítězil a jednou padl v prodloužení. Pro zajištění čtvrté příčky by Motoru v případě pardubické tříbodové výhry ve Zlíně stačil nyní zisk jednoho bodu, ale Českobudějovičtí s tímto nekalkulují. Do Hradce pojedou v bojovné náladě. "Musíme tam opět nechat všechno a hrát jednoduše. Jedeme tam vyhrát a snad to vyjde," vyhlásil třeba útočník Jakub Valský. Nespornou výhodou přímého postupu do čtvrtfinále by byl čas získaný na odpočinek, regeneraci a přípravu na rozhodují část sezóny, play-off. "Když jsme takhle blízko, tak by byla škoda to nezkusit a do té čtyřky se nedostat," konstatoval obránce Jan Piskáček.

Po jednozápasové absenci se proti Liberci do sestavy vrátil útočník Jindřich Abdul. Bolestivý úder schytal v utkání Roman Vráblík, nad jeho startem v Hradci visí otazník. Parádní kousek se povedl Lukáši Pechovi. V osmatřiceti letech bilancí 1+1 z posledního duelu překonal své kariérní maximum v počtu získaných kanadských bodů. V bodování extraligy je na druhém místě.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Percy, Piskáček, Bindulis, Bučko, Šenkeřík – Beránek, Hanzl, Karabáček – Abdul, Pech, Ondráček – Vondrka, Koláček, Gulaš – Voženílek, Novotný, Valský.

Vzájemné zápasy:
15. kolo: České Budějovice - Hradec Králové 4:3
Úvodní utkání s Hradcem mělo divoký úvod, vždyť už ve 13. minutě byl stav 3:2 pro domácí. Druhé dějství branku nepřineslo, nakonec rozhodující čtvrtou trefu obstaral v přesilové hře v 52. minutě obránce Stuart Percy. Mountfield HK už stihl jen snížit na konečných 3:4.

30. kolo: Hradec Králové - České Budějovice 3:2p
Českým Budějovicím se v Hradci úvodní třetina nepovedla, prohrávaly po ní o dvě branky. Jenomže odpověď našli svěřenci Jaroslava Modrého ve druhé třetině, ve které skórovali v rozmezí jediné minuty Jiří Novotný a Milan Gulaš, rázem to bylo 2:2. A protože třetí dvacetiminutovka změnu skóre nepřinesla, rozhodla až branka domácího Lva v prodloužení.

45. kolo: České Budějovice - Hradec Králové 3:2sn
Motor zabodoval i ve třetím vzájemném utkání sezóny s Hradcem, tentokrát si připsal dva body za výhru po samostatných nájezdech. Na vedoucí gól Hradce v první třetině bleskově zareagoval Karabáček, Českobudějovičtí šli do vedení ve druhém dějství po Pechově zakončení. Nakonec o vítězi rozhodovaly až samostatné nájezdy, ve kterých se trefili Koláček a Hanzl.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....