Banes Motor České Budějovice
07.02.2022, Michal Špírek

Duel sedmdesátibodových. Motor vyzve v Budvar aréně Vítkovice

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Teprve potřetí se Motor utká s Vítkovicemi. A bude to přímý souboj o páté místo, kdy Motor i Vítkovice nasbíraly za 44 zápasů stejný počet bodů. Petr Šenkeřík nastoupí do svého 300. utkání v extralize. Zápas začíná v Budvar aréně v úterý v 17:30 a přijít mohou permanentkáři ze sektorů C4, C5, C6, C7, D2, D3 a D4.

Z kabiny Motoru

Motor v Olomouci vybojoval čtvrtou výhru v řadě. Dosud nejúspěšnější šňůru sezóny bude chtít prodloužit na ledě Budvar arény, kde uspěl dokonce už šestkrát po sobě. "Vítkovice budou těžkým soupeřem. Udělaly velký pokrok. Mají silné, velké hráče, během sezóny posílily o rozdílového hráče Lakatoše, přivedly i obránce z KHL, který je také rozdílovým hokejistou," varuje před úterním soupeřem trenér Jaroslav Modrý. Po hektické části sezóny, kdy Motor nastoupil do sedmi utkání v patnácti dnech, nyní přišel díky absenci nedělních duelů alespoň na chvíli na řadu volnější program. "Každý program má ale svoje výhody a nevýhody. Já z pohledu hráče jsem třeba raději více hrál," říká budějovický kouč.

Budějovické fanoušky vystrašilo při posledním utkání zranění kapitána Milana Gulaše, který odstoupil ze zápasu kvůli zraněnému kotníku. "Doufáme, že to nebude dlouhodobého rázu. Uvidíme, jak se s tím Milanovo tělo popere, aby byl připraven co nejdříve naskočit," komentuje očekávanou Gulašovu absenci Jaroslav Modrý. Přání rychlého zhojení se bohužel neplní u Jindřicha Abdula, který zmeškal už šest posledních zápasů: "Pere se se zdravotním problémem a uvidíme, jak bude silný, aby byl připravený podat co nejlepší výkon a vrátil se zpět do sestavy," říká velitel budějovické střídačky. Podobná situace je u Dominika Hrachoviny, u kterého se zdravotní problém objevil poté, co na něho v brankovišti upadl hráč. Vyšetření neodhalila závažnější poranění, záležet tak bude především na osobním pocitu brankáře, kdy se bude cítit plně připraven naskočit do zápasu. Chybět bude proti Vítkovicím obránce Stuart Percy, který odletěl do zámoří, aby byl svědkem důležitého životního okamžiku. "Chceme mu i touto cestou poblahopřát, narodila se mu holčička, partnerka i dcera jsou v pořádku, moc mu gratulujeme," vzkazuje za tým Jaroslav Modrý. Pro další utkání už bude Percy k dispozici. Jakub Valský, který kvůli nemoci poslední utkání Motoru rovněž vynechal, už je zpět v tréninku a v úterý by měl být součástí zápasové sestavy.

Sestava z minulého utkání: Strmeň – Šenkeřík, Bindulis, Štencel, Vráblík, Piskáček, Štich, Bučko - Voženílek, Novotný, Ondráček - Beránek, Hanzl, Karabáček - Holec, Pech, Gulaš - Chlubna, Koláček, Vondrka.

O soupeři - HC Vítkovice Ridera

Vítkovice patří k příjemným překvapením sezóny. Ačkoliv nebyly řazeny k favorizovaným celkům, usadily se v první polovině nabité tabulky a stejně jako Motor si můžou brousit zuby dokonce na elitní čtyřku. Čtvrtou pozici, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále, drží Plzeň s osmibodovým náskokem, ale ta má oproti dvojici nejbližších pronásledovatelů dva odehrané zápasy k dobru.

Velkou roli ve vítkovické sestavě zastává Dominik Lakatoš. Útočník sice začal sezónu ve Finsku, v jejím průběhu se ale rozhodl pro návrat do Vítkovic. A návrat to je více než úspěšný, Lakatoš si drží průměr bodu na zápas a po 25 odehraných zápasech už se vyšplhal na pozici nejproduktivnějšího vítkovického hráče. Další útočnou hrozbou ostravského celku byl Roberts Bukarts, jenomže ten má po seknutí kladenského Jakea Dotchina zlomený prst levé ruky a zřejmě zmešká zbytek základní části extraligy. Proti Motoru nenastoupí ani švédský útočník Tobias Lindberg, který si odpykává disciplinární trest, poslední utkání vynechal kvůli zranění Rastislav Dej. Kdo ale v Budvar aréně nastoupí a na koho je třeba si dát pozor, je ruský obránce Alexej Solovjev. Sedmadvacetiletého beka přivedli Vítkovičtí v průběhu sezóny z ruské druhé nejvyšší soutěže a byla to trefa do černého - Solovjev nasbíral ve 26 zápasech úctyhodných 22 bodů, hned dvanáct z nich zaznamenal v přesilovce. Jeho velkou předností je střelba, čehož Vítkovičtí náležitě využívají právě při hře v početní výhodě.

V posledním kole si Vítkovice doma vyšláply na pardubické Dynamo v poměru 4:1. Pyšní se třetím nejmenším počtem obdržených branek, zajímavostí ale je, že byť jsou na šestém místě tabulky, mají Vítkovice záporné skóre.

Sestava z posledního zápasu: Stezka – Solovjov, R. Polák, Pedan, Plášil, Koch, J. Stehlík, L. Kovář – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Bitten, Flick, M. Kalus – Bernovský, Marosz, R. Bondra – Lednický, Chlán, Fridrich

Vzájemné zápasy:
13. kolo: České Budějovice - Vítkovice 1:2p
Skóre otevřel Jakub Valský a utkání dlouho bylo 1:0. Až v poslední třetině hosté vyrovnali a o výsledku muselo rozhodnout prodloužení. Dva body nakonec mířily do Vítkovic, rozhodující gól trefil Petr Fridrich.

28. kolo: Vítkovice - České Budějovice 4:2
Budějovičtí byli po úvodní třetině ve vedení 2:0 díky dvěma brankám Lukáše Pecha. To byly ale všechny branky, které Motor zaznamenal. Poté už skórovaly pouze Vítkovice.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice