Banes Motor České Budějovice
05.03.2022, Michal Špírek

S Jaroslavem Modrým o závěru základní části či návratu Milana Gulaše

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už jen dvě utkání zbývají Motoru odehrát v základní části. Buďto si v nich zajistí postup rovnou do čtvrtfinále, nebo po základní části skončí mimo první čtyřku a svede osmifinálové bitvy, které by Jihočeši zahájili doma. Trenér Modrý uznává, že uhrát první čtyřku by bylo pro tým dílčí odměnou, ale úspěch v play-off na tom přímo nezávisí. Už nyní je jisté, že proti Liberci požene tým přes šest tisíc fanoušků.

Dva zápasy před koncem základní části je situace v tabulce nesmírně zamotaná. Konkrétně Motor může skončit v rozmezí třetí až osmé příčky. Jak to vnímáte?
Je především fajn, že můžou lidi chodit na hokej. Atmosféra na stadionech je prostě úplně jiná. Pro naše hráče i pro trenéry je to strašně příjemné být zase obklopen fanoušky, jsou pak úplně jinou součástí zápasu a týmu.

A co se týče nastíněné možnosti umístění, jak je pro vás osobně důležité, zda se tým probojuje do nejlepší čtyřky, nebo zůstane za branou přímého postupu do čtvrtfinále?
Dáme tomu samozřejmě všechno. Umístění v nejlepší čtyřce po základní části by bylo nějakým dílčím úspěchem. Bylo by to pěkné, ale zároveň to není věc, která by nás sama o sobě měla posunout dál. Důležité budou vyřazovací boje, tam se ukáže charakter a síla týmu.

V posledních kolech se střetneme s Libercem a Hradcem. S Libercem to byly v sezóně těsné zápasy, asi není důvod předpokládat, že by tomu mělo být nyní jinak?
Určitě, moc se toho nezmění. V jednom z domácích zápasů jsme měli výborné dvě třetiny, kde jsme jim odskočili, pak jsme byli v závěru trochu lehkovážní. Liberec má kvalitní kádr, připravený na play-off. V minulosti to již ukázal, loni hrál ve finále. Budeme muset předvést to nejlepší, dát fanouškům pěkný zážitek.

Jaká je liberecká silná stránka?
Mají plno zkušených hráčů, vyrovnanou brankářskou dvojici. Rozdílovým hráčem v obraně je Láďa Šmíd, zkušené borce mají i vepředu. Hrají takový nátlakový, jednoduchý hokej, který když všichni dodržují, tak je účelný. Pak jsou jako tým silní.

Byla poslední utkání svou atmosférou a způsobem hry podobná těm play-off zápasům, kdy se jede nadoraz?
Už se to k tomu blíží. Ještě to není úplně ono, ale blíží se to tomu, jak to asi v play-off bude vypadat. Třeba utkání na Spartě už mělo úplně jinou rychlost, sílu v osobních soubojích. Podobné to bylo teď v Ostravě, kdy to opět bylo o osobních soubojích, osobní statečnosti.

Vnímáte to v atmosféře kolem týmu, v kabině, že už jde to tuhého?
Kluci jsou si vědomi toho, že se blíží závěrečná část soutěže. Od léta se připravuješ na to, aby ses do této části dostal. A tahle část, play-off, je vlastně za odměnu. Každý hráč se na to těší. Teď se ukáže, kdo dokáže zvednout svůj výkon ještě výše.

Pozitivní zprávou je návrat jak obránce Bindulise, tak útočníka Gulaše.
Milan je náš kapitán, který má samozřejmě pozitivní vliv na naši hru. Je to střelec, prokázal to hned ve Vítkovicích, kdy pohotově vystřelil a dal gól. To je jeho síla, umí zakončit, pomoci nám tím důležitým gólem. Stejně tak Kristofers Bindulis je důležitou součástí našeho týmu, jde o mohutného, dobře bruslícího obránce, proti kterému je těžké hrát. Je strašně důležité, že se nám tihle kluci vrací do sestavy a chtějí být u toho. Stejně tak se nám vrátil do sestavy Hrášek, to nás také udělalo silnějšími.

V posledním utkání ale scházel útočník Jindřich Abdul. Jak to s ním vypadá?
Podstoupil určitý lékařský zákrok, doktoři nás požádali, zda bychom mu mohli dát určitý čas na zotavení. Uvidíme, jak bude jeho tělo reagovat, ale věřím, že ho budeme mít brzy zpátky.

Trochu nečekaným střelcem posledních kol je obránce Roman Vráblík, co jeho formě říkáte?
Roman začal trefovat bránu, asi konečně poslechl parťáka z obrany Honzu Štencela, přestal střílet do plexiskla za bránou a je za to odměněný. Ale vážně, Vráblas teď dostal trochu jinou roli, hraje na druhé přesilovce a potřebujeme od něj, aby přinesl také určitou kreativitu. Teď se k němu přiklonilo i štěstí a dal nějaké branky. Hraje teď v takovém laufu. Občas to tak v kariéře přijde, že na co sáhneš, tak ti to vyjde. Třeba tím Roman prochází teď, doufám, že mu to vydrží co nejdéle.

Hráči si v průběhu celé sezóny chválí partu a vztahy v týmu, do toho určité popichování v kabině určitě patří. Jestli jsem to správně pochopil, tak Jan Štencel si Romana Vráblíka dobíral ohledně trefování brány?
Říkal, ať nezastrašuje naše fanoušky na tribuně, ať to trefuje raději do brány (úsměv).

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....