Banes Motor České Budějovice
17.02.2022, Michal Špírek

O Bindulise byl zájem, chtěl ale zůstat v Motoru. Mám tu z toho dobrý pocit, říká

Kristofers Bindulis byl jednou z předsezónních posil kádru Motoru. Osvědčil se, i on našel v Českých Budějovicích zalíbení, a tak nic nebránilo prodloužení kontraktu. Jak šestadvacetiletý bek prozatím hodnotí své angažmá, jak komunikuje v kabině a jak bral to, že se nevešel do lotyšské nominace na olympijské hry?

Bindulisův podpis udělal motoráckým fanouškům radost. Lotyšský bek se stal jedním ze stavebních kamenů budějovické obrany, patří mimo jiné k nejdůraznějším hráčům sestavy. "K prodloužení smlouvy došlo společnou snahou. Trenéři byli spokojení s mojí hrou, já také cítil, že se mi tu herně daří a cítím se s ostatními hráči na ledě dobře. Není žádným tajemstvím, že zájem o mě projevily i jiné týmy, ale já mám z Motoru moc dobrý pocit," shrnuje Bindulis.

Pro obránce není Česká republika prvním zahraničním působištěm. Hned sedm let strávil v Americe, loni hrál německou ligu za Krefeld. "Byl jsem s hokejem všude různě po světě. Je to skvělý sport, který lidi spojuje za dobrým účelem. V Budějovicích se nám líbí, užíváme si hrady a zámky, to nás z České republiky, z toho co jsme zatím viděli, zaujalo nejvíce. Jsou tu dobří lidé, jídlo, prostředí je podobné tomu, odkud pocházíme," pochvaluje si Bindulis. Toho i v Čechách mohutně podporuje manželka Anastasia, ze které je rovněž velká fanynka Motoru. "Moc děkuji manželce, že je stále po mém boku a je mi oporou i mimo kluziště," vyznává se Bindulis.

Trenér Jaroslav Modrý o Bindulisovi
"Kristofers je zaprvé vynikající kluk. Zapadl nám do konceptu týmu, tým ho respektuje. Hodí se nám i věkově do budování našeho týmu. Je výborný v obraně, umí se ale i zapojit do útoku, kde už také z druhé vlny začíná být nebezpečný. Hrál v severní Americe, šel od univerzitního k profesionálnímu hokeji, takže má dost zkušeností, které mohou našemu klubu pomoci. Myslím, že se postupem ročníku adaptuje víc a víc a zlepšuje se, poznává ligu, soupeře, spoluhráče. Je těžké proti němu hrát, snaží se hrát fyzicky a tvrdě, má dobrou hokejku u nás ve třetině."

Se Stuartem Percym je Bindulis jedinou nečesky mluvící součástí kabiny. S porozuměním všemu podstatnému ale obránci problém nemají. "Komunikace je dobrá. Nejvíce v angličtině komunikujeme asi s trenéry. Dělají fakt dobrou práci, já i Stuart rozumíme tomu, co od nás chtějí ohledně herního systému a tréninkového procesu. S klukama také mluvíme v angličtině, i když ne všichni anglicky umí. Většina týmu tedy ano, ale se všemi najdeme způsob, jak se domluvit, můžou to být nějaká ruská nebo česká slovíčka, celý ten proces domluvy je pro nás pak zábavnější," usmívá se Bindulis. A protože teď už ví, že v Čechách se zdrží delší dobu, není čas ztrácet čas a obránce se vrhnul na učení se češtiny. "Mám mobilní aplikaci, ze které se učím slovíčka. A příští rok chci určitě docházet na nějaké lekce, abych toho pochytil více a třeba už příští rok budu rozhovory dávat v češtině. Tedy, neslibuju to, ale dávám si to jako takový dobrý osobní cíl," pomrkává Bindulis. Přiznává, že jeho oblíbená česká slovíčka nejsou vhodná k publikaci. "Ta jsou spíš určena protihráčům na ledě," vysvětluje se smíchem. "Pro účely tohohle povídání tak zmíním třeba Dobré ráno, Děkuji vám, Dobrý den, Dobře nebo Ahoj."

Hořkou pilulkou sezóny byla nenominace na olympiádu, na kterou si Bindulis mohl myslet. "Jasně, že jsem z toho nebyl nadšený, ale takový je sport. Lotyššskému nároďáku jsem se prostě do sestavy pro letošní olympiádu nevešel, taková je realita. Můžu jen pracovat na tom, abych se zlepšoval. V mojí kariéře ještě další nominace přijdou," vyhlíží Bindulis budoucnost a příští výběry reprezentačních trenérů. Lotyšsko stejně jako Česká republika vypadlo na olympijských hrách v osmifinále. "S klukama jsme v šatně olympiádu sledovali. Bohužel jsme ani my, ani Češi nepostoupili, ale právě ta nepředvídatelnost je věc, kterou máme na sportu rádi," nebere Bindulis vyřazení svých krajanů tragicky.

Na závěr požádal Kristofers Bindulis o prostor ještě pro jeden vzkaz: "Chtěl bych poděkovat našim fanouškům za jejich podporu, kterou nám v sezóně poskytují. Jsou nejlepší a to ještě sezóna nekončí. Děkujeme moc!"

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....