Banes Motor České Budějovice
03.02.2022, Michal Špírek

Olomouc bez Konráda a Krejčího. Využije toho Motor?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor bude v Olomouci útočit na čtvrté vítězství v řadě. Hrát se bude v pátek od 18:00.

O soupeři - HC Olomouc

Olomouc těží z toho, jak moc jí vyšel úvod soutěže, ve kterém nashromáždila důležité body, které ji v tabulce drží stále na místech znamenající postup do osmifinále play-off. Postupem sezóny se ale výsledky Kohoutů zhoršují a zhoršují. V posledních dvou kolech Olomoučtí padli doma se Spartou a v Plzni, kdy vstřelili vždy jen jednu branku. Teď se navíc bude Olomouc muset vypořádat se ztrátou brankářské jedničky Branislava Konráda a útočné hvězdy Davida Krejčího - oba tito hráči totiž míří reprezentovat na olympijské hry. Olomouc tak čeká náročné období, kdy bude bojovat o udržení v nejlepší extraligové dvanáctce týmů.

Motor se bude v pátek snažit odvrátit to, aby Olomouc vsítila svůj 100. gól v sezóně. Olomouc jich zatím nastřílela 98, méně jich zaznamenali už jen poslední Berani. Výrazně pomoci si dokáže Olomouc v přesilovkách, při využití 22 % se řadí v tomto ohledu z extraligových celků na čtvrté místo. Otázkou je, jak se na přesilovkách našeho pátečního soupeře podepíše absence Davida Krejčího, který při nich plní významnou roli. Naopak co zlepšovat mají svěřenci trenérů Motáka a Tomajka ve hře v oslabení, kde si vedou vůbec nejhůře z extraligy. Zajímavostí je, že Motor i Olomouc patří k nejméně trestaným týmům soutěže, aktuálně dokonce mají na kontě stejný celkový počet trestných minut.

Spoléhat se tým bude na svého nejproduktivnějšího hráče Jana Káňu. Z obránců se těší velké důvěře trenérů bek a kapitán Jiří Ondrušek, šestý nejvytěžovanější hráč celé soutěže. Po návratu po zranění se stal jedničkou týmu Konrád, při jeho absenci vše bude ležet na bedrech Jana Lukáše. Pro Olomouc to ale nebude nová situace, Lukáš v sezóně odchytal 24 zápasů.

Sestava z posledního zápasu: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek, A. Rutar – J. Káňa, Krejčí (A), Kunc – P. Kolouch, J. Knotek (A), Handl – Burian, Nahodil, Navrátil – Olesz, Lichanec.

Z kabiny Motoru

Motor proti Zlínu urval třetí vítězství v řadě. Takovou sérii už zažívá v sezóně počtvrté. Ale přidat čtvrtou výhru po sobě, to se svěřencům trenérů Modrého, Martince a Fouska zatím nepodařilo. V Olomouci tak budou Jihočeši znovu útočit na dosažení nejlepší šňůry výsledků v sezóně. Olomouci mají co vracet, v nepovedeném předvánočním utkání Motor doma padl 1:3. Motor v době olympijských her neoslabí o žádného člena svého kádru. V posledním utkání ovšem týmu chyběl kromě zraněného Abdula, Piskáčka a z nemoci se zotavujícího Novotného také brankář Hrachovina, který podstupuje kontrolní lékařská vyšetření. Do brány se tak postavil Jan Strmeň a vedl si opět výtečně, za 225 odchytaných minut v sezóně inkasoval jen šest branek a chlubit se může úspěšností zákroků přesahující 94 procent.

Sestava z minulého utkání: Strmeň – Šenkeřík, Bindulis, Štich, Percy, Štencel, Vráblík, Bučko – J. Ondráček, D. Voženílek, Valský – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Holec, Pech, Gulaš – Vondrka, Koláček, Chlubna.

Vzájemné zápasy:
4. kolo: České Budějovice - Olomouc 5:2
Skóre otevřeli hned v úvodu Jihočeši gólem Milana Gulaše. Vedení si Motor udržel až do konce zápasu, Kohouti pouze dotahovali.

19. kolo: Olomouc - České Budějovice 2:5
České Budějovice zažily v Olomouci snovou první třetinu. Nejprve se svým prvním gólem sezóny předvedl David Štich, další góly přidali po bezchybně sehraných akcích parťáci Pech s Gulašem a bylo to 3:0. Domácím zase patřilo druhé dějství, po kterém už byl náskok Motoru pouze jednobrankový. Důležitý gól na 4:2 si připsal Jiří Novotný a Modrého svěřenci už si tři body vzít nenechali.

34. kolo: České Budějovice - Olomouc 1:3
Soupeř se dostal do vedení v první minutě a až na pár sekund v něm byl de facto po celý duel.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....