Banes Motor České Budějovice
05.03.2022, Adam Černý

Poslední domácí duel základní části. Motor přivítá Liberec!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Pouze jedno utkání zbývá odehrát hokejistům českobudějovického Motoru na domácím ledě v základní části. To přijde na řadu v neděli, kdy do Budvar Arény zavítá pronásledovatel v tabulce Bílí Tygři Liberec. Oba celky se již spolu v letošní sezoně utkaly třikrát, dvakrát se radovali Budějovičtí, jednou jejich soupeř. Motoráci by navíc rádi navázali na poslední domácí duel, kdy rozstříleli pardubické Dynamo. Úvodní buly nedělního duelu bude vhozeno v 17:00.  Vstupenky kupujte zde.

Z kabiny Motoru

Budějovičtí by se rádi po prohře v prodloužení na ledě Vítkovic vrátili na vítěznou vlnu. Pouhé dva body ztrácejí Jihočeši aktuálně na své čtvrtou pozici zaručující jistotu účasti ve čtvrtfinále, kterou aktuálně drží Plzeň. Situace bude až do posledního kola velmi zamotaná. V případě stejného počtu bodů po základní části rozhodují vzájemné zápasy, následně skóre ze vzájemných duelů a jako poslední celkové skóre. I z tohoto pohledu půjde o velmi důležité utkání. Českobudějovický celek vybudoval z Budvar Arény téměř nedobytnou pevnost. Z posledních jedenácti duelů hraných na jihu Čech si vítězství odvezl pouze Litvínov. Na domácí dominanci by Jihočeši rádi navázali i v neděli a zakončili tak účinkování na domácím ledě v základní části vítězstvím.

Velkou vzpruhou pro tým je jistě návrat do sestavy kapitána Milana Gulaše, který znovu vyjel na led již v duelu s Vítkovicemi, kde se hned stačil zapsat mezi střelce. Právě Gulaš si i přes několikazápasovou absenci stále udržel pozici druhého nejproduktivnějšího hráče českobudějovického celku. Lídrem produktivity je Lukáš Pech, kterému dokonce patří druhá příčka v produktivitě celé soutěže. Pechovi chybí už jen jediný bod k vyrovnání svého sezónního maxima. Jihočeši se naopak budou muset stále obejít bez dvojice mladíků Tomáše Chlubny a Matěje Tomana, které trápí dlouhodobá zranění. 

Náš předzápasový rozhovor s koučem Jaroslavem Modrým si můžete přečíst zde.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Vráblík, Štencel, Bučko, Šenkeřík, Percy, Piskáček, Bindulis – Gulaš, Pech, Ondráček – Karabáček, Hanzl, Beránek – Valský, Novotný, Voženílek – Holec, Koláček, Vondrka.

O soupeři - HC Bílí Tygři Liberec

Po nepovedeném úvodu základní části se Liberečtí postupně vydrápali tam, kam patří, tedy do první poloviny tabulky. Aktuálně mají Severočeši na svém kontě šestaosmdesát získaných bodů ze čtyřiapadesáti duelů, což je řadí na sedmou příčku tabulky. Tři body ztrácí na svého nedělního soupeře z jihu Čech. Stejně jako Motor, tak i Bílí Tygři patří v posledních kolech k tomu nejlepšímu, co nejvyšší česká soutěž nabízí. Společně s pražskou Spartou, hradeckým Mountfieldem a právě českobudějovickým Motorem nasbírali nejvíce bodů v posledních deseti duelech. Liberečtí stále bojují o co nejlepší pozici pro vyřazovací boje. Rádi by také srovnali skóre vzájemných duelů, kde po třech bitvách mají navrch Jihočeši. Svěřence Jaroslava Modrého tedy nečeká v neděli před zaplněnou Budvar Arénou rozhodně lehká práce. 

Lídrem kanadského bodování aktuálního vicemistra je s osmatřiceti body Tomáš Filippi, jedenatřicet bodů má za ním Michal Birner. Obrana stojí na zkušeném Ladislavu Šmídovi, který se po návratu opět chopil dirigence zadních řad a je nejvytěžovanějším hráčem celé soutěže. V průměru stráví hráč se zkušenostmi z NHL na ledě přes 26 minut. Jedničkou v brankovišti je jednoznačně Petr Kváča, kterému však zdárně sekunduje v posledních duelech Jaroslav Pavelka. Právě Kváča strávil v českobudějovickém dresu několik sezon, utkání tak pro něho bude jistě specifické. Odchovanec mladoboleslavského hokeje drží v probíhajícím ročníku úspěšnost svých zákroků přes 91 %, což ho řadí do elitní desítky brankářů v této statistice, Stejně je na tom v průměrném počtu obdržených branek, který zatím drží pod hranící dvou a půl na zápas. 

Sestava z minulého utkání: Kváča – Štibingr, Šmíd, Melancon, Rosandič, Ivan, Derner, Aubrecht – Faško-Rudáš, Filippi, Birner – Zachar, Klepiš, Ordoš – Najman, Jelínek, Rychlovský – Klapka, Šír, Vlach.

Vzájemné zápay:
14. kolo: Liberec – České Budějovice 3:2
Motor vedl do 40. minuty. Ve třetí třetině prohrával 1:3, po gólu Lukáše Pecha ještě sahal po vyrovnání, ale body nakonec nezískal.

29. kolo: České Budějovice – Liberec 5:4
Budějovičtí si dokázali vypracovat klíčový náskok, který již Severočeši nestihli smazat a odjeli z jihu Čech bez bodu.

44. kolo: Liberec – České Budějovice 1:2
Díky brankám Gulaše a Pecha ve třetí třetině dokázal Motor otočit utkání a odvézt si z Podještědí cenné body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....