Banes Motor České Budějovice
16.02.2022, Aleš Skok

Vychytaná nula jde hlavně za spoluhráči, chválí Jan Strmeň

Motor má za sebou další úspěšný zápas. V Karlových Varech zapsal už sedmé extraligové vítězství v řadě. K tomu výrazně pomohl Jan Strmeň, který vychytal první extraligovou nulu v dresu Českých Budějovic. Na západě Čech musel předvést 28 úspěšných zákroků.

Honzo, vychytal jste svou první letošní nulu. V extralize jste na ni čekal od sezony 2015/2016. Jaké jsou pocity?

Je to určitě pozitivní. Určitě jsem totiž nečekal, že z Karlových Varů odjedu s nulou. Strašně jsem se na zápas těšil, ale nejdůležitější pro mě bylo, abychom vyhráli. Body samozřejmě pořád potřebujeme. Víme, jak je to kolem nás namačkané. Stejně tak kolem domácího týmu. Nebylo to určitě jednoduché, ale my jsme za body rádi. Za nulu děkuju hlavně spoluhráčům.

Je pro vás velká vzpruha to, že takto dokážete zaskočit za Dominika Hrachovinu?

Jsem rád za každou možnost, kterou dostanu. Když je teď Hrášek lehce zraněný, tak jsem rád, že tým ví, že jsem připravený. Ví to i trenéři. Já jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Nejdůležitější ale je, že vyhráváme. Strašně nám to pomáhá psychicky a pomáhá nám to samozřejmě i do dalších bojů, které nás čekají.

Necelé čtyři sekundy před koncem první třetiny jste dali první branku. Byl to jeden z klíčových momentů?

Pro žádný tým toto není nic lehkého. Jsme samozřejmě rádi, že se to podařilo zrovna nám. V tu chvíli to pro nás byla psychická vzpruha, protože do další třetiny jsme šli s vedením. Ale za třemi body jsme si šli už od začátku.

Jste ještě více spokojený díky tomu, že soupeř neproměnil trestné střílení?

Byla by škoda, kdyby to dal. Ale nájezd jsme měli i my, ale také jsme ho neproměnili. My navíc měli spoustu dalších šancí. Jak už jsem ale říkal, pro mě jsou důležitější body než nějaké osobní hodnocení. I když za nulu jsem opravdu rád.

V Karlových Varech už to byla sedmá výhra v řadě. Je v týmu znát velká psychická pohoda?

Je to znát, ale určitě v tom chceme pokračovat. Tabulka je neuvěřitelně namačkaná a každý bod je pro nás důležitý. Je super, když se vyhrává. Nálada pak je samozřejmě lepší. Jsme za to všichni rádi a doufejme, že to tak bude pokračovat i dále.

Domácí se prakticky k ničemu nedostali, nedošlo k žádnému přečíslení. Je to zásluha hlavně obrany?

Na Vary jsme se připravovali, věděli jsme, že jsou hodně rychlým týmem. Vždycky rychle otáčejí hru. Měli jsme na to i video. Jsme rádi, že jsme jim prakticky nic nedovolili, že se nám to takto povedlo. Co jsme si řekli, to kluci plnili. Třešničkou je moje nula, za kterou můžou právě kluci, za což jim moc děkuju.

Poohlížíte se po čtvrtém místě v tabulce? To by zaručovalo čtvrtfinále play-off.

Já osobně se snažím na to nekoukat. Může to potom trošku svazovat. Ale víme o tom, že je to hrozně blízko. Zároveň ale také daleko. Chceme si pro to jít, protože čtyřka by pro nás byla samozřejmě lepší. Uděláme maximum pro to, abychom se tam dostali.

Pomáhají poslední výsledky i vám osobně? Vypadáte sebevědomější a vaše výkony jsou suverénnější.

Pro gólmana je důležitý každý zápas. Když chytáte od začátku, věříte si víc. Je pro mě lepší, když chytám už několikátý zápas za sebou od začátku. Předtím, když chytal Hrášek, tak jsem jednou chytal, pak jsem měl pauzu. Tohle je jednoznačně lepší. Nemusím na to tolik myslet a jsem hlavně v tempu.

Nebyl pro vás zápas trošku nuda? Poslední zápasy vždy o gól, nyní výhra 4:0.

Určitě ne. Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Nám to tam v podstatě napadalo až ve třetí třetině. Dlouho to bylo 2:0 a stačila jedna malá chybička, aby se zápas otočil. Jsme rádi, že jsme to urvali, dali více gólů a bylo to o něco klidnější. Nejdůležitější jsou ale body.

Čím to je, že se nyní tak daří? Některé věci si potřebovaly sednout?

Těžko říct. Oproti loňsku máme úplně nový tým, ale určitě si to všechno sedá. Už ale pilujeme pouze detaily, za což jsme rádi. Nikdo asi nečekal, že budeme takto nahoře. Všichni asi čekali, že budeme třeba kolem osmého nebo desátého místa. Jsme rádi za to, kde jsme. Ale když vidíme tu možnost, chceme jít ještě výš.

Z posledních sedmi výher jste pět vychytal vy. Navíc podáváte výborné výkony. Myslíte si, že jste trošku zamotal hlavu trenérům ohledně brankáře pro play-off?

Doufám, že ano. Jsem rád, že jsem trenérům ukázal, že na to mám, že se mnou můžou počítat. Když nebude moct Hrášek, můžu ho zaskočit. I pro tým je super vědět, že když v bráně bude kdokoliv z nás dvou, tak je podržíme. Jsem rád, že teď šanci mám, i když je to bohužel z důvodu zdravotního, ne výkonnostního.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....